Kinek jó és kinek rossz Nagy-Britannia kilépése az EU-ból?

2016.06.25.

Pénteken, 2016 június 24-én, reggel hivatalossá vált, hogy az előző napi népszavazás eredménye értelmében Nagy-Britannia az Európai Unióból történő kilépés mellett döntött. Ez ügydöntő népszavazás volt, azaz a parlament köteles elfogadni és megszavazni a nép döntését.  Jogos a kérdés, mi lesz most?

Brexit jelentése: "Br" Britanniát jelöli, míg az "exit" a kilépést jelenti.

A politikai szakértők közül szinte senki nem várta azt, ami bekövetkezett. Azt, hogy ahová mindenki igyekszik, onnan valaki önszántából kilép. Az EU Norvégiát és Izlandot is belépésre biztatta a közelmúltban, igaz, mindkét esetben sikertelenül. Rajtuk kívül azonban minden EU-n kívüli ország befelé vágyódik. A tagországok reakciója egyelőre kiszámíthatatlan.

brexit és a turizmus kapcsolata

A Brexit oka Nagy-Britannia szemszögéből

Ha nem is merülünk el mélyebb gazdasági folyamatokban, az elmondható, hogy Nagy-Britannia többet fizetett be a közös kasszába, mint amennyit visszakapott. Ezzel együtt azonban számos cége (pl.: Tesco, Vodafone) szabad mozgásteret kapott az Unión belül, amiken keresztül rengeteg pénz áramlott vissza a szigetországba.

Egyértelműen a szélső jobboldal erősödését mutatja ez a választás. A francia és az osztrák választásoknál már láthattuk ennek az előjelét, de ott egyelőre még alulmaradtak a jobboldali nézeteket vallók. Ez egy új irányt jelent, amely Európában kezd erősödni. Ezzel a népszavazással Anglia, vagy legalábbis a többségi szavazók kifejezték, hogy nem értenek egyet az EU menekültügyi és bevándorlási politikájával. Egyértelműen nem gazdasági, hanem nacionalista döntést hoztak.

A Brexit hatása Magyarországon

Nagy-Britanniáról beszél az egész világ, a legnépszerűbb kérdés mindenhol ugyanaz: „Minket hogy érint?”

Legnagyobb részben természetesen a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat érinti, akiknek a választás által megszűnhet a szabad munkavállalási engedélyük. Ez az EU tagsággal korábban biztosított volt. Ennek a foganatosítása várhatóan nem fog bekövetkezni az elkövetkezendő két évben, azonban a kiköltözők (nem csak a magyarokra gondolva) nem szoktak olyan rövidtávra tervezni. Felfogható ez a döntés pozitívumként a mi szemszögünkből, hiszen várhatóan számos fiatal jön haza  és reméljük itthon fog dolgozni, azonban ez nem ilyen egyszerű és ebben nem is szeretnék állást foglalni.

A Brexit hatása a turizmusra

Az emberek hozzáállása a turistákhoz nem valószínű, hogy változna. Ettől úgy gondolom, nem kell tartani.

Nagyon megkavarta azonban az árfolyamokat, aminek szintén komoly kihatása van a turizmusra. A hír hallatára esett a font, azonban magával rántott több valutát is, többek között a forintot is. Így magasabb összegért tudunk eurót vásárolni, fontot pedig alacsonyabbért, de az utóbbi jóval kevesebb embert érint. Komoly erősödést várok a dollar esetén is. . Várhatóan a piac kikorrigálja a nagy kilengést, azonban az elkövetkezendő időszakban biztosan olcsóbb lesz a font, drágább az euró és a dollár.

Én általánosságban egy minimum 10%-os áremelésre számítok Angliában, mely által a turisztikai szolgáltatások költsége is emelkedni fog. Ezzel fogják kompenzálni a font esését, kérdés, hogy elég lesz-e ez a kompenzációhoz.

A jövő kérdés az is, hogy továbbra is lehet-e majd személyigazolvánnyal utazni a Nagy-Britanniába. Véleményem szerint ebben nem lesz változás az EU polgárai számára.

A kilépésnek szerintem még a németek se örülnek, pedig az ő dominanciájuk ezáltal lényegesen meg fog erősödni az Unióban. Jogosan tarthatnak attól, hogy az első kilépés hullámot indíthat el. Jelen pillanatban azonban csak annyi biztos, hogy az egész világ feszülten fogja figyelni a briteket.

Vissza