Hogyan őrizzük meg utazási emlékeinket?

2020.04.16.

Habár jelen időszakban nem tudunk utazni, ez nem jelenti azt, hogy nem élhetjük át újra és újra a legszebb útjainkat gondolatban. Ezekben a napokban egyrészt az idő hasznos eltöltése érdekében, másrészt töltődésként érdemes elővenni az utazások alatt készített fotóinkat, emlékeinket és rendszerezni őket. Higgyék el, gyakorlott utazóként bizton állíthatom, hogy megéri erre időt szánni, hiszen amellett, hogy nagyon jó érzéssel tölti el az embert a fotók átnézése, nagyon hasznos is ez, mert ennek segítségével 10-20 év múlva is megtaláljuk majd a fényképeket és meg tudjuk őket mutatni unokáinknak is. A következőkben az utazási fotók megőrzésére vonatkozóan adok Önöknek néhány tippet.

1.Fotóalbum/Fotókönyv

A fényképek tárolásának egyik legrégebbi módja a fényképek kinyomtatás és albumba rendezése. Azt gondolom, hogy ezt a hagyományos fényképrendszerezést érdemes a mai napig megtenni, hiszen az ilyen albumokba már nem csak képet tehetünk, hanem belefűzhetjük a belépőket, részvételi jegyet is, ezzel is további emlékeket megőrizve. A legtöbb, napjainkban kapható fotóalbumba már megjegyzéseket is írhatunk, amelyekkel szintén érdemes élni, hiszen a képen szereplő nevezetesség mellett, azt is megőrizhetjük, hogy mikor és ki készítette a fényképet – esetleg azt is, hogy kik szerepelnek rajta. Ezek a fotóalbumok egy-egy családi/baráti összejövetel során is jó szolgálatot tehetnek, hiszen könnyedén meg tudjuk mutatni szeretteinknek utazásunk legszebb emlékeit.

A fotóalbumok modernebb változata az úgynevezett fotókönyvek. Ezek egyik legnagyobb előnye, hogy egy online program segítségével már a nyomtatás előtt rendszerezni tudjuk a fotókat, illetve a hozzáfűzött gondolatainkat. Mindezek mellett az egyik legnagyszerűbb benne, hogy a fotókönyvek ma már egyedivé tehetők, rengeteg háttérszín, elrendezés valamint kötési technika közül választhatunk. Habár sokan tartanak ettől a megoldástól, mert azt gondolják, hogy bonyolult egy ilyen könyvet elkészíteni, mindenkit bátorítok ennek kipróbálására, mivel ezek a programok már könnyedén kezelhetők minimális számítógépfelhasználói ismerettel is.Utazási emlékek - Fotók

2.Felhő alapú fényképalbum

A digitális fényképezőgépek előretörésével a fenti két fényképrendszerezési módszert egyre kevesebben alkalmazzák, és inkább csak a számítógépen tárolják az emlékeket. Ezzel azonban nem árt óvatosnak lenni, hiszen bármelyik informatikai eszköz meghibásodhat, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a rajta tárolt adatok – így a fényképek is – visszaállíthatók. Ezen oknál fogva én mindenkit arra bátorítok, hogy egy felhő alapú szolgáltatást igénybe véve óvja fotóit, azokat albumokba rendezve. Higgyék el, nincs szomorúbb annál, mint egy számítógép elromlása esetén azon bánkódni, hogy habár a laptopot meg tudták szerelni, a rajta lévő adatokat sajnos nem tudták visszahozni. Az utazási fotók pedig felbecsülhetetlen értékkel bírnak.

3.Facebook fotóalbum

Mivel a jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé, hogy találkozzunk barátainkkal, ismerőseinkkel és megmutassuk nekik utazási emlékeinket, így véleményem szerint a fotók rendszerezésének egyik legjobb módja, ha a közösségi média felületünkön hozunk létre albumokat. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor visszakereshetők a képek számunkra, meg tudjuk jelölni a fotókon a nevezetességeket, illetve a rajta szereplő személyeket, sőt még az utazási irodát is :).  Nagyon örülnék, ha ezekben az utazásmentes napokban sok emléket láthatnék az Önök Prokos utazásaiból, hiszen ezek a fotók engem és munkatársaimat is nagyon jó érzéssel töltik el ezekben a nehéz napokban. Higgyék el, ez a nosztalgia egyik legjobb módja, amelybe bevonhatjuk ismerőseinket, ezzel is kicsit jobb kedvre derítve őket is.

+1 Proko Travel Fotópályázat

Ahogyan minden évben, úgy idén is megrendezésre kerül a Proko Travel Fotópályázata. Habár idén már sajnos biztosan kevesebb utunk lesz mint az elmúlt években, úgy gondolom ezt a hagyományt akkor sem szakítjuk meg.

Miután újra indulnak útjaink, és szép élményekkel térnek haza, küldjék el nekünk a 2020-ban készült, legjobban sikerült emlékeket. A képeket a fotopalyazat@prokotravel.hu e-mail címre várjuk, a képeknél pedig ne felejtsék el feltüntetni nevüket, valamint a helyszínt, ahol a kép készült.

Remélem ,a fenti összefoglalómmal egy kis inspirációt tudtam adni Önöknek a fényképek átnézésére és hamarosan sok új Facebook albumot láthatok majd, amelyen a Proko Travel Facebook oldalát is megjelölték. Ha pedig elmúlt a veszélyhelyzet, remélem, újra együtt utazhatnak velünk és fedezhetik fel a Proko Travellel a világ számos pontját, hiszen ha elmúlik ez az időszak, akkor különösen igaz lesz, hogy „…Ön is megérdemel egy kis pihenést!”.

Vissza