Személyi igazolvány, útlevél, esetleg vízum?

2018.06.25.

Talán 20 évvel ezelőtt egyszerűbb lett volna erről a témáról írnom blogbejegyzést. A címe csak ennyi lett volna: „Ne felejtse otthon az útlevelét!” Mint minden, ez is sokat változott az elmúlt években, így ma már inkább a „Ne felejtse otthon okmányait!” tanács a helytálló. Nézzük hát meg, hogy mi mindenre lehet szükségünk a határátlépéshez.

Személyigazolvány

Európában - Ukrajna, Törökország, Orosz-, és Fehéroroszország kivételével -az összes országba utazhatunk személyivel. Fontos azonban, hogy kizárólag a kártya-típusú igazolványokat fogadják el, azaz az idősebb generációk esetében még elő-elő forduló barna kiskönyv nem helyettesítheti az útlevelet. Annak ellenére, hogy a schengeni határokon általában nincs személyi ellenőrzés, az ország területére lépve bármikor ellenőrizhetnek minket, mi pedig kötelesek vagyunk hivatalos okmányainkkal igazolni magunkat. Fontos megjegyezni, hogy bár a vezetői engedélyünk is hivatalos fényképes irat, önmagában nem elegendő a határátlépéshez!

Útlevél

A személyi igazolványunkat rendszeresen magunknál tartjuk, ezért (többnyire) a lejárati idejével is tisztában vagyunk. Útlevelünk megújításáról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ami nem kis kellemetlenséget tud okozni. Éppen ezért ajánlott, hogy már az utazásszervezés megkezdésekor ellenőrizzük le az adott országba történő belépéshez szükséges okmányainkat. Azokban az országokban, ahova csak útlevéllel lehet beutazni, általában az a szabály, hogy a hazaérkezés időpontjától számítva még minimum 6 hónapig érvényenek kell lennie az iratnak. Ennek miértjébe most nem mennék bele. Szerencsére manapság már nagyon gyorsan készítenek útlevelet, így a közelgő lejárat rövid időn belül orvosolható. Meg kell azonban jegyezni, hogy a gyorsított eljárás feláras. Érdekesség, hogy Izraelbe történő belépéshez ugyan szükség van az útlevélre, de abba nem pecsételnek bele, hanem helyette egy külön beléptetési lapot adnak. Az alapszabály szerint legalábbis így történik, de érdemes odafigyelni, mert esetenként előfordul, hogy mégis a pecsétes megoldást alkalmazzák. Ez viszont elkerülendő, mert egy izraeli nyomda az útlevelünkben később problémát jelenthez arab országba történő belépéskor.

Személyi igazolvány, útlevél, esetleg vízum - mit ne felejtsen otthon

Vízum

Nem szabad megfeledkezni a vízum kérdéséről sem. A vízum minden esetben az útlevélbe kerül, ám a további szabályozásáról minden ország maga dönt, és maga határozza meg a feltételeket is. Fehéroroszországban van az egyik legszigorúbb kritériumrendszer, amely azt is pontosan megszabja, hogy hány cm-nek kell lennie a fej átmérőjének a vízumigényléshez leadandó arcképen. Nem egy, és nem kettő kérelmet dobtak már vissza csupán azért, mert pár mm-rel kisebb volt a fényképarc az általuk elvárttól. A Proko Travel vízumigényes országokba történő utazásai esetén természetesen mi gondoskodunk Utasaink vízumainak intézéséről. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy együttműködően segítsék munkánkat, és eleget tegyenek a követség által meghatározott kéréseknek. Ebben az esetben azt is tudomásul kell venni, hogy a vízumügyintézéshez kb. 3 hétig le kell mondani az útlevélről. Ennyi idő szükséges a nyomtatványok elrendezéséhez és a követségen történő adminisztrációhoz.

Külföldön elveszett okmányok

Jó tisztában lenni azzal, hogy mi a teendő külföldön elvesztett okmányok esetén. Egyszerűbb a helyzet, ha európai uniós országban történik meg a baj. Itt ugyanis elegendő felvenni egy hivatalos jegyzőkönyvet a rendőrségen a történtekről, amelyet felmutatva haza tudunk jönni Magyarországra. Európai Unión kívüli országok esetén viszont a konzulátust vagy a magyar nagykövetséget kell felkeresni ideiglenes okmány kiállítása céljából. Ez okozhat némi nehézséget, főleg, ha valaki épp egy olyan országrészben tartózkodik, ahol esetleg nincs se konzulátus, se nagykövetség, és ne adj’ isten órákat kell utaznia a legközelebbi létesítményért. Mindez időt, pénzt és energiát vesz igénybe. A helyzetre tekintettel általában még aznap el szokták készíteni az ideiglenes iratokat, de – túlterhelés esetén – az is előfordulhat, hogy csak másnapra készülnek el. Ebben az esetben helyi szállásról is gondoskodni kell. Egyes biztosító társaságoknál vannak olyan biztosítási csomagok, amelyek az okmányok elvesztése esetén az új iratok kiállításának költségét is tartalmazzák. Erről mindig tájékozódjon előzetesen az ügyintézőnél vagy a biztosító társaság képviselőjénél. Egy korábbi bejegyzésemben az utasbiztosítások fontosságáról írtam, IDE KATTINTVA elérhetik.

Jó tanács

Minden utazónak azt ajánlom, hogy készítsenek fénymásolatot okmányukról, és csak azt tartsák maguknál, az eredeti iratokat pedig hagyják a szállodai szobában. Sokkal biztonságosabb, mintha magukkal vinnék a tengerpartra, vagy egy városi sétára. Eddigi tapasztalataim alapján a helyi ellenőrzés során is tökéletesen elegendő ezt a fényképet/másolatot felmutatni.

Vissza