Utazás előtti teendők - 1. rész - Avagy mi az, amit el kell intézni az utazás előtt?

2020.07.07.

Tudom, hogy az utazás mindenki számára előkészületeket igényel, hiszen nem csak az otthonunkat kell rendbe rakni utazás előtt, hanem arra is ügyelnünk kell, hogy semmi lényeges dolgot ne felejtsünk otthon. Blogbejegyzés sorozatom első részében ehhez adok Önöknek néhány jó tanácsot. 

Figyeljünk oda, hogy ne pakoljunk felesleges ruhákat a táskánkba!

Lehet szó akár természetjárásról, városnézésről, az egyik legfontosabb utazás előtti teendő, hogy minden szezonban különböző vastagságú és funkciójú ruhákat pakoljunk be - figyelembe véve a desztináció hőmérsékletét, éghajlatát és az utazás programját. A legjobb, amit tanácsolhatok, hogy legyen Önöknél tartalék ruhanemű. A plusz ruhákkal azonban semmiképp se essenek túlzásba, hiszen ha sok felesleges tárgyat és ruhát pakolunk bőröndünkben, akkor csak a saját dolgunkat nehezítjük meg. Ha megoszthatok Önökkel egy apró kis tippet a személyes trükkjeim közül ;),  akkor elmondhatom, hogy én mindig hagyok egy kis szabad helyet a bőröndömben, hogy ha utam során esetleg vásárolnék valami szuvenírt a családomnak, tudjam hova pakolni!

Repülős utaknál nagyon oda kell figyelni a bőrönd méretére is, hiszen mindig meg kell felelni a légitársaság súly- és méretbeli követelményeinek! Ha ezt nem vesszük komolyan, súlyos összegeket kell fizetnünk ott helyben, és nem szívesen indítaná senki sem utazását bírsággal, igaz? 

Utazás előtti teendők - ügyintézés, papírmunka 

A megfelelő ruhaneműk mellett, nagyon fontos személyes és az úthoz tartozó papírjaink is rendben legyenek. Indulás előtt egy hónappal mindig ellenőrizzük, hogy a magunkkal vitt személyazonosságot igazoló okirat érvényes legyen az indulás napjától addig a napig, amíg haza nem érkezünk. Ennek függvényében menjünk mindig biztosra és ellenőrizzük le a következő dokumentumok érvényességét:

·       Útlevél

·       Személyi Igazolvány

·       Jogosítvány

·       Vízum (ha szükséges)

Ez kulcsfontosságú, ne feledkezzünk el róla, hiszen tudjuk, milyen nehéz őket rövid idő alatt pótolni.

Proko Travel által szervezett utakra is szükség van az előzőleg felsorolt dokumentumok mellett szintén magunknál tartani az utazásra szóló Proko Travel részvételi jegyüket, amely tartalmazza - többek között - az indulás pontos helyét, időpontját, a buszon az ülőhelyet és az úttal kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. Ilyen például, hogy mennyi költőpénzt javaslunk az útra, milyen időjárás várható, milyen a javasolt öltözet, és a fontosabb egészségügyi előírások tudnivalói. Repülős utaknál emellett a részvételi jegy tartalmazza a pontos találkozási helyet és időpontot is. Ezt a jegyet az utazás előtt 7 nappal szokták kollégáim kiküldeni Önöknek e-mailen keresztül, így utazás előtt érdemes ezt is megnéznie, kinyomtatnia vagy lementeni okostelefonjára. 

Kössünk biztosítást minden utazás előtt!

Miután leellenőriztük a bepakolt ruhákat és a szükséges okiratokat, ideje olyan dolgokat is említeni, amelyeket nem kötelező elintézni, de tapasztalatból mondhatom, hogy utólag meg lehet bánni, ha elfelejtődnek. Azt kell, hogy mondjam, hogy szerencsére egyre kevesebbszer kell már említenem utasaimnak az utasbiztosítás fontosságát. Ez bizony nagyon lényeges, hiszen ha bármi történik az utazás során, nem tudnak Önökre a külföldi országokban hatalmas összegeket róni. Egy utasbiztosítás nem csak váratlan egészségügyi problémákra/balesetekre terjed ki, hanem már poggyász eltűnés ügyében is segítséget nyújt.  Az a legbiztonságosabb, ha Önök biztosítva vannak ilyen módon, hiszen így nem lesz semmilyen súlyos anyagi következménye a felmerülő problémáknak.

Az utasbiztosítás részleteiről korábban már megosztottam egy hasznos bejegyzést a legfontosabb információkkal, de a Proko Travel weboldalán is könnyedén találhatnak még információkat a témában.

Vigyünk magunkkal helyi valutát! 

Javaslom, hogy utazásuk előtt mindig időben nézzenek utána az úti céljuk pénznemének. Sokan esnek abba a hibába, hogy az utazás előtti stressz miatt sokáig eszükbe sem jut ez az intézni való dolog, így később pórul járnak. Hiszen, sokan nem tudnak róla, de nem minden pénznem található meg a valutaváltóknál. Ez néhány helyzetben rendben is van, viszont sokszor baj lehet belőle: rájövünk, hogy az általunk keresett valuta sem található meg a váltóban. Hogy ezt megelőzzük, egy hónappal az utazás előtt menjünk el a valutaváltóhoz, érdeklődjünk a szükséges pénznemről. Ha nem található meg az általunk keresett pénznem, arra a bankok nyújthatnak segítséget. Hiszen ott lehetőség van “rendelésre”, amely körülbelül 3 hét múlva érkezik majd meg.

Természetesen manapság már minden országban tudunk külföldön is kártyával fizetni, viszont ennek is lehetnek hátulütői. Erről részletesebben a “Biztos pénzügyek külföldön” című blogbejegyUtazás előtti teendőkzésemben írtam Önöknek. 

 

Ássuk bele magunkat az úti cél kultúrájába!

Utazásunk előtt nem csak a helyi nevezetességekről és időjárásról, hanem az adott desztinációkban élők kultúrájáról, szokásairól is érdemes olvasgatni. Természetesen, idegenvezetőink a legfontosabb tudnivalókat - és néhány egyediséget - útközben igyekeznek Önöknek átadni, azért én javaslom olvassanak utána, hiszen segít felkészülni lélekben is az utazásra. Manapság már nem csak a papíralapú Útikalauzok, hanem az internet is segítséget ad Önöknek az érdekességek felkutatásában. Tanuljon meg néhány szót, fontosabb mondatot a helyiek nyelvén, vagy nézzen utána mi az ettiketje a borravaló adásnak, vagy a templomba lépésnek. Ezek aprónak tűnő, azonban nagyon fontos dolgok. 

Blogbejegyzésem végére érve elmondhatom, hogy mennyire lényeges, hogy mindenre odafigyeljünk, hiszen senki nem szeretné, hogy néhány az utazás előtt jelentéktelennek gondolt dolog végül rontson az utazása minőségén! 

Remélem hogy ismét hasznos tippekkel gazdagodtak és hogy Ön is alkalmazni fogja őket a legközelebbi Proko Traveles utazása előtt, hiszen … „Ön is megérdemel egy kis pihenést”! Hamarosan találkozunk!

Vissza