Ébred a turizmus – Foglalási dömping Európában

2021.04.21.

A blogbejegyzés a közzétel időpontjában aktuális szabályozások alapján készült!

Az elmúlt napokban már a magyar médiában is több helyen lehetett találkozni a hírrel, hogy több országban robbanásszerű foglalási dömping indult a járványügyi korlátozások feloldásának közeledtével. Az ugrásszerű növekedést a turisztikai szakmán belül már néhány hete érzékeltük. A mai bejegyzésemben a jelenség szakmai hátterét kívánom bemutatni, és azt, hogy a Proko Travelnél mi hogyan alkalmazkodunk az új körülményekhez.

Covid - Ébred a turizmus - foglalási dömping

A britektől indult

Nagy-Britannia járványkezelési szempontból teljesen saját utas stratégiát követ. Az EU-ból kilépve maga kezelte a vakcinabeszerzéseit, ráadásul a gyártás egy jelentős része az országhatárukon belül történik (a brit AstraZeneca mellett a Pfizernek is van gyára Nagy-Britanniában, Yorkshireben). A nyitás stratégiája kapcsán is figyelemreméltó a megoldásuk: hónapokra előre lefektették a korlátozások feloldását. A kedvező átoltottsági aránynak (a lakosság közel felét már beoltották) és a könnyű tervezhetőségnek köszönhetően a brit turisták tízezrei kezdték el lefoglalni nyaralásaikat. Boris Johnson miniszterelnök nyitási ütemtervének meghirdetése után a legnagyobb angol utazási iroda, a TUI irodáiban egyik hétről a másikra 600%-kal ugrott meg a foglalások száma.

Elkezdett mindenki foglalni

Az angol turista „békeidőben” is az egyik legfontosabb az európai közösségen belüli utazások tekintetében, 2019-ben több mint 32 milliárd (!) fontot költöttek külföldi utazásokra a szigetországi utazók. Ha ők elindulnak, a többi nagy ország utazásszervezőjének is lépnie kell, különben könnyen lekötött szállás nélkül maradhatnak. A német és skandináv utazásszervezők a saját országuk nyitási menetrendjének megfelelően hatalmas „kontingenseket” (szállodai férőhelyeket) kötöttek le nyár közepétől annak érdekében, hogy a járvány miatt lecsökkent szállodai kapacitás mellett is legyen mit árulniuk utasaiknak. Fontos ugyanis ezt is látni, hogy bizony sok szálloda bezárt a válság miatt, így a kapacitás jóval kevesebb, mint a járvány előtt volt. Summa summarum, júliustól szeptemberig a klasszikus európai nyaralóhelyek szállodáiból rengeteg megtelt előfoglalásokkal.

Hol tartunk?

Ahogy a sportban szokták mondani: mit mutat az eredményjelző? Nos, hogy ne csak saját tapasztalatot mondjak, hanem tőlem függetlenül, bárki által leellenőrizhető adatot, ezért megnéztem, hogy a legnagyobb szállásfoglaló weboldalon milyen arányban vannak elérhető szállások a nyári időszakra. Csak olyan helyeket néztem, ahová a Proko Travel is indít utazást, abban az időszakban kerestem, amikor az útjaink az adott helyen vannak és az általunk is használt 3-4 csillagos szállásokat néztem. Mit láttam?

Lloret de Mar (spanyol tengerpart): a június csoportunk idejére a szálláshelyek 84%-a már megtelt!

Málta: az augusztusi csoportunk idejére a szálláshelyek 82%-a már megtelt!

Ajaccio (Korzika): az augusztusi csoportunk idejére a szálláshelyek 92%-a már megtelt!

Covid - Ébred a turizmus - foglalási dömping

Ezek az értékek alig egy hónapja még bőven 50% alatt voltak. Mindig is tudtuk, hogy az emberekben lévő utazási vágy igen erős, de ez mostanra már a számokban is megmutatkozik.

Hogyan érinti ez a magyar utazókat?

Aki tervezne idén külföldi nyaralást, de még nem foglalta be, neki érdemes elkezdeni keresgélni, mert látszik, hogy a főbb nyaralóhelyek szállodái meg fognak telni, a kérdés már csak az, hogy kiknek lesz foglalásuk, és kik maradnak hoppon, akiknek más alternatíva után kell nézniük. Úgy látjuk, hogy a magyar lakosság is egyre élénkebben érdeklődik és foglal, mert senki nem szeretne még egy nyarat a négy fal közt tölteni és egyre erősebb a vágyakozás a külföldi élmények iránt.

Mi a helyzet a Proko útjaival?

Több mint 40 évnyi turisztikai tapasztalattal a hátam mögött nagyképűség nélkül állíthatom, hogy láttam már ezt-azt, nem könnyű meglepni. Tudtam, hogy csak idő kérdése, és be fog robbanni a foglalási hullám a kontinensen. Márpedig nekünk versenyeznünk kell a brit, német, francia, és még sorolhatnám, utazási irodákkal is a szállásokért. Tudtuk, hogy aki hezitál, halogat, az könnyen pórul járhat. Éppen ezért már több mint fél éve minden utazásunk összes szállása le van kötve. Ha most próbálnánk meg ezeket a szerződéseket megkötni, biztos vagyok benne, hogy sok esetben már nem lenne hely, illetve ahol lenne is, ott jóval magasabb áron. Az ugyanis látszik, hogy a pandémia nem csökkentette a szállásárakat, sőt!

2 meglepetéssel is készülünk

Örömmel látjuk, hogy itthon napról-napra egyre többen adják le foglalásukat, így két akcióval is készülünk Önöknek. Egyrészt extra csoportokat fogunk meghirdetni azon utazásainkra, amelyekre már nincs hely, vagy csak nagyon kevés, így azoknak is lesz lehetőségük foglalni, akik eddig nem tudtak, illetve a teraszok megnyitásával egyidőben, a hét végére, egy különleges akcióra számíthatnak. Előzetesen csak annyit árulok el, hogy több mint 100 utazásunk lesz kedvezményesen foglalható, de csak hétfő estig! A részletekkel még a héten jelentkezünk. Addig is azt javaslom, hogy ha még nem tették, kezdjék el tervezni az idei nyaralásukat, mert ne legyen Önökben kétség, 2021-ben újra együtt utazunk!

Vissza