Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Utazásunknak nincs már foglalható időpontja.
További kínálatunkat IDE kattintva érheti el.
Az út áttekintése

·  Norvégiában autóbusz helyett kényelmes vonatozás
·  A Lofoten-szigetek Norvégia leglátványosabb vidéke
·  Hajózás a fjordokon és az óceán mentén
·  Budapest – Oslo; Evens – Oslo – Budapest útvonalon repülővel

Aki szereti a természeti látványosságokat, az Európa egyik legszebb országát hajóról és vonatból is megtekintheti.
Prónay Gyula – A Proko Travel alapító tulajdonosa

  • Program
  • Belépők és hasznos információk
  • Felszállási helyek
  • Vélemények

1. NAP: BUDAPEST – OSLO

Indulás várhatóan a reggeli órákban a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Oslóba, Norvégia fővárosába. Érkezés után buszra szállunk és a város megismerésére indulunk. Oslóval történő ismerkedésünket a híres Skanzen megtekintésével kezdjük, ahol az északi építészet különleges, többszáz éves épületei látha­tóak. A belvárosban tett gyalogos városnézés során láthatjuk a Királyi palotát, a Parlamentet, a Nemzeti Színház és az egyetem épületét. A monumentális Városháza belső tere modern fres­kókkal díszített. Itt szokták átadni a Nobel-békedíjat. Az épü­let előtt láthatjuk a szép Oslo-fjordot. Ezt követően kimegyünk a híres Vigeland-szoborparkba. Több mint 100 különlegesebbnél-különlegesebb szobor található itt. Este elfoglaljuk szállásunkat.

2. NAP: OSLO – MYRDAL – FLAM – BERGEN

Reggeli után a vasútállomásra megyünk, és máris megkezd­jük első vonatozásunkat Myrdal felé, csodálatos tájakon hala­dunk. Megérkezvén egy hegyi állomáson találjuk magunkat, ami fontos csomópontnak számít az országban, és csupán tizenhárom kilométerre található Flam falujától. Itt szállunk fel a Flamsbana nevű vonatra, ami a világ egyik legmerede­kebb pályáján halad. A vonat csodálatos természeti látnivalók mellett halad el. Láthatunk égig érő meredek hegyeket, de víz­eséseket és a Rallar utat is, ami több mint száz évvel ezelőtt a tengerről érkező kereskedők és Norvégiában szerencsét próbá­lók közlekedését szolgálta. Utunk húsz alagúton halad át, így a fjordot, ami mellett elhaladunk, több perspektívából is láthat­juk. Megérkezünk Flamba, ahol lesz egy kis szabadidő, amikor felfedezhetjük a Fjord partján fekvő mesebeli kis várost. Később hajóra szállunk és a vízről is gyönyörködünk a Nærøyfjord cso­dálatos természeti látnivalóiban. A fjord felkerült az UNESCO Világörökség listájára is. A hajóról Gudvangenben szállunk le, ahol máris a következő vonatunkhoz visznek bennünket. Erre Vossban szállunk fel, és ismét csodálatos tájakon haladunk át, mielőtt megérkezünk Bergenbe. Elfoglaljuk szállásunkat.

3. NAP: BERGEN – HAVILA TENGERJÁRÓ – TRONDHEIM

Megreggelizünk, majd gyalogosan Bergen felfedezésére indu­lunk. Megismerkedünk a belvárossal, a kikötőnél (Bryggen) található hangulatos halpiaccal és az UNESCO Világörökségi Listán szereplő Hanza-házakkal. Az érdeklődők fakultatív prog­ram keretében megtekinthetik az érdekes Hanza Múzeumot. Meglátogatjuk a Mária templomot, és a Hakon erődöt is, ami az északi építészet rejtelmeibe enged egy kis betekintést. Aki sze­retné, kipróbálhatja a Fløibanen kisvasutat, ami a Fløyen hegy tetejére megy fel, így a magasból is letekinthetünk a városra és a környező fjordokra, szigetekre. Délután a szabadidő alatt lesz lehetőség valamelyik helyi finomság kipróbálására, és vásárlásra is. Este a kikötőbe megyünk ahol a Havila tengerjáró hajóra szállunk fel. Két éjszakát fogunk a hajón tölteni, 4 ágyas (felár ellenében 2 ágyas) tusolós/WC-s kabinokban.

4. NAP: HAJÓZÁS FLORØ – MÅLØY – TORVIK – ÅLESUND – GEIRANGER – MOLDE

Napunk jelentős részét a hajón fogjuk tölteni, ahonnan élvezni tudjuk a norvég fjordok csodáit. Hajónk bemegy a Geiranger fjord területére, mely a világ egyik leglátványosabb fjordszakasza. Itt láthatunk vízesést, meredek hegyoldalakat, szerencsés esetben hófoltokat is a hegytetőkön. Megkapó lát­vány, ahogy a meredek hegyoldal beszakad a több mint 100 m mély fjordba. Étkezési lehetőség a hajón.

5. NAP: HAJÓZÁS KRISTIANSUND – TRONDHEIM

Ébredés és reggeli a Havila tengerjáró fedélzetén majd Kristiansund mellett elhaladva érkezünk meg Trondheimbe, Norvégia régi fővárosába. Délelőtt Trondheim gótikus katedrálisát tekint­jük meg, ahol a norvég koronázási ékszerek is találhatóak. Ezt követően séta a központban. Délután szabadidő a város­ban, majd este egy éjszakai vonatra szállunk, és Bodø felé ves­szük az irányt. A vonaton az elhelyezés: 2 ágyas hálófülkékben történik.

6. NAP: BODØ – LEKNES

Reggel már az északi sarkkörön túl ébredünk Bodø városában. Ezt észak fővárosának hívják. Séta a központban. Láthatjuk, hogy milyen egyszerűek, de praktikusak a döntően fából épített házak. Koradélután kompra szállunk és így érkezünk – a méltán híres –, Lofoten szigetekhez. A szigetcsoport több mint 80 szi­getből áll. Neve azt jelenti, hogy „a híúz lába” és az ősi norvég nyelvből eredeteztethető. Itt megtapasztalhatjuk az éjféli nap­sütést, mivel a terület annyira északra található, hogy a Nap nyár közepén, teljesen sosem nyugszik le. Az éjszakát Leknes városában töltjük.

7. NAP: LEKNES – SVOLVAER – EVENES

Reggeli után buszra szállunk és Svolvaerbe utazunk. A falu ter­mészetesen egy fjord mentén terül el. A falu lakosai még min­dig őrzik a norvég tradíciókat. Szárított halakat esznek, melyet felfüggesztve a Napon szárítanak (reméljük mi is le tudunk ilyet fényképezni.) Kipróbálhatjuk valamelyik helyi éttermet, vagy meglátogatatjuk a helyi halpiacot. Este megyünk Evenesbe, ahol az éjszakát töltjük.

8. NAP: EVENES – OSLO – BUDAPEST

Reggeli után busszal az evenesi repülőtérre megyünk. Ez Norvégia legészakibb repülőtere. Innen indul repülőgépünk a nor­vég fővárosba. Oslói átszállással Budapestre repülünk. Érkezés a kora esti órákban.

LátnivalóBelépődíj
Oslo - Skanzen180 norvég korona
Bergen - Hansa múzeum150 norvég korona
Bergen - Mária templom75 norvég korona
Bergen - Hakon erőd120 norvég korona
Floibanen kisvasút (return)160 norvég korona
Trondheim kombinált jegy (dóm, múzeum, koronaékszerek)240 norvég korona

Belépők ára: kb.: 925 norvég korona

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap. A skandináv államokban sok helyen csak bankkártyával lehet fizetni, mert ki akarják vezetni a készpénzforgalmat az országban. Ezért is érdemes magukkal hozni bank- vagy hitelkártyát és azzal rendezni a személyes kiadásokat. A svéd és a norvég koronát már a magyar bankok is csak felár ellenében veszik át. A belépők adott ország valutájában lesznek kiírva, de az előbb leírtak miatt irodánk csak euroban fogadja el a befizetést. Arra is van lehetőség, hogy aki akarja saját kártyájával veszi meg egyéni áron a belépőjegyeket.

Gyakori kérdések
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
Hajóval, vonattal a norvég fjordokban a Lofoten-szigetekig úthoz hasonló utazások