Érdekességek: Myanmar és Thaiföld III. rész

2017.01.12.

Sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. Gyerekek: Iskolába, mindkét országban, egyenruhában járnak a gyerekek. Én csak fehér ing és fekete nadrág (lányoknak szoknya) jellegű egyenruhát láttam. Elmondták, hogy az egyenruha nemcsak az anyagi különbségeket tünteti el, de arra is jó, hogy ha valaki lógni akar az iskolából, a városban egyből feltűnik az öltözetével és rá tudnak kérdezni, hogy miért nincs suliban. Irány az iskola - Myanmar és Thaiföld

 

Kézművesség:

Mivel ezek az országok nagyon szegények voltak, ezért sok mindent kézzel illetve önállóan kellett elkészíteniük. Ez olyan szinten megmaradt, hogy napjainkban is sok a kézzel készített termék: sálak, ékszerek, merített papír, esernyő.

Készül a merített papír
Készül a metszett edény, alapanyag bambusz, érdekes az arcfestés is

 

Arcfestés:

Csak Burmában tapasztaltam, hogy – főként -, az asszonyok egy bambusz fajtából kinyert festékkel kenték az arcukat. Ezzel védték a Nap ellen, de közben – szerintem – ezzel csúnyították is magukat. 

Festett arcú lányok szőnek

 

Vízum: Burmába (Myanmarba) kell vízum, de interneten keresztül itthonról intézhető. Thaiföldre nem kell vízum.

Buddhista lányok mennek kéregetni

 

Legek:

legjobban tetszett: Myanmarban (Burmában) – Bagan templomainak látványa egy magas sztupa tetejéről. Thaiföld: az elefántshow és Bankokban a Királyi Palota. Csalódás: gondolkodom, de nem jut olyan eszembe, hogy komolyabb csalódás lett volna.

Bagan templomainak egy részeElefántok közelében
Bangkok Királyi Palota

 

Ha megkérdezné valaki, hogy utólag megbántam-e az utazást, és visszajönnék-e ide? A válaszom egyértelműen az, hogy örülök, hogy eljutottam ide, és ha módom, időm, lehetőségem lesz rá, lehet, hogy még vissza is jövök erre a vidékre. Kinek ajánlanám ezt az utat? Aki érdeklődik a buddhista építészet és vallás iránt, azoknak Burma kihagyhatatlan. Aki érdeklődik olyan vidék iránt, mely még nincs teljesen felkapva a turisták által, azoknak Burma és Észak-Thaiföld ideális hely. 

Naplemente a Mekongon

Olvassa el Myanmarról és Thaiföldről szóló sorozatunk első és második részét is.

Vissza