Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Június 03 - 08. Ár: január közepén Repülővel Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Augusztus 03 - 08. Ár: január közepén Repülővel Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Szeptember 07 - 12. Ár: január közepén Repülővel Autóbusszal Előzetes helyfoglalás
Az út áttekintése

·  Vad skót táj, a kilt szoknya és a skót duda
·  Skót whiskylepárló kóstolóval
·  Vajon mi látjuk-e a Loch Ness-i szörnyet?
·  Apátságok, vármaradványok, történelmi városok

Skóciába menet mindig úgy érzem, mintha hazatérnék. A Felföld gyönyörű völgyei, misztikus tavak, és modern városok: minden megtalálható itt, melyekhez hangulatos zenék és ízek kapcsolódnak.
Horváth Zoltán – 28 éve idegenvezető brit területeken

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Reggeli + fakultatív vacsora
 • Program
 • Belépők
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (27)
 • Hasonló utak

1. NAP: BP. – EDINBURGH – LOCH LOMOND – INVERARAY

Menetrend függvényében repülés Edinburgh-ba. Érkezés után irány a Falkirk kerék, a XXI. század technikai vívmányának tartott emelőszerkezet. Innen a Loch Lomondhoz utazunk, mely Nagy- Britannia legnagyobb víztömegű tava. Népszerű kirándulóhely és Skócia első nemzeti parkja, mely már a Felföldhöz tartozik. Hajdanán itt bujkált a híres-hírhedt rablóvezér, Rob Roy. A tavat elhagyva megállunk az Inveraray kastélynál, mely évszázadokig az Argyll család székhelye volt. 43 évbe telt mire felépítették, aztán 1877-ben részben leégett, később helyreállították. A kastély szobái a Campbell klán történetét mutatják be, amely egykor az egyik legerősebb volt az országban. Az esti órákban megérkezünk szállásunkra, amely Nyugat-Skóciában lesz.

2. NAP: GLENCOE – FT. WILLIAM – EILEAN DONAN

Reggel áthaladunk a komor szépségű Glencoe-szoroson, amely­hez az ország történelmének egyik legvéresebb eseménye fűződik („glencoe-i mészárlás” 1692-ben). Fort Williamnél hajókázunk a festői környezetben fekvő Loch Linnhen, majd érintjük a Kaledóniai-csatornát, melyen egy többlépcsős zsiliprendszert is láthatunk. Ezután továbbindulunk a Hegylakó című filmből is ismert Eilean Donan vár felé, amelyet méltóan Skócia egyik legszebb váraként tartanak számon. Tartunk a környéken egy fotószünetet, mivel gyönyörűen szép kilátás tárul elénk a Skye-szigetre. A késő délutáni órákban az Inverness környéki szállásunkra indulunk.

3. NAP: LOCH NESS – URQUHART– INVERNESS – ABERDEEN

Reggel utunkat a Loch Ness felé vesszük. A majd 300 méter mély tó adja a brit édesvízkészlet legnagyobb részét. Itt találhatjuk Skócia talán legromantikusabb kastélyának, az Urquhartnak romjait, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre és a látványos tóra. Talán felbukkan a messze földön híres szörny, Nessie is. A déli órákban egy kis sétát teszünk Inverness-ben, a Felföld fővárosában, majd elhaladunk az utolsó skót felkelést lezáró cullodeni csata mezeje mellett. Egy desztilláló üzemben megismerkedhetünk a híres skót whisky gyártási folyamatával és a bemutató végén meg is kóstolhatjuk a hagyományos skót eljárással készült nedűt. Aki akar, vásárolhat is a termékekből. Innen aberdeeni szállásunkra utazunk.

4. NAP: DUNNOTTAR – GLAMIS – ST. ANDREWS

Reggel Aberdeenben tartunk egy rövid buszos városnézést. Innen a meredek tengerpartra épült Dunnottar vár romjaihoz utazunk. Egy kis fotószünet után felkeressük a tündér-, mások szerint kísértetkastélynak nevezett Glamis Castle-t, mely Nagy-Britannia egyik leghíresebb várkastélya. Itt nevelkedett gyermekkorában Elizabeth Bowes-Lyon, a jelenlegi angol királynő, II. Erzsébet édesanyja. Évszázadok óta baljós és tragikus események színhelye volt e kastély. Állítólag sok a visszajáró szellem, ami még különlegesebbé teszi a hely hangulatát. Délután Skócia gyöngyszemével, St. Andrews-zal ismerkedhetünk meg. Gyalogos séta során láthatjuk a csodálatos tengerpartot, mellette a középkori vár és katedrális romjait és a látványos golfpályákat. Megtekintjük az ország legrégebbi egyetemét is, ahova Vilmos herceg és Katalin hercegnő járt. Szállás a Forth folyó környékén lesz.

5. NAP: FORTH HIDAK – EDINBURGH – ROSSLYN

Reggeli után átkelünk a Forth folyó híres közúti hídján, ahonnan kiváló rálátás nyílik a XIX. század technikai bravúrjának tartott vasúti hídra, amelyet 2015-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. Ezt követően Skócia legszebb városa, Edinburgh következik. Gyönyörködhetünk a panorámában a Calton dombról és megállunk a Holyrood palotánál is, mely a királynő hivatalos skóciai rezidenciája. Az óváros az UNESCO világörökség része. Városnézésünket a királyi vár meglátogatásával folytatjuk. Itt őrzik többek között a skót koronázási ékszereket is. Ezután a Da Vinci kód című film (könyv) által híressé vált titokzatos Rosslyn kápolna megtekintése következik. Délután szabadidő, mely során felkereshetjük a Royal Mile-t, a Princess Streetet, vagy betérhetünk egy pubba a Rose Streeten. Szállás a főváros környékén.

6. NAP: STIRLING – GLASGOW

Először Skócia egyik legnagyobb – úgy építészetileg, mint történelmileg – legfontosabb várához, Stirlinghez látogatunk el. Neve a skót függetlenségi harcokhoz kapcsolódik. 1297-ben William Wallace, a Rettenthetetlen aratott itt fényes győzelmet az angolok felett, majd Robert the Bruce király csatolta vissza Skóciához. A Stuartok idején épült újjá és vált királyi rezidenciává. Itt koronázták meg Stuart Máriát és keresztelték meg fiát, Jakabot. Utolsó programunk Skócia legnagyobb városának, Glasgow-nak felfedezése lesz. Keleti részén fekszik a Szent Mungo katedrális, amely a legrégibb és legnagyobb épségben megmaradt középkori skót templom. Városnézésünk során láthatjuk a központban lévő George teret a viktoriánus városházával, és a környékén található több elegáns épülettel. A nyugati városrészben található a Kelvingrove Galéria, amely a második legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjtemény Nagy-Britanniában. Szemben vele a Glasgow-i Egyetem hatalmas épülete áll. Délután transzfer a glasgow-i reptérre. Hazautazás. Budapestre érkezés az esti órákban.

Nagy-Britanniába a jelenlegi rendelkezések szerint csak útlevéllel szabad beutazni. A személyigazolvány nem elegendő.

LátnivalóBelépődíj
Inveraray kastély14 font
Fókanéző hajózás17,5 font
Eilean Donan vár10 font
Historic Scotland Card - Explorer pass (5 nap)40 font
Whisky lepárló10 font
Glamis kastély15,5 font
Holyrood palota16,5 font
Rosslyn Kápolna9,5 font
TAX0 font

Belépők ára: kb.: 133 font

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2022-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Program
4.9
Idegenvezető
4.9
Szállás
4.7
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Sziliczei Zsuzsanna
Gyöngyös
2022.10.30

Fantasztikus program, kényelmes utazás, nagyon jó szállodák, finom vacsorák.De ami megkoronázta ezt az utat, pontosabban AKI! Az idegenvezetónk, Horváth Zoltán. Rendkivül felkészült, nagy tudással rendelkezik, amit nagyon kedvesen adott át nekünk. Nem gyakran találkozunk ilyen felkészült idegen vezetóvel. Történetekkel szórakoztatott bennünket, egy egy témát egy oda illó zenével választott el, nem egyszer könnyet csalva a szemünkbe. Jó humorát nevetéssel köszöntük meg. Csodálatos meglepetései, azt csak azért nem irom le, hogy a leendó utasoknak is meglepetés legyen. Nagy nagy köszönet ezért a Proko travelnak és természetesen Zoltánnak! Nagyon köszönjük, Mindenkinek ajánljuk! Sziliczei Zsuzsa Silye Mihály

 • 5.0
Frank Éva
Budapest
2019.09.04

Skóciai utazásunk csodálatos volt, a programok, a szállások, és főleg Horváth Zoltán az idegenvezetőnk nagyon színesen és felkészülten vezette a csapatot. Mindenkinek ajánlom ezt a szép utat.

 • 4.8
Dr. Bachrati Erika
Sopron
2019.09.02

Minden a legapróbb részekig meg volt szervezve. Kényelmesen utaztunk egy hatalmas tudású kedves személyiségű idegenvezetővel. Mindegyik szállás nagyon színvonalas volt.

 • 5.0
Bense Marianna
Budapest
2019.09.02

A Program nagyon jó volt, egyedül Sky szigete hiányzott belőle. Zoltán, az idegenvezetők nagyon felkészült, rengeteg ismeretet és információt átadott nekünk.A buszvezetőnk a hegyvidéki részeken néha hirtelen fékezett, de a busz tiszta volt, és ez senkinek nem okozott problémát végül. A szállások többségében kifogástalanok voltak, vacsorára és reggelire kapott ételek pedig változatosak és ízletesek.

 • 4.8
Nagy Magdolna
Debrecen
2019.09.01

A kirándulás nagyon sok információval látott el. Maximálisan kitöltöttük az időt.

 • 4.5
T. Emőke
Debrecen
2018.09.12

A program tartalmas volt, pont ahogyan ígérték. Az idegenvezető nagy tudásával bővítette eddigi ismereteinket. Az autóbusz kényelmes volt, a sofőr nagy biztonsággal és türelemmel vezetett. Az étkezés változatos, nagyon finom volt.

 • 5.0
Sárréti Gyuláné
Szentes
2018.09.08

Az idegenvezető kimerítő és érdekes tájékoztatást nyújtott színessé téve zenével, mondákkal, humorral. Végtelen türelemmel rövidre zárta az utasok problámázását.

 • 4.8
Fülöp Judit
Debrecen
2018.09.07

Nagyon tartalmas és változatos volt a program! Az idegenvezető nagyon nagy tárgyi tudással rendelkezik, művelt, alapos és jó szervező. Az autóbusz kényelmes volt, a sofőr pedig segítőkész. A szállás kényelmes volt, és változatos, bőséges ételeket kaptunk!

 • 5.0
Fülöp Judit
Debrecen
2018.09.05

A skót program, mint az összes többi Proko traveles szintén nagyon tartalmas és változatos volt. Most is nagyon nagy tárgyi tudással rendelkező idegenvezetőt küldtek, aki művelt, alapos és jó szervező. A busszal is minden rendben volt, a sofőr nagyon segítőkész volt. Kényelmes szállásokon aludtunk és ízletes, változatos és bőséges ételeket ettünk.

 • 5.0
Kas Éva
Budapest
2018.09.05

Rövid idő alatt sok programot valósítottak meg! Az idegenvezető széles körű történelmi tudását zenei és irodalmi aláfestésekkel egészítette ki. Fejből, jó humorral mesélt. Mindenre és mindenkire kiterjedő odafigyeléssel vezette a csoportot. Az audio guide nagyon megkönnyítette, hogy kövessük az idegenvezetőt!

 • 5.0
Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén
Akár autóbusszal, akár repülővel indulunk útnak, átfogó képet kaphatunk a szigetország történelméről, jelenéről, mely uralkodója épp 70 éve ül trónján.
Július 11. 11 nap Ár: január közepén

Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel
Akár autóbusszal, akár repülővel indulunk útnak, átfogó képet kaphatunk a szigetország történelméről, jelenéről, mely uralkodója épp 70 éve ül trónján.
Július 13. 8 nap Ár: január közepén

Kinyomtatom a programot
A rettenthetetlenek földjén Skóciában úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén
Akár autóbusszal, akár repülővel indulunk útnak, átfogó képet kaphatunk a szigetország történelméről, jelenéről, mely uralkodója épp 70 éve ül trónján.
Július 11. 11 nap Ár: január közepén
Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel
Akár autóbusszal, akár repülővel indulunk útnak, átfogó képet kaphatunk a szigetország történelméről, jelenéről, mely uralkodója épp 70 éve ül trónján.
Július 13. 8 nap Ár: január közepén

Utazások hasonló időpontban

Nagy svájci körút
7 napos programunk alatt átszeljük ezt a fantasztikus alpesi országot, egészen a legnyugatibb pontjáig, Genfig. A már jól ismert természeti látnivalók mellett felkeressük a legjelentősebb kultúrtörténeti műemlékeket is.
Július 05. 7 nap Ár: január közepén
Július 31. 7 nap Ár: január közepén
A Balkán ismeretlen szeglete: Albánia és Észak-Macedónia
Idegenként érkezünk, de barátként távozunk. Albániára mindenki jó szívvel emlékszik vissza.
Augusztus 13. 8 nap Ár: január közepén
Svájc repülővel és vonattal
Svájcban a helyi közlekedés is óramű pontossággal működik, így bátran elindulhatunk a környék felfedezésére vonattal is.
Július 11. 5 nap Ár: január közepén
Szeptember 20. 5 nap Ár: január közepén

Utazások hasonló árban

A Pireneusok két oldala
Július 14. 7 nap Ár: január közepén
Július 31. 7 nap Ár: január közepén
Éjféli napsütés
Fantasztikus tájak, 4 skandináv főváros és az Északi-fok, ahol nem megy le a nap. Az utazás foglalható akár repülős csatlakozási lehetőséggel is
Július 11. 15 nap Ár: január közepén
Felhőkarcolók, sivatag, Dubai!
Szó szerint a semmiből nőtt ki a város, ahol havonta adnak át valami újat, látványosat, még nagyobbat, egészen elképesztőt.
Március 11. 6 nap Ár: január közepén
Október 22. 6 nap Ár: január közepén
Shakespeare és Robin Hood szülőföldjén repülővel
Akár autóbusszal, akár repülővel indulunk útnak, átfogó képet kaphatunk a szigetország történelméről, jelenéről, mely uralkodója épp 70 éve ül trónján.
Július 13. 8 nap Ár: január közepén
Nagy spanyol körutazás
10 Világörökség Barcelónától, Granadán át Gibraltárig, majd Cordobán át Madridig. Királyok öröksége, pompája, s közben a legkitűnőbb tapas-ok és borok.
Május 19. 8 nap Ár: január közepén
Július 21. 8 nap Ár: január közepén