Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Május 16 - 21.
649 000 Ft
Július 04 - 09.
669 000 Ft
Július 25 - 30.
679 000 Ft
Szeptember 05 - 10.
659 000 Ft
Érdekel az utazás!

Emlékeztetőt kérek, ha lesz újra foglalható időpont.

Az út áttekintése

·  Vad skót táj, a kilt szoknya és a skót duda
·  Skót whiskylepárló kóstolóval
·  Vajon mi látjuk-e a Loch Ness-i szörnyet?
·  Apátságok, vármaradványok, történelmi városok

Skóciába menet mindig úgy érzem, mintha hazatérnék. A Felföld gyönyörű völgyei, misztikus tavak, és modern városok: minden megtalálható itt, melyekhez hangulatos zenék és ízek kapcsolódnak.
Horváth Zoltán – 29 éve idegenvezető brit területeken

Utasaink véleménye

4.9

Utazás:
Repülővel
Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Reggeli + fakultatív vacsora
 • Program
 • Belépők és fakultatív programok
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (34)

1. NAP: BUDAPEST – EDINBURGH – FALKIRK KERÉK – STIRLING

Menetrend függvényében repülés Edinburgh-ba. Érkezés után irány a Falkirk kerék, a XXI. sz. kiemelkedő technikai vív­mányának tartott emelőszerkezethez. Ezután Skócia egyik legnagyobb és – úgy építészetileg, mint történelmileg –, leg­fontosabb várához, Stirling-hez látogatunk el. Neve a skót füg­getlenségi harcokhoz kapcsolódik. 1297-ben William Wallace, a Rettenthetetlen aratott itt fényes győzelmet az angolok felett, majd Robert the Bruce király csatolta vissza Skóciához. A Stuartok idején épült újjá és vált királyi rezidenciává. Itt koro­názták meg Stuart Máriát és keresztelték meg fiát, Jakabot. Szállásunk Glasgow-ban lesz.

2. NAP: GLASGOW – LOCH LOMOND – INVERARAY

Délelőtti programunk Glasgow felfedezése lesz. Keleti részén fekszik a Szent Mungo katedrális, amely a legrégibb és leg­nagyobb épségben megmaradt középkori skót templom. Láthatjuk a központban lévő George teret. A nyugati város­részben található a Kelvingrove Galéria, amely a második legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjtemény Nagy- Britanniában. Szemben vele a Glasgow-i Egyetem hatal­mas épülete áll. Innen a „skóciai tavak királynőjéhez”, a Loch Lomond-hoz utazunk, mely Nagy-Britannia legnagyobb víz­tömegű tava. Ez Skócia első nemzeti parkja, mely már a Felföldhöz tartozik. Hajdanán itt bujkált a híres-hírhedt rab­lóvezér, Rob Roy. Itt hajózási lehetőség, mely során a víz felől is megcsodálhatjuk ezt a gyönyörű környéket. Hajózás után visszaszállunk autóbuszunkba és folytatjuk utunkat. Délután megállunk az impozáns Inveraray kastélynál, mely évszázado­kig az Argyll család székhelye volt. 43 évbe telt mire felépítet­ték, aztán 1877-ben részben leégett, később helyreállították. A kastély szobái a Campbell klán történetét mutatják be, amely egykor az egyik legerősebb volt az országban. Az esti órákban megérkezünk nyugat-skóciai szállásunkra.

3. NAP: GLENCOE – FT. WILLIAM: WHISKYLEPÁRLÓ – EILEAN DONAN

Reggel áthaladunk a komor szépségű Glencoe-szoroson, amely­hez az ország történelmének egyik legvéresebb eseménye fűző­dik („glencoe-i mészárlás” 1692-ben). Fort William-nél egy desztilláló üzemben megismerkedhetünk a híres skót whisky gyártási folyamatával és a bemutató végén meg is kóstolhatjuk a hagyományos skót eljárással készült nedűt. Aki akar, vásárol­hat is a termékekből. Folytatva utunkat érintjük a Kaledóniai-csatornát, melyen egy többlépcsős zsiliprendszert is láthatunk. Ezután felkeressük a Hegylakó című filmből is híressé vált Eilean Donan Castle-t, melyet méltón Skócia egyik legszebb váraként tartanak számon. A környékről szép kilátás tárul elénk a Skye-szigetre. A késő délutáni órákban az Inverness környéki szállá­sunkra indulunk.

4. NAP: LOCH NESS – URQUHART – INVERNESS – CAWDOR KASTÉLY – ABERDEEN

Reggel utunkat a Loch Ness felé vesszük. A majd 300 méter mély tó adja a brit édesvízkészlet legnagyobb részét. Itt találhatjuk Skócia talán legromantikusabb várkastélyának, az Urquhartnak romjait, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre és a látványos tóra. Talán felbukkan a messze földön híres szörny, Nessie is. A déli órákban átmegyünk Inverness-en, a Felföld fővárosán, majd elhaladunk az utolsó skót felkelést lezáró culloden-i csata mezője mellett. Megtekintjük a Felföld egyik leghangulatosabb középkori kastélyát, a Cawdor Castle-t és annak kertjét is. Innen Aberdeenbe utazunk, mellyel egy rövid buszos városnézés keretében ismerkedünk meg, majd elfoglaljuk a városi szállásunkat.

5. NAP: DUNNOTTAR – GLAMIS – ST. ANDREWS

Reggel a meredek tengerpartra épült Dunnottar vár rom­jaihoz utazunk. Egy kis fotószünet után felkeressük a tün­dér- vagy kísértetkastélynak nevezett Glamis Castle-t is, mely Nagy-Britannia egyik leghíresebb várkastélya. Itt nevelkedett gyermekkorában Elizabeth Bowes-Lyon, II. Erzsébet királynő édesanyja. Évszázadok óta baljós és tragikus események szín­helye volt e kastély. Állítólag sok a visszajáró szellem, ami még különlegesebbé teszi a hely hangulatát. Délután Skócia gyöngy­szemével, St. Andrews-zal ismerkedhetünk meg. Sétánk során láthatjuk a csodálatos tengerpartot, mellette a középkori vár és katedrális romjait és a látványos golfpályákat és egyetemét is, ahova Vilmos herceg és Katalin hercegnő járt. Ezt követően átkelünk a Forth folyó közúti hídján, ahonnan kiváló rálátás nyí­lik a XIX. század technikai bravúrjának tartott vasúti hídra, ame­lyet 2015-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. Szállásunk Skócia legszebb városában, Edinburgh-ban lesz.

6. NAP: ROSSLYN KÁPOLNA – EDINBURGH – BUDAPEST

Reggel a Da Vinci kód című film (könyv) által híressé vált titok­zatos Rosslyn kápolna megtekintése következik. Visszatérve Edinburgh-ba városnézésre indulunk: az óváros az UNESCO világörökség része. Felfedezzük az újvárost is, kívülről láthatjuk a Holyrood palotát, mely az uralkodó hivatalos skóciai rezidenci­ája, elhaladunk a Calton domb mellett. Programunkat a királyi vár meglátogatásával folytatjuk. Itt őrzik többek között a skót koro­názási ékszereket is. Kora délután rövid szabadidő alatt felkeres­hetjük a Royal Mile-t, a Princess Street-et vagy betérhetünk egy pub-ba a Rose Streeten. Hazautazás az edinburghi reptérről a dél­utáni órákban. Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés az esti órákban.

Nagy-Britanniába a jelenlegi rendelkezések szerint csak útlevéllel lehet beutazni. A személyi igazolvány nem elegendő.

LátnivalóBelépődíj
Inveraray kastély17 GBP
Loch Lomond hajó16 GBP
Eilean Donan vár12 GBP
Historic Scotland Card - Explorer pass (5 nap)44 GBP
Whisky lepárló25 GBP
Glamis kastély18 GBP
Cawdor Castle16 GBP
Rosslyn Kápolna10 GBP

Belépők ára: kb.: 158 GBP

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint.  Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
4.9
Szállás
4.7
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Schüller Adrienn
Gánt
2023.08.16

Zoli profi volt! A történelmi, irodalmi, zenei előadásokért külön köszönet, remek volt! Paul is végig nagyon kedves volt.

 • 5.0
Mausch Vilmosné
Csömör
2023.08.15

A program tartalmas. Az idegenvezetés kifogástalan, alapos, figyelmes, felkészült. Az autóbusz tiszta, jó kondícióban van, a vezető pontos, segítőkész, óvatos. A szállás a kategóriájának megfelelő, tiszta. A reggeli bőséges, a vacsora rendben.

 • 5.0
Galavics Mária
Budapest
2023.08.15

Az idegenvezető végre egy igazi "Superman", maximális alaposság, sok humor. A gépkocsi vezető udvarias, alkalmazkodó. A reggeli választék megfelelő: bőséges.

 • 4.8
Mausch Mercédesz
Csömör
2023.08.15

A program kicsit feszes volt, de sokat nyújtott. Mindenre kiterjedő, teljeskörű, alapos tájékoztatás. A busz tiszta, probléma mentes. Paul pontos volt, és biztonságosan vezetett. A szállás tisztaságával elégedett voltam, a reggeli bőséges volt, a vacsora rendben volt.

 • 5.0
Nagy Judit
Budapest
2023.08.14

Az idegenvezető teljesítmény 150% volt. Köszönöm!!

 • 5.0
Madzinné Nagy Anikó
Hernádnémeti
2023.08.12

Az idegenvezetés kiváló, a szálláson a szobák tiszták voltak, viszont az étkezéskor sokat kellett várni.

 • 4.8
Könczöl Tibor
Budapest
2023.08.09

Az idegenvezető profizmusa nagyon tetszik. A buszon nem volt Wi-Fi.

 • 4.8
Sziliczei Zsuzsanna
Gyöngyös
2022.10.30

Fantasztikus program, kényelmes utazás, nagyon jó szállodák, finom vacsorák.De ami megkoronázta ezt az utat, pontosabban AKI! Az idegenvezetónk, Horváth Zoltán. Rendkivül felkészült, nagy tudással rendelkezik, amit nagyon kedvesen adott át nekünk. Nem gyakran találkozunk ilyen felkészült idegen vezetóvel. Történetekkel szórakoztatott bennünket, egy egy témát egy oda illó zenével választott el, nem egyszer könnyet csalva a szemünkbe. Jó humorát nevetéssel köszöntük meg. Csodálatos meglepetései, azt csak azért nem irom le, hogy a leendó utasoknak is meglepetés legyen. Nagy nagy köszönet ezért a Proko travelnak és természetesen Zoltánnak! Nagyon köszönjük, Mindenkinek ajánljuk! Sziliczei Zsuzsa Silye Mihály

 • 5.0
Frank Éva
Budapest
2019.09.04

Skóciai utazásunk csodálatos volt, a programok, a szállások, és főleg Horváth Zoltán az idegenvezetőnk nagyon színesen és felkészülten vezette a csapatot. Mindenkinek ajánlom ezt a szép utat.

 • 4.8
Dr. Bachrati Erika
Sopron
2019.09.02

Minden a legapróbb részekig meg volt szervezve. Kényelmesen utaztunk egy hatalmas tudású kedves személyiségű idegenvezetővel. Mindegyik szállás nagyon színvonalas volt.

 • 5.0
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
A rettenthetetlenek földjén Skóciában úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Koronád legszebb gyémántja Wales
Koronád legszebb gyémántja Wales
5
NAP

4.8

6 értékelés

Ha elutazunk Cymru-ba, többek között a következő városokat is láthatjuk: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobllllantysiliogogogoch, Llangollen, Betws-y-Coed, Llandudno.Hol járunk? Igen, ez bizony Wales!

499 000 Ft-tól
Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel
Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel
8
NAP

4.7

20 értékelés

Átfogó képet kaphatunk a szigetország történelméről, jelenéről, mely uralkodója több, mint 70 évet ült a trónján.

715 000 Ft-tól
Ahol nem bánnak skótul a látnivalókkal
Ahol nem bánnak skótul a látnivalókkal
4
NAP

Nem, nem kötelező az uraknak a skót szoknya viselése az út alatt, de mindenkinek kötelező elmerülni a többszáz éves műremekek világában. Felkeressük többek között a Da Vinci kód című filmből már ismert Rosslyn kápolnát is.

459 000 Ft-tól