Nepál összefoglaló 2.

2011.03.07.

Nameste – ez a nepáli nyelvben az üdvözlés. A jó napot kívánok és a szia között van félúton. A jó ismerősök is így köszönnek, de a takarítónő is ezt mondta, ha találkoztunk vele.
Nos akkor nameste, és folytatom a nepáli beszámolóm.
                                                 Egy függőhídon
Buszok. A teherautók és a buszok is 90%-ban a TATA nevű indiai cég termékei voltak. Nekünk légkondis jutott, de érdekes, hogy az ablakok elhúzhatóak voltak az utastérben is. Azokról a buszokról, amikkel a helyiek közlekedtek arról inkább nem mesélek. A buszokat mindig 2 fő irányította. Ja a lényeget nem is mondom. Fordított, baloldali közlekedés van az országban, mint pl. Angliában. A buszon van 1 sofőr és egy Mitfahrer aki ha nem jó az index kézzel jelzi a kanyarodást, fizet, ha valahol szükséges stb. A gk. csak ül, és vezet. Minden más a segéderő feladata. Egyikünk sem akart cserélni a sofőrrel. Az utakon se felfestés se jelzőlámpa se útjelző. Szóval semmi. Képzeljék el ezt kivilágítás nélkül a városokban. Mindenki megy, ahogy gondolja. Mi mozgatja akkor a rendszert? Az, hogy mindenki elfogadja, hogy a másik is haladni akar és ebben az a legjobb, ha segítjük egymást, még akkor is, ha nekem lenne előnyöm. Nálunk miből van sok balesett? „No öcsém nekem van előnyöm, nehogy azt hidd, hogy akkor én miattad lehúzódok!”

Szállások: Ha Nepálba mennek **** alá semmi féleképpen ne adják, de az *****-tól sem kell valami nagy csodát várni. A többiről inkább nem szólnék, de a Stohrum még fontos utitárs a maga 80%-os alkoholtartalmával!!
                                                   Bakthapur egyik ékessége
Nem is beszéltem róla, de 50 évvel ezelőttig se ki se be nem lehetett menni ebben az országban. Néhány éve a királyság is megszűnt. Most politikailag nyugalom van.
                                         " Eddzél Vajda Attila mert jövök!"
Ételek: Mindenfajta alapanyagot használnak. A turisták (ritkán de) kapnak marhahúst (szent állat) is. Fő táplálék: csirke és a disznó, időnként kecske, juh. Sok zöldség és gyümölcs. Nem rántanak ki, de a sütve készült ételek is finomak. Van helyi whisky, pálinka, sör.
Vallás. Buddhisták és hinduisták  a lakosság  95%. Ebben is van néhány "elvarázsolt" személyiség.
                                   Nekik könnyű, de azért nem cserélnék velük
Utolsó kérdés: Javaslom-e Nepált Önöknek? Nem mindenkinek. Akit zavar az utcai kosz, rendetlenség esetenként bűz, azoknak semmiféleképpen sem. 
                                            Egy jóképű kolléga, a környezet, hát...
Aki túl tudja magát tenni ezeken és szereti a hegyeket esetleg az érdekes állatokat azoknak igen. Utolsó kérdés lehet Nepál vagy Indokína (Vietnám, Laosz, Kambodzsa). Válaszom Indokína.
                               "Na te most ott maradsz!"  a Chitwan Nemzeti Park
Ígértem, hogy röviden visszatérek az „Utazás” kiállításra. Összegezve: gyengébbet vártam. A szombat kifejezetten jó volt, sok látogatóval. A vasárnap, csütörtök átlagos, a péntek gyenge volt. Elvittek kb. 2.500 db katalógust. Az eredmény az elkövetkezendő hetekben fog megmutatkozni. Vagy legalábbis remélem…
Holnap is utazok. Berlinbe megyek 3 lánnyal az irodából. Szerdán nyílik a világ legnagyobb utazási kiállítása az ITB. 2 napot vagyunk a kiállításon. Tárgyalunk, anyagot gyűjtünk. Esetleg csinálok egy 2 órás esti városnézést a lányoknak. Majd meglátjuk, hogy megérdemlik-e. Erről is beszámolok Önöknek, (mármint az ITB-ről).
                       Egy szép Himalája képpel búcsúzok Nepáltól.
                        középen a Machhapuchhre (ahogy ők hívják)

Vissza