Ideiglenes lezárások a nyári utazások védelmében is

2021.03.04.

A blogbejegyzés a közzétel időpontjában aktuális szabályozások alapján készült!

A mai napon Gulyás Gergely miniszter úr több fontos döntést is bejelentett a Kormányinfó során. A kisgyermekek is áttérnek a tavaszi szünet végéig a digitális oktatásra, és sok üzletnél szüneteltetni kell az ügyfélfogadást a következő 2 hétben. A korlátozások az utazási irodákat is érintik, azonban távolról sem csak negatív módon.

Covid - Ideiglenes lezárások

9 munkanapnyi szünet a gyorsabb nyitás érdekében

A legtöbb üzlet, így az utazási irodák kapcsán is mindössze 9 munkanapot érint a korlátozás. A járványügyi matematikusok és virológusok véleménye alapján ugyanakkor a mostani lezárásnak köszönhetően várhatóan emberéleteket menthetünk meg, csökkenthetjük a járvány intenzitását, ezáltal hamarabb térhetünk vissza normális életünkhöz, és szenvedélyünkhöz, az utazáshoz! Tudjuk, hogy sokan már „vágják a centit” nyári indulásukig, és a mai bejelentés kedvezően hat utazási terveikre.

Egy percig sem állunk le

Elképzelhető, hogy a közvetlen találkozás során lehet a legtöbb információt átadni egy eltervezett utazásról, de az elmúlt egy évben megtanultuk, hogy távolról sem ez az egyetlen mód a felmerülő kérdések tisztázására. A szabályoknak megfelelően március 8. és 21. közt, vagyis 9 munkanap idejére nem fogadhatjuk az utazni vágyókat személyesen irodáinkban, de telefonon, e-mailen továbbra is elérnek minket, ahogy a pandémia során mindvégig. Hétköznapokon 9 és 17 óra közt munkatársaimmal továbbra is fogadjuk hívásaikat vezetékes és mobil elérhetőségeinken, valamint e-mail címeinken is. Nem állunk le, mert tudjuk, hogy az Önökben lévő utazási vágy sem tűnik el egy rendelet hatására.

A nyári utazások még biztosabbá válnak

Ahogy a miniszter is fogalmazott, azért szigorítanak most, hogy hamarabb nyithassunk. Napra pontosan egy éve azonosították először a COVID-19 vírust hazánkban, és azóta nagyon nehéz időszakon ment át Magyarország, különösen a turizmus. Mostanra azonban már látszik, hogy a korlátozások véget fognak érni, így készülni kell a nyári utazási szezonra. Ennek tudható be az is, hogy a Kormányinfó második részében részletesen beszélt az oltási igazolás utazásokra gyakorolt kedvező hatásáról is.

Utazás oltási igazolással

A magyar, és az Európai Uniós döntéseknél igen erős szerepben lévő, német kormány is megerősítette azon korábbi álláspontot, hogy a nemzeti oltási igazolásokat a Közösség minden tagállamában el kell, hogy fogadják. Ez újabb kedvező hír mindazok számára, akik vagy már megkapták, vagy a jövőben fel kívánják venni az oltást. Fontos továbbá tudni, hogy az Európa Tanács Parlamenti közgyűlésének januári állásfoglalása alapján a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés akkor sem, ha nem tudja, vagy nem kívánja beoltatni magát (a határozat angol nyelven). Mindezek arra engednek következtetni, hogy bár a részletszabályokon még dolgoznak, de nyáron már nem lesz akadálya az utazásnak.

Kollégáimmal együtt azt kérem Önöktől, hogy vigyázzanak magukra, tartsuk be a szabályokat, mert bár a hétfőtől kezdődő 9 munkanap során személyesen nem találkozhatunk, de a nyári utazásokon már igen. Továbbra sincs bennünk kétség, 2021-ben ismét együtt utazunk!

Vissza