Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 05 - 10. 232 000 Ft + ill. Repülővel Árak és foglalás
Június 05 - 12. 265 000 Ft + ill. Repülővel Árak és foglalás
Augusztus 07 - 12. Ár: január végén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Szeptember 27 - Október 02. Ár: január végén Repülővel Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·          Aphroditének,a szerelem istennőjének sziklája

·          Szent Pál oszlopa és ásatások Paphosban

·          Aranymozaikok Kykkos monostorában

·          Városnézés Nicosia-ban és Larnaca-ban

Utasaink véleménye

4.8

Szállás:
3 csillagos szálloda
Ellátás:
Programleírás szerint
  • Program
  • Fakultatívok
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

Az alábbi program 2019. július 1-je előtt induló útjainkra érvényes. Az utána induló utak programjai még előkészítés alatt állnak.


A menetrend megváltoztatása miatt az indulás és hazaérkezés időpontját és a programot is módosítanunk kellett.

Az utazás új időpontja:2018. június 05 – 10. Hosszabbítás esetén: 05 – 12.

Mivel a repülőgép az eddigi esti időpont helyett reggel indul, a programunkban a következő módosítást kellett végrehajtanunk. A 6. napi Larnaca - Nicosia félnapos (ebéd után induló) kirándulás az 1. napra került. A napon belüli program megváltoztatása nélkül. Ezen a napon este lesz vacsora, de az utolsó napon nem lesz ebéd, amikor reggeli után egyből transzfer a repülőtérre és hazautazás. A megváltozott program itt olvasható. A részvételi díj változatlan.

 

Program:

1. NAP: BUDAPEST – LARNACA – NICOSIA

Menetrend szerint, várhatóan a reggeli órákban utazás Ciprusra. Larnacaba érve útnak indulunk a város megtekintésére. Először rövid megállás az útba eső, a város külső részén lévő sóstónál, melynek partján találjuk a Hala Sultan Tekke mecsetet, mely a muzulmánok egyik legfontosabb zarándokhelye. A templom körül rengeteg macska él, ez is és a sótól fehér talaj is különlegességet ad a helyszínnek. Ezt követően Larnacaban tartunk egy rövid városnézést, mely során megnézzük az Óvárost és a Szt. Lázár templomot. Az egykori Kition az egyik legősibb települése a szigetnek, ahol a legenda szerint Lázárt eltemették. A Szent Lázár templomban látni fogjuk a neki tulajdonított szarkofágot is. Ezután a fővárosba, Nicosiaba utazunk. A világ utolsó megosztott fővárosába érve megnézzük a „Zöld vonal” egy részét, amely 1963 óta kettéválasztja a fővárost görög és török Ciprusra. Elhaladunk a Velencei fal mellett, amely az óvárost és az új városrészt különíti el. Egy rövid sétát is teszünk a belváros hangulatos sikátoraiban. Később gyalogosan átmegyünk Nicosia északi, a törökök által megszállt részére, megtekinteni a csodálatos Szent Szófia katedrálist (ma Selimiye mecset) és a Büyük Han karavánszerájt. Különleges, ahogy a város közepén lévő szögesdrótos kerítés elválasztja a görög és a török területet. Mi is csak az okmányaink ellenőrzése után tudjuk átlépni a határt (személyi igazolvány vagy útlevél kötelező!). Nézelődéseink után utazunk szállásunkra. Hotelünk a tengerparton, Ayia Napa városánál lesz (5 éj). A település Ciprus dél-keleti részén fekszik, népszerű üdülőváros éttermekkel és szórakozóhelyekkel. Nevét az egykor a város központjában álló azonos nevű kolostorról kapta. A szálloda közvetlenül a homokos tengerpartnál található, nagy parkkal és medencével rendelkezik. Homokos, lassan mélyülő, fürdésre alkalmasabb tengerpart kb. 400 m-re található. Vacsora.

2. NAP: LIMASSOL – APHRODITÉ SZIKLA – PAPHOS (370 km)

Ma egy vallástörténeti, régészeti, mitológiai kirándulásra indulunk, elsőként Limassol városába. A történelmi városrészben teszünk egy sétát, majd a közeli ókori romváros, Kurion következik. Az ősi város egykor virágzó római település volt, itt található egy, a mai napig működő görög-római színház és számos közfürdő is, de a fő látványosságok azok a mozaikok, melyek több mint 1.500 évesek. A nap következő megállója Paphos lesz, mely 2017-ben Európa kulturális fővárosa volt. Az UNESCO világörökség részét képezi az archeológiai park a római kori villák maradványaival. Láthatjuk többek között a Dionüszosz villában gyönyörű állapotban megmaradt mesés padlómozaikokat. Ezt követően megnézzük Szent Pál oszlopát, ahová kikötözték és 39 korbácsütést mértek rá, mert keresztény módon imádkozott, valamint megnézzük a mellette lévő több száz éves templomot a körötte feltárt műemlékekkel. Továbbutazva megnézzük Aphrodité szikláját egy tengerparti megállóval Petra tou Romiou-ban. A monda szerint itt lépett ki a habokból az istennő, és amerre járt, lába nyomán csodás növények, fák keltek ki a földből. Jó idő esetén itt lesz lehetőség egy rövid ideig megmártózni a tengerben, amikor körbe lehet úszni a sziklát is. Késő délután visszatérünk a szállásra, este vacsora.

3. NAP: PIHENÉS

Egész nap pihenés és fürdőzés a tengerparton vagy a medencénél.

4. NAP: PIHENÉS VAGY TROODOS-HEGYSÉG – KYKKOS MONOSTOR (340 km)

Reggeli után, aki szeretne, egész napos fakultatív kiránduláson vehet részt. Az oda- és visszaúton a sziget legnagyobb hegyvonulatát, a Troodos-hegységet érintjük. Nicosia mellett elhaladva a demarkációs vonal mentén közelítjük meg a hegyet. Megállunk egy tipikus ciprusi hegyi faluban, Kakopetriaban. A falu szélén áll a XI. századi Ayios Nikolaos templom, melynek freskói a világörökség részét képezik. Román alapokra épült a templom. Az út egyik leglátványosabb állomása a Kykkos monostor híres aranymozaikos falfreskóinak megtekintése. A XI. században alapított bizánci kolostor Ciprus leggazdagabb vallási intézménye. Itt őrzik a csodatévő Szűz Mária ikont, mely valószínűleg a XII. századból származik. Lesz rövid szabadidőnk is, amikor a helyiek gasztronómiájából is kaphatunk egy kis ízelítőt. Hazafelé egy hangulatos kis hegyi faluban, Peristeronaban állunk meg, a település különleges templomáról készíthetünk fényképeket. Esti órákban érkezünk vissza a szállásra, vacsora. Aki nem akar jönni a fakultatív kirándulásra, ő pihenhet a szállodában, jó idő esetén fürödhet a tengerben is. Fakultatív kirándulás Troodos – Kykkos: 50 €.

5. NAP: PIHENÉS – ÉSZAK-CIPRUS

Egész nap pihenés és fürdőzés a szállodában, vagy megfelelő számú jelentkező esetén a teljes napot észak-ciprusi (török ciprusi) kirándulással lehet tölteni. Ennek szervezése és jelentkezési lehetősége a nyaralás helyszínén. Az egész napos program első nevezetessége Szent Hilarion vára. Fel lehet gyalogolni a vár bástyájához, bár ez nem kis kihívás. Megfelelő cipő kell az egyenetlen talajon történő lépcsőkkel tarkított túrához. Továbbhaladunk és érintjük Kyrenia csodás kikötővárosát, majd a Bellapais Kolostort. Lesz szabadprogramunk is, amikor tudunk ajándékokat és emléktárgyakat vásárolni. Famagusta belvárosa után a Holtváros körüli buszos utazásunk megdöbbentő. Bepillanthatunk a drótkerítéssel körülzárt lepusztult, élettelen, hajdan pezsgő, hangulatos városrészbe. Tapasztalható, hogy még nem ért nyugvópontra a görög – török ellentét a szigeten. A határátlépéshez személyigazolvány elegendő, de az szükséges. Fakultatív kirándulás: 75 €.

6. NAP: NICOSIA – LARNACA (150 km)

A reggelit követően transzfer a reptérre, és délelőtti órákban hazautazunk Budapestre. Érkezés kora délután a Liszt Ferenc Repülőtérre.

 

Van arra lehetőség, ha valaki tovább szeretne nyaralni Cipruson, akkor ezt megteheti. Akkor a helyi (magyarul beszélő) idegenvezető segít az esetlegesen felmerülő problémákban, ill. ő intézi hazautazáskor a transzfert is a repülőtérre. Ajánlatunk + 2 éjszaka, de lehet speciálisan is ajánlatot kérni irodánktól. 

Belépő nincs, csak fakultatív program

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy - Liszt Ferenc repülőtér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Ferihegy - Liszt Ferenc repülőtér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.8
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.5
Ellátás
4.8
Tantos Csaba
Tolna
2017.06.15

  • 4.8
dr. Rácz Anna
Miskolc
2017.06.11

  • 4.8
Békési Vince
Miskolc
2017.06.09

  • 4.8
Kinyomtatom a programot