Javítás + síelés 3.

2011.02.02.

1.       38. oldal: Bajorországi és csehországi ízelítő, az áraknál nincsen
      „Vacsora egy prágai sörözőben- 4200 Ft” program, ez a tavalyiból 
      maradt benne, nincs a programban Prága.
2.       44. oldal- Baltikum, Szentpétervár- kimaradt repülősöknek a
      fak. vacsora ára 30.000 Ft
3.       46. oldal: Fjordok közt….- az áraknál a tavalyról benne maradt a 
       (július) szó, mert akkor két időpont volt és csak az egyik volt 
       repülős. Egyértelmű, hogy az augusztusi időpontunk van, szó.
4.       50. oldal: Az Adria ékkövei- 4. nap Krka-Trogír-Split fak. kirándulás 
      nincs jelölve az áraknál, ez helyszínen fizethető kirándulás, 15 euro
5.       52. oldal: Szlovénia legszebb tájain- 3. nap Bovec-Vintgar-Bohinj-Bled 
      fak. kirándulás szintén helyszínen fizethető 15 euro/fő
6.       58. oldal- Adventi forgatag Krakkóban- az ellátás reggeli, nem 
      félpanzió-a vacsora pluszban fizethető a jelzett 4200 Ft-os áron
 
Síelés 3.
Felvonók: Több fajta felvonó van.
1.A legkényelmesebb a síelők által buborékosnak hívott felvonó. Ez általában 8 esetenként 6 üléses felvonó mely előtt egy íves kialakítású sárga műanyag burkolat van, melyet beszállás után le lehet hajtani, ez védi a síelőket a széltől, hidegtől. Esetenként ehhez még ülésfűtés is tartozik.
2. Beüléses. Ez a szakzsargonja az ülő lifteknek. Ezek lehetnek 1 - 6 személyesig. A modernebbek 4 – 6 személyt szállítanak egyszerre. A régiek általában 1-3 személyesek. Ezekhez nem tartozik lehajtható védőbúra.
3. Csákányos. Ez egy felvonó mely úgy néz ki mint egy fordított csákány, melynek a két élire lehet támaszkodni (nem ülni!) és a sítalpon (snowboardon) álló személyt, miközben az a csákány nyelét fogja, felhúzza a hegy tetejére. Ez kezdő síelőnek kevésbé ajánlott, mert ha nem tartja jól a lécét, könnyen kieshet menet közben, mely igen kellemetlen lehet neki és az utána következőknek is.
4. Tányéros. Manapság legkevésbé használatos felvonó. Egy nagyobb tányér alakú műanyagot tesz be az ember a lába közé és ez húzza fel a hegyre miközben itt is áll a sílécen a „kuncsaft”.
Ez utóbbi kettő azért is fárasztó, mert míg az előzőekben a lesiklás után, addig míg a hegyre ismét felér a síelő pihen a lába – mivel ülve utazik -, a csákányosnál és a tányérosnál valamilyen mértékben mindig tónusban van a láb és nem pihen olyan szinten mint az előzőeknél.
Síbérletek. Ezekben is több fajta van.
1.A legegyszerűbb. A bemutatásos. Minden csúszás előtt a felvonósnak be kell mutatni a bérletet.
2. Chip rendszerű. Van egy érzékelő kapu, melyen át kell menni és ez „kommunikál” a bérletbe beépített chippel. Ez a legmodernebb
3. Lyukasztós rendszerű. Egy kártyát lyukaszt a kezelő minden csúszásnál.
Vannak bérletek, melyek bizonyos óráig érvényesek (pl. 3 órás jegy). Továbbá vannak olyan jegyek melyek bizonyos csúszás számig érvényesek. Ezt pontkártyának szokták nevezni. Minden felvonó (hosszának megfelelően) bizonyos pontszámot ér. A gép automatikusan veszi le a megfelelő számú pontot. A jegy addig jó, amíg el nem fogynak róla a pontok.
Nos ennyit az síelést segítő rendszerekről, eszközökről. Legközelebb a síelésnél leggyakoribb szállásokról, szállás igényekről szólok.

Vissza