Hakuna Matata - avagy idei első utasaink története

2021.02.17.

Hakuna Matata, ’nyugi van, semmi vész’ szól szuahéliül a mindent megoldó bölcsesség, amiből egy jó adaggal mindenkinek szüksége van ebben a megőrült közhangulatban.

Hakuna Matata, bármily furcsán is hangzik, utazni, nyaralni lehet, de talán most egy kicsit több szervezésre és szerencsére van szüksége az útra kelőnek, így az utazásszervezőknek méginkább a helyzet magaslatán lenni ahhoz, hogyha valaki elindul világot látni, a világ ott legyen neki.

Mi sem bizonyítja az előbb elhangzottakat jobban, mint az új év első egzotikus úton résztvevő utasainak története, melyet makói kollágáink tollából olvashatnak:

Egy utazás története Zanzibárba!

Aki tizenéve törzsutasunk, azt nem nagyon tántorítja el egy kis tesztelés, némi maszk és távolságtartás attól, hogy a glóbuszon kinézett helyre eljusson. Persze ehhez azért az is kell, hogy ne legyen 100%-ban bezárkózva az adott ország.

Így esett utasaink választása Zanzibárra. Igen, az utóbbi időben egyre többször hangzik el a médiában a név ’celebek’ és az őket rosszallóan nézők szájából. Mit sem törődik ezzel Zanzibár, hisz ott maximális a Hakuna Matata és lényegében semmilyen akadályt nem gördít az oda utazók útjába. Ők köszönik jól vannak, nem depressziósak, nem elemezgetik atomjaira a covid-helyzetet, csak alkalmazkodnak és élik tovább az életüket.

Ehhez képest mi, utazásszervezők felvesszük a ’katonai ruhát’, felvértezzük magunkat az összes fegyverünkkel és csatába megyünk a bürokráciával szemben, hogy utasaink eljussanak a béke szigetére.

Első megmérettetésünk a KLM-mezei csata

Végigolvassuk a tengernyi apróbetűs részt, a külügyminisztériumok honlapjait és megvesszük a jegyeket. Nincs ám azonnal ’örülés’, mert rögtön megtámadjuk a PCR tesztközpontot, hogy tutibiztos legyen a 72 óránál nem régebbi eredmény a fedélzetre lépéshez. Ez is sikerült! Már majdnem fellélegzünk, mikor tudatosul, hogy egy eddig észre nem vett zászlóalj kezd el robogni felénk, mert nem elég megküzdeni a PCR teszttel, 4 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt is kell a fedélzetre szálláshoz. Regisztrálunk. Győztünk!

Második ütközet, a hotel-mezei csata

Ez papírforma küzdelemnek tűnik. Ugyan eléggé teltházas Zanzibár, azért akadnak még helyek. Nem kell sem komoly energiabefektetés, sem bonyolult taktika. Egy takaros kis szálloda kipipálva. Hátra lehet dőlni. Akarom mondani lehetne, ha indulás előtt pár nappal nem égne porig a szálloda a mellette lévővel együtt úgy, hogy csak üszkös romok maradnak utánuk. Itt vált biztossá, hogy Szent Kristóf hosszú szabadságra ment még tavaly.

Zanzibár utazás

Hakuna Matata

Ekkor azonnal szövetségesünkhöz, a híres, ütőképes hadhoz, a DERTour seregéhez fordulunk, aki a mi zászlónk alatt indul harcba, hogy bevegyen nekünk egy szállást. Ugyan nem vagyunk jelen a csatatéren, de sejtjük, hagy nagy ütközet lehet, mert soká jön a hírnök a győzelem hírével. Megvan! Sőt az eredetinél drágább, jobb szállodát tett le nekünk az asztara, természetesen árkülönbözet nélkül. A jó szövetséges a hadjáratok sikerének záloga.

Harmadik megmérettetés, a eVisa-mezei

Vannak olyan ütközetek, amiket azért vívunk, hogy később kényelmesebb legyen az életünk. Úgy gondoltuk, hogy előre megküzdünk a vízumért és nem várakoztatjuk utasainkat a reptéren. ’Megtámadtuk’ a Tanzania Immigration Departamentet, de ebből többfelvonásos harc lett. A megadandó adatok, elsősorban a szálloda leégése és a covid-teszt eredménye miatt nem voltak egyszerre jelen, így folyamatában teljesítettük. A szálloda infója olyan közel érkezett meg az induláshoz, hogy visszahívtuk seregeinket tanácskozásra, megéri e még küzdeni online?

Ekkor küldtünk postagalambot a történet teljes ideje alatt jelenlévő, Zanzibáron élő fő tanácsadónknak, az idegenvezetőnek. A több évtizede ott élő honfitársunk, minden sejtje felszabadult már a Hakuna Matata környezetben és mint minden kérdésünkre, azt válaszolta, hogy minden rendben lesz, nyugi, ne kínlódjunk az online vízummal, eleve nagyon macerás az egész, ha egyáltalán működik a rendszer, majd megérkezéskor játszi könnyedséggel megcsinálják.

Arról is megnyugtatott, hogy a visszaútra szükséges PCR-teszt is simán menni fog, sőt az új teszt, a 4 órás antigén is biztosan megoldható, habár ott ilyenre lehetőség nincs, nem is hallott róla, de amúgy is, azt írnak a dokumentumra, ami a célnak legjobban megfelel. Minden rendben lesz mindennel, egy percig se aggódjunk egyetlen részlet miatt sem.

Bizony neki lett igaza. Utasaink már valószínűleg a fehér homokot dögönyözik és készülnek a szafarira.

Tanúlság? Nagyon rövid. Hakuna Matata. Magyaroknak megengedhető egy kis Hakuna Maláta is.

Utazzunk!

 

Vissza