Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Július 28 - 30. 55 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Szeptember 16 - 18. 55 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Európa Egyik legszebb botanikus kertje
·  Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő farmja
·  Barangolás autentikus Őrségi tájakon

Szállás:
3 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: SZEGED / DEBRECEN / PÉCS – BUDAPEST – VESZPRÉM – KÁM – LENTI

Ingyenes vidéki transzferek után indulás Budapestről a reggeli órákban „a királynék városába”, Veszprémbe. Az ország első püspöki székhelye évszázadokon keresztül a magyar királynék koronázási helye volt. Látványos várnegyedében tett sétánk során megtekinthetjük a Szent Mihály Bazilikát, a Szent György és a Boldog Gizella kápolnákat, valamint a Piarista és Ferences templomokat is. A vállalkozó kedvűek megmászhatják a Tűztorony csigalépcsőit is, hogy körerkélyéről feledhetetlen pillantást vessenek a városra. Szabadprogramunk után a Jeli Arborétum felé vesszük az irányt, de előbb kis kitérőt teszünk Magyarpolányba, hogy megcsodálhassuk ötstációs kálváriáját és tornácos parasztházakból álló műemlék utcáját. Magyarország és Európa egyik legszebb botanikus kertje Kám község határában terül el, mely leginkább a májusi rododendron virágzáskor népszerű. Ezt Ambrózy-Migazzi István, „a Virágos Gróf” hozta létre 1922-ben, akkor még csak 5 hektáros területen, mely mára már több mint 100 hektárra bővült. Varázskerti sétánk során igazi botanikai különlegességekkel ismerkedhetünk meg a világ minden tájáról. 2019-ben átadták a 130 m hosszú lombkoronasétányt is, melyről 10 méteres magasságból csodálhatjuk meg a növényritkaságokat. Mesebeli kalandozásunk után Lentibe utazunk, vacsora a ***-os szállodánkban (2 éj).

2. NAP: LENDVA – DOBRONAK

Reggeli után Lendvára indulunk, mely a határ közelében, de már Szlovénia területén található. A városnéző sétánk során láthatjuk a Makovecz Imre tervei szerint épült színházat. A belváros fölé magasodó barokk stílusú várkastélyban számos történeti és képzőművészeti kiállítás várja az érdeklődőket. A vár megtekintése után a szőlőhegyen néhány éve épült különleges formájú, 53,5 m magas Vinarium kilátótornyot keressük fel, ahonnan tiszta időben 4 ország (Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria) vidékét járhatja be tekintetünk. Délutánunkat Dobronakban töltjük. Többek közt itt található Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő farmja. A Trópusi Kertben sétálva több egzotikus növényt is megcsodálhatunk (ilang ilang, csillaggyümölcs, kávécserje, vanília stb.). Az üvegházakban geotermikus energia segítségével, 40.000 m2-en, évi 2 millió darab, 160 féle Phalaenopsis orchideát nevelnek. A belépő egy része levásárolható, üres kézzel nehezen távozunk. A vidék erős földsugárzással rendelkezik, ezt a falu melletti Bakonaki-tó körül sétálva tesztelhetjük. Az Energiapark epicentruma a Szent Vid-kápolna mögötti forrásnál található, melynek szintén gyógyító hatást tulajdonítanak. Eseménydús napunk után visszamegyünk szálláshelyünkre.

3.NAP: LENTI – SZALAFŐ – ŐRISZENTPÉTER – KESZTHELY – BUDAPEST – SZEGED / DEBRECEN / PÉCS

A nap első felét az Őrségben töltjük. Első megállónk Velemér kis faluja, melynek késő román-kora gót temploma Aquilai János páratlan XIV. századi freskótöredékeivel büszkélkedik. Az őrségi ember mindennapjaiba, a „szeres” települések világába Szalafőn, a pityerszeri Népi Műemlékegyüttes portáin keresztül nyerünk bepillantást. A skanzenben eurázsiai vadlovakat és bölényeket is fotózhatunk. A múzeum területén színvonalas szatócsbolt és csárda működik. Szalafőn több portán foglalkoznak az Őrség „fekete aranyának” is nevezett tökmagolaj sajtolásával. Utunk ezután az Őrség központi településére, Őriszentpéterre vezet, ahol megtekintjük a falu szélén megbújó középkori téglaégetőt és az Árpád-kori Szent Péter templomot, mely a XVI-XVII. században erődtemplomként is funkcionált. Az Őrséget elhagyva Keszthelyre utazunk, ahol a magyar kastélyépítészet egyik remekművébe, a Festetics-kastélyba látogatunk el, és elmerülünk a XVIII-XIX. századi főúri világban. A kastélymúzeum megtekintése mellett több kiállítás közül lehet választani (hintó, modellvasúti, vadászati, főúri utazások) vagy a kastély mögötti festői angolpark pálmaházában gyönyörködhetünk. Az esti órákban érkezünk Budapestre, majd mindenkit a felszállási helyére szállítunk.


A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében érvényes védettségi igazolvány szükséges a szállások igénybevételéhez és a múzeumok látogatásához.

Kb. 10 000 Ft + 18 € + Idegenforgalmi adó

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4.15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5.15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Nyíregyháza Le/felszálló kb. reggel 1.40 Vasútállomás, PROFI parkoló
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 6:00 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Budaörs Le/felszálló Kb reggel 7.00-7.15 MOL benzinkút, McDonalds mellett
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Őrségi kirándulás szlovén kitekintéssel úthoz hasonló utazások