Milyen ellátást kérjek utazáson?

2018.05.18.

Gyakori kérdés szokott lenni utasainknál, hogy milyen ellátást válasszanak üdülésükhöz. A Proko Travel utazások döntő többsége félpanziós, vagy reggeli + fakultatív vacsorás ellátással kerül meghirdetésre. Mit is jelent ez? A félpanzió szakmailag azt jelenti, hogy a nap 3 főétkezéséből (reggeli, ebéd, vacsora) kettő van biztosítva. Ezek jellemzően a reggeli és a vacsora, amelyeket az adott szálláshelyen, vagy egy környező étteremben fogyaszt el a csoport.

Félpanziós ellátás - Reggeli - Croissant

Egy croissant reggelire?

Fontos megjegyezni, hogy a reggelis ellátás különböző országokban más és más. Nézzük, mely 3 típussal találkozhatunk:

  • Kontinentális reggeli: ez a típus Olasz- és Franciaországban, valamint Dél-Svájcban jellemző. Szolgáltatás tekintetében a legszerényebbnek mondható, jellemzően csak valamilyen kenyérfélét (croissant, baguette), dzsemet és melegitalt (kávét, teát) tartalmaz, azaz jelentősen különbözik egy klasszikus magyar reggelitől.
  • Bővített reggeli: a kontinentális reggeli kibővítése felvágottal és sajttal. Ez még mindig nem lakoma, de már eléri egy könnyed hazai reggeli szintjét.
  • Büféreggeli: manapság a leginkább elterjedt forma. Főként nagy, tengerparti szállodákban találkozhatunk vele. A svédasztalos módon tálalt reggeli kínálatában általában melegétel, így például rántotta és virsli is szerepel.

Az, hogy egy szálloda milyen típusú reggelit kínál, az adott ország reggelizési szokásaitól függ. Mivel az olasz emberek maguk is csak egy kávét és egy kis (jellemzően édes) péksüteményt dobnak be reggel, így a helyi szállodák is ezen étkezési kultúrát adják át vendégeiknek.

Miért kínálunk egyes helyeken fakultatív vacsorát?

Több szálloda külön ajánlja fel a vacsorázás lehetőségét vendégei számára, vagyis az alapellátásukban nem szerepel az esti étkezés. Ebből kifolyólag jelenik meg nálunk is a fakultatív vacsora lehetősége. Fontos megjegyezni, hogy ezen szolgáltatásokra mi nem teszünk rá hasznot,  ugyanannyiért nyújtjuk utasainknak, mint amennyiért a szállodától kapjuk. Bizonyos utak esetében mégis azt lehet látni, hogy meglehetősen magas ár szerepel a vacsoránál. Az ár az adott országban lévő éttermi szolgáltatások árszínvonalát tükrözi, mely jellemzően jóval magasabb az itthon megszokottnál. Meglepő lehet például egy skandináv utazásnál, hogy egy 11 alkalmas fakultatív vacsora ára 101.000 Ft. Ez több, mint 9.000 Ft-os étkezésenkénti átlagárat jelent. Viszont amikor ott van az ember a helyszínen, belátja, hogy például Norvégiában egy al’a carte étteremben történő étkezés még ennél is magasabb áron érhető el!

Vacsora az ellátásban - fakultatív vacsora

Vacsora az alapárban

Amennyiben a szálloda által nyújtott fakultatív vacsora ára alacsony, sokszor inkább beépítjük az alapárba, és eleve félpanziós ellátással kínáljuk az utazást. Ez főként Európán kívül jellemző, ahol a nyelvi akadályokból adódóan nem, vagy csak nehezen oldható meg az étkezés. Vietnámban például legtöbbünknek nem kis fejtörést okozna egy idegen nyelven, idegen írásjelekkel megírt étlap… :) Egy franciaországi utazáson azonban sokkal egyszerűbben megvalósítható az, hogy – amennyiben igazi ínyencségekre vágyunk – elmenjünk egy francia étterembe, és kipróbáljuk a helyiek egyik kedvenc ételét, a csigát. Ebből adódóan a legtöbb európai országban lehetőséget adunk az egyéni étkezésre is. A városközponttól távolabb eső szállodáknál jellemzően az alapárban már szerepel a vacsora is, hiszen itt - az elhelyezkedésből adódóan - Utasainknak nem lenne lehetősége máshol étkezni.

Fakultatív vacsora: Kérjem? Ne kérjem?

Az elmúlt 25 év tapasztalata alapján utasaink kb. 2/3-a szokta igénybe venni a fakultatív vacsorát, míg egyharmada másként oldja meg az esti étkezését. Fel szokott merülni a kérdés, hogy melyik a jó döntés? A válasz egyszerű: egyéntől függ. Az előre befizetett fakultatív vacsora mindenképp könnyebbséget jelent. Egy élményekkel teli nap végén már nem azon kell törnie a fejét az embernek, hogy hol talál magának egy megfelelő vendéglőt, hanem egyszerűen lesétál az étterembe, ahol már várja a kellemes, előkészített vacsora. Természetesen hátránya is van a dolognak, hiszen, amennyiben valaki szeretné kipróbálni az összes helyi specialitást, annak az előre befizetett vacsorával erre nincs, vagy csak szűkösen van lehetősége. A választás szabadsága is jóval kisebb, mert a csoportos vacsorák több esetben is egy adott menüt szolgálnak fel. Bár a szállodai étkezések kifejezetten jó ár-érték aránnyal érhetőek el (jellemzően 2-3 fogásból állnak), de aki esténként kevesebb ételekre vágyik, annak az al’a carte étkezés jobban megérheti anyagilag.

Az ebéd kérdése

Eddig beszéltünk reggeliről és vacsoráról, most nézzük, hogy mi a helyzet az ebéddel! Minden utunkon elegendő időt biztosítunk napközben egy könnyed ebéd elfogyasztására. Itt fontos megjegyezni, hogy idegenvezetőink mindig igyekeznek megtalálni az arany középutat az egyes városokban eltöltött időt illetően. Ez azt jelenti, hogy mindig kellő idő jut az étkezésre, ugyanakkor próbálják a rendelkezésre álló időt a lehető legtöbb látványosság megtekintésére fordítani. Európán kívüli utazásainknál a félpanziós ellátásban szereplő 2. étkezés gyakran nem a vacsora, hanem az ebéd, mert egy-egy különleges látványosságnál egy helyi specialitás megkóstolása extra élmény, így a vacsora helyett a nap közepére időzítjük a főétkezést.

Vissza