Utazási Bakancslista

2017.02.13.

A Kis Herceg írójától, Antoine de Saint-Exupéry-től származik az idézet, miszerint “Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt.” Kedvelem ezt a bölcsességet, mert úgy vélem, az utazás valóban ilyen vággyal indul. Bennem ez az utazási vágy évtizedek múltán sem csillapodik, mindig újabb és újabb vidékeken szárnyal a képzeletem. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Aki szeret utazni, annak vannak álmai, van a fejében egy képzeletbeli lista, hogy hová szeretne eljutni.

Országos Utazási bakancslista

Az utazási bakancslista létrejötte

Ez a lista folyamatosan alakul, hol újabb ország kerül fel rá, hol sikerül kipipálni róla egy-egy helyet. Manapság szokás ezt a listát „Bakancslistának” nevezni (a népszerű film nyomán is). Az utazási „bakancslistán” olyan országok szerepelnek, ahová szeretnénk eljutni, mielőtt „szögre akasztjuk az utazó bakancsot”. Ez a lista a legtöbbünknél csak fejben van meg. Én hiszek benne, hogy érdemes ezt le is írni, és kifüggeszteni az íróasztal fölé, vagy a hűtő oldalára, mert, ha egy célt ilyen világosan kitűzünk magunk elé, az hozzájárul ahhoz, hogy valóban elérjük.

Az Országos Utazási Bakancslista

Amikor két fiatal srác azzal kereste meg az irodánkat, hogy szeretnék összeállítani az ország legnagyobb utazási bakancslistáját, akkor rögtön felkeltette az érdeklődésemet az ötlet. Azt mondták, hogy az online munkát ők vállalják, csak szakmai támogatást kérnek tőlünk. Átbeszéltük a koncepciót, sokat dolgoztunk rajta, és megszületett egy ténylegesen működő oldal, az Országos Utazási Bakancslista. A kezdeményezésnek több célja is van. Egyrészt szeretnénk támogatni azt, hogy valóban álljon össze az ország legnagyobb utazási bakancslistája, ami sok-sok ember álmait foglalja össze. Másrészt szeretnénk támogatni azt, hogy minél többen gondolják át utazási céljaikat, valóban tűzzék ki őket, lássák ezt egy térképen, ezáltal megtegyék az első lépést az úti cél elérése érdekében.

Bakancslista írás

A beteljesülés öröme

Tapasztalatból mondom, hogy duplán öröm, ha az ember egy olyan helyre jut el, ami valóban szerepelt a bakancslistáján, azaz ténylegesen elért egy célt. Ez egyben azt is jelenti, hogy érdemes olyan elemeket felírni a bakancslistára, amik nem pusztán álmok, hanem valósan elérhető célok. Ennek jegyében azt javasoltuk, hogy az Országos Utazási Bakancslista oldal is olyan legyen, ahol külön lehet megadni közvetlen (3 éven belüli) és távoli célországokat is. Azt is javasoltuk, hogy ne csak egy térkép legyen a végeredmény, hanem egy visszajelzést is arról, hogy mennyire népszerű országokba vágyik az illető, illetve mennyi utazás áll még előtte. A szakmai támogatás mellett vállaltuk, hogy a kitöltők között kisorsolunk egy 2 fős prágai körutazást is, ezáltal növelve a részvétel népszerűségét. Én is kitöltöttem az Országos Utazási Bakancslistát. Mivel Európát jobbára már volt szerencsém bejárni, így főként távoli vidékeket jelöltem meg (Japán, Ausztrália, Új-Zéland, illetve Egyiptom). A végén a program kiszámolta, hogy összesen kb. 78518 km-t fogok utazni, ha mindezt egyszerre tenném meg, akkor 58 alkalommal járnám meg a Budapest-London távolságot, vagy kétszer kerülném meg a Földet. Sőt, ha ezt gyalog akarnám megcsinálni, akkor 818 napot töltenék gyaloglással.

Hamarosan indulok Madagaszkárra. Hazaérkezésem után beszámolok Önöknek kiutazásom okáról és az ott töltött időről.

Vissza