Repülőn született baba

2017.06.30.

Baba a fedélzeten

Biztosan Önökhöz is eljutott a hír, hogy nemrégiben a felhők között adott életet gyermekének egy édesanya. Az indiai Jet Airways gépén a legénység, és egy képzett ápolónő - aki utasként tartózkodott a fedélzeten - segítette világra a babát. A több, mint 10.000 méter magasságban született kisfiú és édesanyja is egészséges. Ráadásul a baba egész életében ingyen utazhat a légitársaság járatain! :) Nem egyedülálló esetről beszélhetünk: ez év áprilisában már a Turkish Airlines egyik Isztanbulba tartó járatán is született baba! Mégis sokakban felmerült a kérdés: mégis hogyan történhet ilyesmi, amikor „köztudott tény”, hogy a terhesség 6. hónapját követően a kismamák nem utazhatnak repülőgépen?! Úgy érzem, hogy szét kell oszlassam a témával kapcsolatos kételyeket.

Repülőn született baba (illusztráció)

Terhességgel kapcsolatos szabályozások

Az állapotos nők utaztatásának feltételeit minden légitársaság maga szabja meg. Ez azt jelenti, hogy míg egyes légitársaságok korlátozzák a terhes nők légi utazását, mások a terhesség bármely szakaszában engedélyezik azt. Engedjék meg, hogy most néhány európai légitársaság aktuális szabályozását ismertessem Önökkel.

Ryanair

A Ryanair-nél a 28. hetet megelőzően mindenféle korlátozások nélkül utazhatnak a kismamák. Ezt követően egy bizonyos „utazásra való alkalmasságot” igazoló orvosi igazolást kell felmutatniuk. Ennek hiányában a légitársaság élhet az utazás megtagadásának jogával. Az igazolás legfeljebb 2 héttel az utazás időpontja előtti keltezésű lehet. A 36. hetet betöltött terhesség esetében az utazás nem engedélyezett. Ikerterhességnél a terhesség 32. hetének leteltével lép életbe a korlátozás.

Wizzair

A Wizzair szabályai nagyjából megegyeznek a Ryanair-ével. 2 eltérés van csupán. 36 hét helyett már a 34. terhességi hetet betöltött nők sem utazhatnak a légitársaság járatain. A 28. hetet meghaladó terhes nők orvosi igazolását pedig az utazás napját megelőző 6 napon belül kell kiállítani.

Airfrance

Meglepő módon az Airfrance terességhez való hozzáállása eltér az átlagos európai szabályozástól: az Airfrance járatain a várandósság teljes időszakában utazhatnak a nők, bármiféle orvosi igazolás nélkül! (Azért ez a légitársaság is ajánlja, hogy kerüljön kikérése az orvos véleménye.)

Ahogyan Önök is láthatják, jelentős eltérések lehetnek a korlátozások terén, így azt javaslom, hogy mindig tájékozódjanak az adott légitársaság hatályos szabályairól, vagy kérjék kollégáim segítségét!

Ami a saját véleményemet illeti, a terhesség 22 -24. hetétől  sem a repülős, sem a buszos társasutazást nem javaslom - még azok számára sem, akik tökéletesen érzik magukat. Az életben annyi alkalom van utazásra, ezt a 4 hónapot ki lehet hagyni. Más az, ha autóval kirándulnak, mert akkor könnyebben megállnak, sétálhatnak, rugalmasan kezelhetik a programot. A társasutazás kötöttebb, szabályozottabb, szóval nem érdemes rizikóztatni. Az egyéni repülős utazás terén én azzal az állásponttal értek egyet, hogy a 30. hét után már nem kell repülőre szállni. Sokan mégis megteszik, mert „arra játszanak”, hogy gyermekük egy másik országban szülessen meg, így állampolgárságot kapjon ott. Néhány ország esetében ez valóban így működik, de pont az efféle ügyeskedések miatt határozott úgy több állam is, hogy a gyermek – még ha az adott ország határain belül születik is – a szülők állampolgárságát kapja.

Lánykérés egy Proko úton

Mindezek ellenére reménykedek benne, hogy sok Proko út volt inspiráló a családtervezéshez! Éppen ezért nagy örömmel töltött el, amikor a májusi prágai utunkon egy lánykérésnek lehettünk szemtanúi a csoportban! Szerencsére kép is készült az eseményről: Lánykérés1 Lánykérés2

Ezúton is szeretnék gratulálni a Proko csapat nevében! :)

Vissza