A természet közelről - Madagaszkár III.

2017.03.24.

Madagaszkárt elsősorban a növény- és állatvilágáért keresik fel a turisták. Ezekről írok most.

Magaszkár növényvilága

A növények között a leghíresebb, legismertebb a baobab fa. Érdekes a legendája: "A nagy szellem megharagudott a baobab fára, mert az irigykedett a többi fára és mindig mást akart csinálni. A nagy szellem haragjában ezért kirántotta a földből, és fordítva dugta vissza." Ezzel magyarázzák érdekes alakját, ágait. Egyébként majomkenyérfának is szokták nevezi. Nagyon értékes, hiszen minden részét hasznosítják, sőt törzsének üregében vizet is tárol. Madagaszkár déli részén láttunk belőle jó néhányat. Érdekes, inkább szólóban és elszórtan látni őket, nem erdős, facsoport jellegűen.

baobab fa - Madagaszkár utazás

Kora egyesek szerint az 1000 évet is elérheti. Ez hihetetlenül hangzik számomra, de ha csak 4-500 évig élnek, az is nagyon sok. Ajándéktárgyakat is készítenek baobab fából, természetesen én is hoztam ilyen terméket.

Sok helyen látni bambuszt is. Itt viszonylag magasabbak és vastagabb törzsűek, ahhoz képest, mint, amit Kelet-Ázsiában láttam.

Összességében elmondható, hogy kevés fa található a szigeten, valószínűleg az erdőirtás és az árvizek okozzák ezt.

Madagaszkári táj Virágok közül a bugenvilleak voltak a leglátványosabbak, bár ezeket más mediterrán tájon is láthatjuk.  Orchideát nem találtunk, pedig néhol a hőmérséklet alkalmas lenne elterjedésükre.Növények és Virágok Madgaszkáron

No, akkor nézzük a madagaszkári állatokat

Attól függetlenül, hogy közel van Afrikához, a kontinenstől teljesen eltérő az állatvilága. Nincs egyetlen nagytestű állat sem azok közül, amelyek Afrikában élnek. (Oroszlán, elefánt, zsiráf, zebra, víziló…) Őszintén szólva, én mielőtt utánanéztem az ország látnivalóinak, azt hittem, hogy ott is látom majd az említett állatokat. Erre a talányra azt a magyarázatot kaptam, hogy a földtörténet során hamar elvállt Madagaszkár Afrikától, ezért más az állatvilága.

Állítólag több száz egyedi állat és növény található a szigeten, melyre elmondhatjuk, hogy endemikus, azaz más helyen nem található meg a Földön.

Madagaszkári maki

Az állatok tekintetében két meghatározó endemikus család van és annak több faja található a szigeten. Ezek a makimajmok és a mongúzok családja. A makikból kb. egy tucat különböző faj él a szigeten.

Gyűrűs farkú maki - Madagaszkár állatvilág

Nekem a gyűrűs farkú makik tetszettek legjobban. Ezek a földön érdekesen oldalt ugrálnak.

Gyűrűs farkú maki madagaszkáron

A makimajmokból több fajjal is találkoztunk, készültek is szép számmal a felvételek.Makimajom - Madgaszkár

A fajokból én csak a gyűrüsfarkú makit tudtam beazonosítani. Voltunk egy nemzeti parkban, ahol a majmok ugyan szabadon éltek, de etették őket.

Makimajom a fán

Ez azért volt jó, mert nem féltek az embertől és így egész közelről tudtuk őket fotózni. Egyik útitársunk hozott statívot (kamerát tartó láb) a fotózáshoz. A makimajomnak ez annyira tetszett, hogy rámászva vizsgálták.

Makimajom fotózkodik

A mongúzok nagymértékű elszaporodásának „köszönhető”, hogy nincs mérgeskígyó a szigeten. Mongúzt is láttam, igaz úgy, hogy az úton éppen átszaladt előttünk. Madagaszkár különlegessége még a fossza, mely a cibetmacskafélék közé tartozik, méretét tekintve egy nagyobb, hosszúkás alakú házimacskához tudnám hasonlítani. Ezt sajnos nem láttuk az út során.

Érdekes állat volt, mellyel találkoztunk még a kaméleon, erről is, mellékelek néhány fotót.Kaméleon Madagaszkáron

A kaméleonokat az erdőben sétálva tudtuk lefényképezni.

Kaméleon a természetben Az egyiket az idegenvezetőnk fel is vette a kezére. Meglepetésemre az állat ezt nyugodtan tűrte.

Apró kaméleon

A szigeten sok lepke és szitakötő van. Olyan sok, hogy a kormány kampányt indított a szitakötők ellen, mert komoly kárt okoznak azzal, hogy megeszik a fák leveleit.

A sárga foltos madagaszkári teknősről már tettem említést. Ezeket természetes környezetükben nem láttuk, de több helyen – házaknál – megtalálhatóak, ahol turisztikai célból tartják. Sárga foltos madagaszkári teknős

Háziállatok közül a zebu (egy zebu külsőre = a púpos hátú, gebe tehén) és a csirke a legelterjedtebb. Sok a kóbor kutya, szerencsére nagyon jámborak. Az étlapon természetesen a zebu, a csirke és a hal szerepel leggyakrabban.Madagaszkári helyi lakosok  - Kislány hallal a fején

A zebut sokszor hajtják csordában az úton. Erről is készítettem felvételt.Zebu csorda az úton hajtva

Következő bejegyzésemben madagaszkári érdekességekről fogok írni. Addig is várom a véleményüket:

Mi volt a legfurább állat vagy növény, amit valaha láttak? Kommentben hamarosan én is leírom az enyémet!

Vissza