Utazás és gasztronómia

2016.04.30.

Sokan az utazásuk során azt tartják szem előtt, hogy kulturális örökségeket tekintsenek meg. Nem gondolnak azonban arra, hogy a vidék jellegzetes gasztronómiáját is feltérképezzék. Pedig ez is része az adott ország megismerésének! Ebben a bejegyzésben arra szeretném ösztönözni Önöket, hogy nyissanak a külföldi gasztronómia iránt! Ha külföldi vendég érkezik hozzánk, szívesen kínáljuk meg egy tál pörkölttel vagy szegedi halászlével. Örülünk neki, ha bemutathatjuk a magyar konyhát, hiszen büszkék vagyunk rá. Higgyük el, mások is ugyanilyen ínyencek a saját ételeiket illetően.

Kenyér Tashkentben

Ha én külföldön járok, nem azt az éttermet választom, amelyik a főutcán a legjobban van kivilágítva, hanem azt, ahol sok helyi ül. Ezek inkább a mellékutcákban helyezkednek el. Az adott település lakói tudják, melyik étteremben főznek legfinomabban. Az ottani pincér által ajánlott specialitást szoktam kérni.

Toscana - tengerparti csendélet

Konyhák és szokások

Országonként eltérőek lehetnek az étkezési szokások. Olaszországban például nem olyan gyakran esznek levest, míg nálunk nehéz elképzelni nélküle egy ebédet. A pizzák és egyéb tészták viszont annál gyakrabban fordulnak meg az olasz ebédlőasztalokon. A nagyobb magyar adagokkal ellentétben a tőlünk nyugatra fekvő országokban legtöbbször kisebb adagokat szolgálnak, azonban legalább három fogásban. Gyakori panasz, hogy a külföldi éttermek és szállodák lényegesen kevesebb a zöldséget tálalnak, mint Magyarországon. Angliában a reggeli zöldség helyett babfőzeléket szolgálnak fel – akik először járnak Nagy-Britanniában, azoknak ez meglepetés a javából. Annak ellenére, hogy mi Szegeden büszkék vagyunk a fenséges szegedi halászlére, a halfogyasztásunk nem mérhető néhány nyugati ország étkezési szokásaihoz. Történt egyszer, hogy egy csoporttal egy portugál, óceánparti város szállodájában szálltunk meg. A csoport többsége jelezte, hogy főételként a hal helyett, valami mást választana vacsorára. A pincér megnyugtatott:

Semmi gond, van másféle hal is :)

Mivel Portugáliában lényegesebb többet esznek halat, számukra két halfajta között ég és föld különbség van. Nehezen tudták elképzelni, hogy egy vacsorához teljes mértékben szeretnénk bojkottálni a halat. Ez talán olyan, mint a csirke és a pulyka, számukra ilyen eltérés van íz tekintetében a halak között.

Tengerparti csendélet langusztával Kolumbiában 

Kirándulásaink során igyekezzünk ne magyar ízeket keresni, kóstoljuk meg az adott ország jellegzetes ételeit és italait. Legrosszabb esetben azt mondjuk magunkban, hogy „Soha többé ilyet!”, de kipróbálás nélkül nem lesz határozott véleményünk.

Gasztronómia és az ital

Minden ország gasztronómiájának is szerves része az ital is. Büszkék vagyunk saját italainkra és szívesen ízleljük meg más országok büszkeségeit.

Kávé Kolumbiában 

A tőlünk délre fekvő országokban a bor, míg az északabbra lévő országokban a sör a legnépszerűbb. Természetesen ezekből sok fajta van, ezért is javaslom, hogy kirándulásaik során ízleljék meg a helyi italokat is! Sőt, a javaslatom az, hogy kiemelten figyeljenek arra, hogy az adott régióban készült-e a nedű. Abban biztosak lehetünk, hogy a szállodák és éttermek a legjobb pincékből választják ki a boraikat. 

Vissza