Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Utazásunknak nincs már foglalható időpontja.
További kínálatunkat IDE kattintva érheti el.
Az út áttekintése


  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1.NAP: BUDAPEST-BELGRÁD-PREDEJANE

Reggel indulás Budapestről, majd néhány órás buszozás után megérkezünk Belgrádba.  Itt városnézés (Nemzeti Színház, Királyi Palota, óváros), valamint megtekintjük Nándorfehérvár várát, mely 1829-ig jelentős erődítmény volt. Itt aratott világ¬raszóló győzelmet Hunyadi János a török csapatok felett 1456 ban. Belgrád után még 300 km-t haladunk déli irányba és akkor érjük el szállásunkat. Vacsora.

2. NAP: PREDEJANE-THESSALONIKI- PARALIA

A reggeli után buszra szállunk, majd két határátlépés és kicsit hosszabb utazás után Thesszalonikibe utazunk, ahol buszos és gyalogos városnézést tartunk a központban. MEgismerhetjük milyen sűrű, zsongó, de mégis szép város Thessaloniki.  Megnézhetjük a város nevezetességeit, mint a Fellegvár, Dimitriosz-bazilika, Galeriusz diadalív és a Fehér-torony, ami a történelem során számos különböző nevet viselt. Leginkább börtönként funkcionált, de a XX. században ez a funkciója megszűnt, és továbbá a város politikai és kulturális központja lett.  Ezt követően szálláshelyünkre utazunk ami  tengerparti város, Paralia közelében lesz. Aki szeretne este még megmártózhat a tengerben, sétálhat a tengerparton, és kipróbálhatja valamelyik helyi specialitást is.

3. NAP: PARALIA-LARISSA- METEORÁK-PÁTRA

Reggeli indulás után első megállóhelyünk Larissza városa lesz. Itt megtekintjük Pallasz Athéné, az igazságos háború, kézművesség és bölcsesség istennőjének templomát, valamint egy a helleniszikus korban emelt színház maradványait, ami fénykorában az epideuroszi színházzal vetekedett, majd folytatjuk utunkat a Meteorák felé. Itt huszonnégy bizánci kolostor található, ebből mi csak néhányat tekintünk meg. Érdekesség, hogy 1920-ig a kolostorokat csak létrákon lehetett megközelíteni, azonban a második világháború után már lépcsőket is építettek, így a látványosságok könnyebben megközelíthetővé váltak. Programunk befejeztével buszra szállunk és a szálláshelyünkre megyünk, ami Pátra közelében lesz.

4. NAP: PÁTRA- OLÜMPIA

Reggel buszra szállunk és átkelünk a monumentális hídon a Korinthoszi-öböl felett Peloponnészoszi-félszigetre, ahol első megállónk Patras városa lesz. A város már az ókori időkben is jelentős volt, és manapság is jelentős idegenforgalommal bír. Számos szálloda és szórakozóhely épült az idők során, ami a turisták igényeit szolgálja. A város egyik legnagyobb nevezetessége a török időkből ottmaradt erőd, amit átalakítottak, és ma kulturális színházi előadás színhelyéül szolgál. A város védőszentje Szent-András, akinek tiszteletére hatalmas bazilikát emeltek. Ez Görögország legnagyobb görög ortodox temploma. Belsejét csodásan megfestett ikonok és megművelt csillárok díszítik. Következő megállónk Olümpia lesz. Ez a város volt az ókor legfontosabb eseményének, az olimpiai játékoknak a színhelye. Megtekintjük az ókori arénát, futópályákat, sőt idegenvezetőnk megmutatja azt a helyet is, ahol négyévente meggyújtják az olimpiai lángot. Ezután megnézzük a város múzeumát, aminek legjelentősebb darabja Hermésznek, az istenek hírnökének szobra. Programunk végeztével a szállásunkra megyünk ami Olümpia közelében lesz.

5. NAP: DELPHOI- KORINTOSZ

A reggelit követően Apollón híres jóshelyére, Delphoiba látogatunk el. A jóshely helyszínét azért választották ki éppen itt, mivel egy kábító gázokat árasztó nyílás fölé épült, így a jósoknak könnyebb volt elérnéiük a megfelelő elmeállapotot. Ezek a gázok a hidelem szeint a Föld méhéből áradtak. Az archaikus időkben a település a “Föld köldökének” tartották, ez volt a világ közepe. Az Apollón templom szívében égett az örökmécses, melynek lángját Prométeusz lopta el az Olümposzról az embereknek. Többek között eme templom és az ókori színház romjai között fogunk sétálni. A hangulat magával ragadó lesz. Mitológiai és vallási emlékek tucatjával ismerkedhetünk meg. Delphoi programunk után Korintosz városába utazunk. A város már a kőkorszakban is lakott hely volt. Mint minden jelentős városban itt is emeltek egy rendkívül látványos templomot Apollón számára, ami még a mai napokban így hiányosan is elképesztő látványt nyújt. A város legnagyobb nevezetessége azonban a Korinthoszi-csatorna, ami több mint hatezer méter hosszan köti össze az Égei- és a Jón tengert. Ezzel a hajók egy több mint négyszáz kilométeres kerülőt tudnak levágni. A csatorna építését Nero római császár rendelte el, de azóta is folyamatosan korszerűsítik és újítják.Tartalmas programunk után Korinthosz környékén található szálláshelyünkre megyünk.

6.NAP: ATHÉN

Reggel a görög fővárosba, Athénba vesszük az irányt. Autóbuszos és gyalogos városnézés keretében ismerkedünk meg a várossal. Megtekintjük többek között az Újokri Olimpiai Stadiont, az Akadémiát, A Dionüszosz színházat és Zeusz templomát. A látnivalók visszavezetnek minket Archimedes korába. Természetesen bebarangoljuk az ikonikus Akropoliszt és annak környékét is. Az akropolisz szó jelentése felső város, ami valójában a létesítmény városban elhelyezkedő helyzetére utalt. Görögországban számos Akropolisz épült, de ez az athéni a legnagyobb és legjelentősebb. Meglátogatjuk az Új Akropolisz múzeumot is, ami számos ókori görög emléket rejt magában. Szabadidőnk során lesz lehetőség a vásárlásra is, és megkostolhatjuk a görgök egyik legismertebb ételét a gyrost is. Szállásunk Athénban lesz.

7. NAP: OLÜMPOSZ- THESSALONIKI

Reggel kicsit hosszabb buszos útra indulunk, az Olümposz hegységet fogjuk meglátogatni. Utunk során gyönyörködhetünk a tengerben és a hegységek szegélyezte csodálatos tájban. A hegy maga körülbelül háromezer méter magas, és a körülötte lévő terület, habár nem nagy, annál csodálatosabb, ma természetvédelmi terület. A hiedelem szerint a hegy tetején laknak az istenek, ezért van az, hogy a hegy csúcsa gyakran felhők között rejtőzik, így az emberi szem nem láthatja az isteneket. A terület növény- és állatvilága igen gazdag és egyedülálló.Hogyha szerencsénk lesz néhány ritka növényt is láthatunk. A hegyről lefelé haladva rövid pihenőt tartunk a Stavrosz kilátónál, ami 944 méter magasan található. Szép időben csodás kilátást biztosít, és lehet majd fényképezni is. Folytatjuk utunkat, majd Thesszalonikiben elfoglaljuk szállásunkat.

8. NAP: SZKOPJE

Reggeli után már Magyarország felé haladva megállunk még a macedón fővárosban, Szkopjéban. A város, habár nem túlságosan ismert, valódi kis gyöngyszem. Sétát teszünk a Vardar folyó partján, ami egy nem túl széles, sekély folyó, mégis számtalan hidat építettek fölé.A legrégebbi híd a Kőhíd, ami az ezer négyszázas évek vége felé épült, és még máig használatban van. A Macedónia teret és a bazárt köti össze. Itt lesz lehetőség még az ajándékok megvásárlására. A bazárban meglátogatjuk a Musztafa Pasa mecsetet is. Az épület egyike azon kevés mecseteknek, amikhez az építésük óta gyakorlatilag hozzá sem nyúltak. Kevesen tudják, de Teréz anya Szkopjéban született. Számára emlékhelyet állítottak a városban. Este lehetőség lez még a városban sétálni. Szállás Szkopjéban.

9. NAP: SZKOPJE- SZERBIA-BUDAPEST

Reggeli indulás után átlépjük a macedón- szerb határt, majd rövid megálókkal az esti órákban érkezünk Budapestre.

 

Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Az ókori Hellász szépségei - Athén úthoz hasonló utazások