Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Augusztus 19 - 21. 64 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Városnézés Szegeden, a Napfény városában
·  A „Maros-menti Konstantinápoly”, Makó
·  Hungarikum Liget a lakitelki Népfőiskolán
·  Ópusztaszer történelemi emlékhelye

Utasaink véleménye

4.9

Szállás:
3 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények (5)
  • Hasonló utak

1. NAP: DEBRECEN / PÉCS – BUDAPEST – KECSKEMÉT – ÓPUSZTASZER – SZEGED

Ingyenes vidéki transzferek után indulás Budapestről déli irányba. Első megállónk Kecskemét, a Hírös város. A belváros szecessziós hangulata már az első pillanatban magával ragadja az embert. Ennek egyik legszebb bizonyítéka a Cifra Palota. Ezt követően Ópusztaszerre utazunk. A Történeti Emlékpark az ország egyik leghíresebb történelmi emlékhelye és szabadtéri néprajzi múzeuma. Különlegessége a Rotunda épületben kiállított Feszty Árpád: A magyarok bejövetele című monumentális körképe. A komplex élményt nyújtó szabadtéri múzeum része egy „nomád park” is, ami Eurázsia sztyeppéinek világát idézi fel, jurtákkal. Ópusztaszeri programunk után rövid utazást követően Szegedre érkezünk, ahol először buszos városnézés keretében mutatjuk meg Szeged legfontosabb városrészeit, látni fogjuk a XV. századból származó Havas Boldogasszony templomot, Hősök Kapuját és a Tiszapartot. Ezután kellemes séta során fedezzük fel a „Napfény városának” legszebb részeit. Kívülről megtekinthetjük a Dómot a Dóm térrel, korzózunk a Kárász utcán, látni fogjuk, a Széchenyi teret, a Városházával, több fantasztikusan szép szecessziós palotát és az egyetem épületét is. Lefényképezhetjük Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb funkcionáló zsinagógáját. Este indulunk a szállásunkra, mely Szeged közelében lesz. Vacsora a szállodában.

2. NAP: MAKÓ – MEZŐHEGYES – GYULA – BÉKÉSCSABA

Reggeli után elmegyünk Makóra, ahol gyalogos városnézés. 1998-ban épült az első Makovecz-épület a városban. Mostanra a Kossuth-díjas építészhez köthető alkotások száma elérte a tizenhármat. Természetesen a világhírű makói hagyma története is kibontakozik a nap során, mely hírnév összefonódik a makói zsidóság történelmével, akik kereskedtek a hagymával és híressé tették. Utunkat folytatjuk Mezőhegyesre, a Ménesbirtokra, melyet 1784-ben alapítottak. Ez nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka. Az évszázadok során magánkézben is volt, jelenleg állami tulajdonban van. A hagyományokat követve, de modern és nyereséges mezőgazdasági termelés folyik. Fontos továbbá a történelmi magyar lófajták génállományának megőrzése, a lovasturizmus fejlesztése. Rövid látogatásunk után utazunk tovább Gyulára, ahol felkeressük a település jelképét, a várat. Szigetvár eleste után falai sikerrel álltak ellen Szulejmán harmincezres seregének. Különleges hangulatával ma nyári színházi estéknek ad otthont a színházkedvelők nagy örömére. Átsétálunk a török idők után épült Almásy-kastélyhoz. Ez az első magyarországi kastély, amelyben színjátékot tartottak már 1746-ban. Erkel Ferenc a Bánk bán egyes részeit itt szerezte, míg Munkácsy Mihály e falak között kezdett ismerkedni a festészettel. A barokk kastélyt szépen felújították és nagyon látványos kiállítást alakítottak ki benne. Városnézésünk során megállunk a Százéves Cukrászdánál, mely jóval idősebb a nevénél. Több mint kétszáz éves, és ez Magyarország második legrégebbi cukrászdája, ahol meg is kóstolhatjuk a finomságokat. Este elfoglaljuk szállásunkat Békéscsabán, majd vacsora.

3. NAP: BÉKÉSCSABA – SZARVAS – LAKITELEK – BP.

Reggeli után megismerjük Békéscsabát, mely Gyula mellett szintén méltán híres a gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről, például a Hungarikumnak számító Csabai kolbászról. Érdekesség, hogy a festőgéniusz, Munkácsy Mihály Békéscsabán először asztalosinasként kezdett el dolgozni. Szarvasra, a vízparti kisvárosba érkezve megnézzük a Holt- Kőrös partján elterülő arborétumot. Minden évszakban változatos képet mutat, köszönhetően a világ számos országában őshonos, de itt is megtalálható fa- és cserjefajoknak. Ha szerencsések vagyunk, akár kék pávákkal is találkozhatunk. Aki akar a szomszédságában lévő Mini Magyarország nevű makettparkba is bemehet. A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettekből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt, hiszen az ország legnagyobb szabadtéri vasút-makett pályája is egyben. Sétálunk a belvárosban, a fő kulturális vonzerő a Vízi Színház. A Holt-Kőrös festői környezetében fekszik a nyári játszóhely, ahol hazai színházak és határon túli teátrumok előadásait is láthatja a nagyérdemű. Körutazásunk utolsó állomása Lakitelek, a Népfőiskola. A Hungarikum Liget néven is ismert intézményt az ország egyik szellemi fővárosának is nevezik. Európai rangú konferenciáknak, tudományos tanácskozásoknak ad teret. Megtekintjük ezt a kulturális és oktatási központot. Programunk után buszra szállunk és Budapestre utazunk. Visszaérkezés az esti órákban. Ezt követően vidéki utasainkat a felszállási helyükre szállítjuk.

Az út során egyágyas elhelyezésre nincs lehetőség

LátnivalóBelépődíj
Ópusztaszer Emlékpark3800 Ft
Mezőhegyes - Ménesbirtok2900 Ft
Gyula - vár + Almásy-kastély4500 Ft
Szarvas - Arborétum + Mini Hungary Park4500 Ft
TAX1000 Ft

Belépők ára: kb.: 16 700 Ft

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2022-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4.15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5.15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Nyíregyháza Le/felszálló kb. reggel 3:20 Vasútállomás, PROFI parkoló
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 5:10 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Program
4.8
Idegenvezető
5.0
Szállás
5.0
Ellátás
4.8
Gyakori kérdések
Győr Zoltán
Győr
2021.11.30

Régóta szerettem volna eljutni Makóra és Szarvasra. A 2 nap tartalmas volt! Péter udvarias, nagy lexikális tudással rendelkezik, nagyon jó volt a helyi makói idegenvezető is. A szálloda szép, központi fekvésű volt.

  • 5.0
Ács Béláné és férje
Szabadszentkirály
2021.11.30

Felkészült, kedves idegenvezető. Tiszta kényelmes busz, udvarias, pontos sofőr. Az étkezés megfelelő volt.

  • 4.8
Sebestyén Andrásné és férje
Györe
2021.11.30

Jó program volt. Nagyon szép helyeket láttunk, amiket szerettünk volna megnézni. Péter barátságos, jól felkészült, mindenről tájékoztatott, mindent meg tudtunk nézni. Nagyon jó busz volt, kényelmes, a sofőr szuper minden tekintetben. A szálloda nagyon tetszett, kényelmes, tiszta és bőséges finom reggelit kaptunk.

  • 5.0
Wágner Sándorné
Taksony
2021.11.30

Nekem minden nagyon tetszett.

  • 5.0
Lenkovics Antalné
Debrecen
2021.11.30

Nagytudású, tájékozott, intelligens idegenvezető.

  • 4.8
Kinyomtatom a programot
Dél-alföldi kirándulás úthoz hasonló utazások