12 tipp hosszú utazás előtt

2016.06.23.

Az autó továbbra is a legnépszerűbb eszköze annak, hogy elérjük úti célunkat. Számos család indul nyaralni saját kocsival. Ebben a bejegyzésben nekik készültem néhány tanáccsal.

Semmi esetre se tömje tele az autót!

  1. Hosszabb út esetén érdemes elvinni az autót előtte szervizbe, még akkor is, ha otthon tökéletesen működik. Ezzel megelőzheti, hogy az autómentő utáni telefonálás törje ketté a nyaralást!
  2. Álljon meg legalább 3-4 óránként pihenni. Azonban ahelyett, hogy egy benzinkút kávézójában töltsék idejüket, tervezzék megállóikat nevezetességekhez, látványosságokhoz. Amellett, hogy a család számára is izgalmasabb, a sofőrnek is lehetősége nyílik sétálni egyet. Az élmény felpezsdíti az embert, így újult erővel ülhet vissza a volán mögé.
  3. Az okos telefon GPS-e mellett érdemes eltenni egy útikönyvet vagy egy térképet is tartalékba. Nagyon hasznosak a navigációs programok, de a technikai ördöge soha nem alszik!
  4. Váltson pénzt még itthon! Én azt javaslom, hogy amit biztos költésre szán, azt helyi valutában vigye, de vigyen magával eurót, amit szükség esetén át tud váltani.
  5. Az útravaló CD-k jó szórakozási lehetőséget nyújtanak, de a családi utazásoknál gyakori a menet közbeni játék. A családommal mi gyakran játszunk hosszabb út esetén az autóban, pl: híres embereket gyűjtünk az ábécé egy betűjével. Higgyék el, egy idő után nehézzé válik!
  6. Feltétlenül kössön biztosítást az autóra és az utazókra is. Ez még akkor is fennáll, ha a bankkártyáján van biztosítás, mert azok csak nagyon kis összegre nyújtanak fedezetet.
  7. Javaslom, hogy kösse le szálláshelyeit még az utazás előtt! Amellett, hogy valószínűleg olcsóbban tud foglalni, otthon vagy egy utazási irodában nyugodt körülmények között tudja kiválasztani a legmegfelelőbbet.
  8. Nézzen utána, hogy a tervezett útvonalán kell-e autópályadíjat fizetni. Megkönnyíti ezeket a megállókat, ha előre készül kisebb címletű pénzekkel.
  9. Kétszer gondolja meg, hogy mi az, amire valóban szüksége van és ne tömje tele az autót! Utána pedig okosan pakoljon, és a fényképezőgépet, napszemüveget, valamint az útikönyvet ne a kofferek alatti táskába tegye!  
  10. Ne vigyen magával romlandó élelmiszert (például zöldséget vagy gyümölcsöt). A minősége villámgyorsan megromlik, az árán pedig alig nyerünk, ha itthon vesszük meg. Nyaral, élvezze a helyi szállodák és éttermek szolgáltatásait! Hiszen ezért dolgozott egész évben!
  11. Ha nem beszél nyelvet, vigyen magával tolmácsot! Természetesen nem egy hivatásosra gondoltam, de manapság egy-egy telefonos applikáció már betölti ezt a szerepet is! Ha telefonunkban nincs ilyen jellegű program, akkor vigyen magával szótárat.
  12. Több utazó választja azt a megoldást, hogy éjszaka utazik a nyaralás helyszínére. Ennek indoka a gyerekek pihenése és a kisebb forgalom. Valóban időt spórolhat vele, de ezt csak gyakorlott vezetőknek javaslom. A fáradtság napkeltekor a legkínzóbb. Gondolja végig mindenki, hogy megéri-e az éjszakai utazás, mert tapasztalatlan sofőrnél nagyobb a veszély, mint amennyit nyerünk azzal a fél nappal. Inkább aludjunk valahol egy rövidet, majd hajnalban folytassuk az utazást.

Utazás busszal, vagy repülővel?

A buszos vagy repülős út sokszor kényelmesebb, azonban meg kell hagyni, a vezetésnek is megvan a maga szépsége. Amellett, hogy szabadon alakíthatja az útját, a család meghitt közegben töltheti el az időt. Ezen felül spontánabbak lehetnek, hiszen autóval meglátogathatják azokat a gyönyörű helyeket, amelyeket a helyiektől hallottak.

Rövidesen adok néhány tippet a repülővel, néhány napos városnézésre utazóknak is!

Ön szokott autóval utazni? Milyen tanácsot tudnak adni a többi olvasónak?

Vissza