Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Április 13 - 19.
259 000 Ft
Június 13 - 19.
279 000 Ft
Július 03 - 09.
269 000 Ft
Augusztus 01 - 07.
289 000 Ft
Szeptember 10 - 16.
279 000 Ft
Október 01 - 07.
259 000 Ft
Az út áttekintése

·  Székelyföld vallási központja, Csíksomlyó
·  Hangulatos vacsoraest a csángóknál
·  Mátyás király szülőháza, és a Drakula kastély
·  Természeti csodák: Tordai-hasadék, Gyilkos-tó

Erdély egyedi szépségét, különleges kultúráját, az ott élők barát­ságát érdemes minden magyar embernek megtapasztalni. Szívet melengető érzés.
Dobos Árpád – Kb. 125 korábbi erdélyi út idegenvezetője

Utasaink véleménye

4.9

Utazás:
Autóbusszal
Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Reggeli + 5 vacsora
 • Program
 • Belépők és hasznos információk
 • Felszállási helyek
 • Vélemények (90)

1. NAP: SZEGED (PÉCS) – BUDAPEST – (MISKOLC) – ÁRTÁND – NAGYVÁRAD – KOLOZSVÁR

Reggeli indulás után Debrecen érintésével érkezünk Ártándra, határátlépés. A nagyváradi városnézésünket a nemrég csodá­latosan felújított barokk Püspöki Palotánál és Székesegyháznál kezdjük, majd a Kanonoksor következik. Bemegyünk a hangu­latos belvárosba, ahol séta keretében megtekintjük a színházat, Sas palotát, valamint a pár éve tűzkárokat szenvedett görög-ka­tolikus Püspöki Palotát. Szabadprogram után tovább utazunk és a csodaszép 575 m magas Király-hágón átkelve érjük el a törté­nelmi Erdély területét. Kolozsváron először Mátyás király szülő­házához megyünk. Gyalogos városnézés, érintjük a Szt. Mihály templomot, majd legnagyobb királyunk, Mátyás király lovas szobránál kiváló fotókat készíthetünk. Elhaladunk a Babes-Bolyai Egyetem előtt is. Szállás, vacsora belvárosi **** szállodában.

2. NAP: KOLOZSVÁR – SEGESVÁR – SZÉKELYUDVARHELY – CSÍKSZEREDA

Reggeli után a Házsongárdi temetőt tekintjük meg Kolozsváron. Amennyiben a határátlépés lassúsága miatt valami kimaradna az előző napi kolozsvári városnézésből, azt itt délelőtt pótoljuk. Továbbutazás Segesvárra, ahol városnézés: Óváros, majd rátekin­tés a fájdalmas csatamezőre. Ezt követően Fehéregyházán a Petőfi Emlékmúzeumot keressük fel. Megtekintjük a csata tragikus nap­jának történéseit bemutató kiállítást és emlékparkot. Délután Székelyudvarhelyre utazunk. A várostól 5 km-re található Orbán Balázs végső nyughelye, Szejkefürdőn. A dombtetőn lévő sírem­lékhez 15 székelykapu alatt jutunk fel, majd megtekintjük a nem­rég megnyílt Orbán Balázs Látogatóközpontot. Székelyudvarhelyen megállunk a nemrég kialakított emlékparknál, ahol a magyar történelem és irodalom jeles alakjainak szobrait tekintjük meg. Szállás Csíkszeredán, a város szívében található Hunguest Hotel Fenyő szállodában (3 éj). (Szauna, fitneszterem…)

3. NAP: SZENT ANNA-TÓ – CSÍKSOMLYÓ – GYIMESBÜKK

Reggeli után utazás a Szt. Anna-tóhoz. A közel 1.000 m-es magasságban fekvő krátertó páratlan élményt nyújt. Érkezés után egy órás séta a Mohos-láp varázslatos világában, majd séta a tó körül. Délután Csíkszeredán keresztül Csíksomlyóra utazunk, ahol a búcsújáró kegytemplomot látogatjuk meg. Ezt követően fakultatív program keretében Gyimesbükkre, a gyi­mesi csángókhoz kirándulunk, ami a régi Magyarország legke­letibb pontjánál található. Itt a Rákóczi-várat is megtekintjük, majd egy hangulatos csángó esttel zárul programunk. A műso­ros vacsoraest során 3 fogásos menüt szolgálnak fel aperi­tiffel és szabad italfogyasztással (sör, bor, üdítő). Fakultatív kirándulás a csángók földjére, műsoros vacsoraesttel (Garantált indulás, jelentkezés a helyszínen): 50 €.

4. NAP: TÖRCSVÁR (DRAKULA KASTÉLY) – SINAIA – BRASSÓ

Reggeli után mindenki eldöntheti, hogy élvezi a Hunguest Hotel Fenyő wellness szolgáltatásait, vagy eljön velünk egy fakultatív kirándulásra. A Tusnádi-szoroson keresztül utazunk Törcsvárra. Ezen a sziklatömbön már a XIV. században kővár állott. A legenda szerint ez volt Drakula gróf legkedveltebb várkastélya az 1400-as évek közepén. Ezt követően tovább utazunk Sinaia városába. A Prahova völgyének legjelentő­sebb üdülőhelye e város, melynek legértékesebb látnivalója az 1873-ban épült kastélyegyüttes. A Peles kastély több tucat szo­bája az érdeklődők számára nem mindennapi élményt nyújt. A gyűjteményes kiállítás megtekintése során láthatunk ritka, értékes szobrokat, bútorokat, faliszőnyegeket, kerámiákat, ötvösmunkákat és fegyvereket. A kastély parkjában is sétá­lunk. A visszaút során rövid séta Brassó belvárosában, amikor is láthatjuk a Fekete templom épületét és a körötte található műemléképületeket. Fakultatív kirándulás: Törcsvár, Sinaia, Brassó: 13.000,- Ft. Vacsorára érünk vissza szállásunkra.

5. NAP: BÉKÁS-SZOROS – GYILKOS-TÓ – PARAJD – KOROND – MAROSVÁSÁRHELY

Folytatjuk Erdély természeti látványosságainak felfedezé­sét. Utunk első állomása a Békás-szoros. Rövid sétát teszünk a félelmetes látványt nyújtó sziklaszurdokban. Folytatva utunkat és a Gyilkos-tó partjához érkezünk, itt megismerjük a tó kelet­kezésének történetét és legendáját. Séta a part mentén, majd szabadprogram, étkezési lehetőséggel. Kora délután a Bucsin-tetőn keresztül utazunk Parajdra, ahol látogatást teszünk a sóbányába. Továbbutazva Korondon helyi népművészek termé­kei között válogatunk, mint pl. fafaragások, szőttesek és kerá­miák. Ha valamelyik megtetszik nekünk, akkor vásárolhatunk is belőlük. Ezt követően rövid időtöltés Szovátán, Erdély leghíre­sebb fürdőhelyén, az itt lévő Medve-tó partján. A kora esti órák­ban érkezünk marosvásárhelyi ****-os hotelünkbe.

6. NAP: MAROSVÁSÁRHELY – TORDA – TOROCKÓ

Reggeli után városnézés Marosvásárhelyen: Rózsák tere, ortodox katedrális, Kultúrpalota. Tordán étkezési és ajándékvásárlási lehe­tőséggel kezdjük programunkat. Ezt követően felkeressük a kilátó­dombot, ahonnan jól láthatjuk a hasadékot is. Délután érkezünk Torockóra, mely rejtőzködő kis zuga Erdélynek. Itt megtekintjük a régi vízimalmot. A Székelykő alatt található település évszázadok történelméről mesél, melyet a helyi múzeumban részletesebben is megismerhetünk. Este szállás, vacsora a közelben.

7. NAP: NAGYENYED – GYULAFEHÉRVÁR – VAJDAHUNYAD – ARAD – BUDAPEST

Reggeli után Nagyenyeden megnézzük a Bethlen Kollégiumot, majd Gyulafehérvárra érkezünk, ahol városnézés következik. Első megállónk a Bazilika, ahol több királyunk és fejedelmünk nyughelye található. Tovább haladva a Fejedelmek háza, vala­mint a Püspöki palota megtekintése szerepel programunkban. Gyulafehérvárt elhagyva Vajdahunyad várához érkezünk, mely a Hunyadiak ősi fészke. Helyi kalauzunk vezetése mellett nye­rünk betekintést a vár és a környék történelmébe. A Maros völ­gyében utazva Déva vára alatt elhaladva érkezünk Aradra. A Tűzoltó téren megtekintjük az 1849. október 6-án kivégzett vértanúk emlékhelyén felállított szoborkompozíciót. Ezt köve­tően Nagylaknál határátlépés. Este érkezünk Budapestre. Természetesen most is mindenkit a felszállási helyére szállítunk, de egyes városokon belül a fel- és leszállási helyek eltérhetnek a kényelmesebb megállás érdekében (leszállás: Szeged – Rókusi Tesco; Miskolc – Búza tér, Mc Donald’s; Kiskunfélegyháza – M5 melletti OMV benzinkút; Kecskemét – Auchan).

LátnivalóBelépődíj
Fehéregyházi Petőfi emlékház5 RON
Mohos tőzegláp10 RON
Fekete templom20 RON
Parajd - sóbánya50 RON
Nagyvárad25 RON
Helyi idegenvezetés10 RON
Segesvár templom10 RON
Orbán Balázs látogatóközpont35 RON
Marosvásárhely25 RON
Toroczkó15 RON
Vajdahunyad vára45 RON
Helyi és idegenforgalmi adók4 €

Belépők ára: kb.: 250 RON + 4 €; + 50 € fakultatív kirándulás

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése,
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5.15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4.15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Debrecen (Budapest után) Le/felszálló kb. délelőtt 11:00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Füzesabony (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:45 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 8:15 Régi 3-as út, Orlen kút
Miskolc (Budapest után) Le/felszálló kb. reggel 9:30 Pesti úti Auchan (régen Cora) parkoló
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 7:00 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Nyíregyháza Le/felszálló kb. reggel 1:40 Vasútállomás, PENNY parkoló
Program
5.0
Idegenvezető
5.0
Szállás
4.9
Ellátás
4.9
Gyakori kérdések
Biharváriné Prolok Ágota
Szeged
2024.06.26

Mi először utaztunk az Proko Travel utazási iroda szervezésében. Csodálatos élményben volt részünk! Jankó-Szép Ildikó idegenvezetése, gondoskodása, mindenre kiterjedő figyelme elismerésre méltó, hálásan köszönjük! Elégedettek vagyunk, hogy sikerült ilyen gazdag programot, remek szállásokat, ellátást kapnunk. Mi az 5.sorban ültünk a buszban, nekünk nem volt problémánk a légkondival. Már a jövő évi utunkon gondolkodunk. Csak ajánlani tudjuk a Proko Travelt.

 • 5.0
Erzsébet Novákné Finta
Gödöllő
2024.06.24

Az utazás csodálatos élményt adott! Az idegenvezető, Jankó-Szép Ildikó nagy tudású, kedves és barátságos volt! Sok újat hallotam Tőle! Kedves emlékekkel tértünk haza. Egy valami zavarta utazásunkt: az pedig az autóbuszban tapasztalt levegőtlenség, és meleg! A hátsó sorok egyikében ültünk! Reggel 8 órától este 7-8 óráig sok időt töltöttünk az autóbuszban. A városlátogatások után jól esett volna a kellemesen hűvös buszba visszatérni! Helyette sokszor dohányfüstös és rendkivül levegőtlen, meleg fogadott bennünket! Utazási élményeinket nagyban csökkentette ez a helyzet. Elöl a buszban kellemes volt a hőmérséklet, hátul viszont nem. De én is annyt fizettem az utazásért, mint az elől ülők, ezért én is elvártam volna a klíma megfelelő használatát!

 • 5.0
Barna Melinda
Budapest
2023.10.01

2023.09.12-18- ig A nagy erdélyi körutazáson jártunk,Jankó Szép István fantasztikus idegenvezetésével! A programok kicsit zsúfoltak,egy picivel több szabadidőt jó lett volna,de összességében jó volt. Utolsó estén a torockói szállás az valami csoda! Köszönjük a felejthetettlen élményeket.

 • 4.5
Budavári Annamária
Páty
2023.08.19

Tartalmas program, jó szállodák, kiváló szervezés. Jankó Szép Ildikó idegenvezető szép nyugodt hangját, választékos beszédét, nagy tudását,helyismeretét soha nem fogom elfelejteni. Külön értékelném hogy végig tényeken alapuló objektív tájékoztatást adott. Soha nem mondott semmit ami megosztó lenne, nem sértette meg senkinek sem a politikai sem a vallási meggyőződését, így ez egész úton nem is volt téma. Megismertük Erdély történelmét, földrajzát és a mai Romániát is. Nagyon jól kezelte az embereket, mindenkinek minden igényét kedvesen kielégítve, de korrektül tartva a három lépés távolságot. Külön kiemelném hogy volt a csoportban 4-5 enyhén sérült, fogyatékkal élő ember. Nekik pillanatok alatt, nagyon talpraesett módon elintézte mindenhol a kedvezményes belépőket és a könnyű lejutást a parajdi sóbányába. Külön köszönet érte! A buszsofőrről annyit hogy egyszer sem kellett imádkoznunk a vezetése miatt. Nyugodtan, bravúrosan vezetett a hegyekben is és a városokban is. Ha kellett leparkolt a fa tetején is. Segített a bőröndpakolásnál,nagy segítség volt a melegben hogy készségesen árulta a vizet, kávét. Hideget, meleget, ki milyet kért. Egyetlen kritikával élnék csak. Ezt leírtam az út végén kitöltendő kérdőívben is. Sokkal kényelmesebb lett volna ennyi program 7 nap helyett 8- 10 napra elosztva. Így a reggeli kicsit sietősre sikerült mindig, pedig jó lett volna kényelmesen reggelizni. A vacsora kétszer is nagyon későre csúszott és a napközbeni étkezésekre is szinte a buszon volt csak lehetőség. A Gyilkos tónál a tűző napon állva sikerült bekapni néhány falatot és kellett haladni tovább. Egy bicikliverseny miatt lezárt út miatt csúszott a program ami nem volt bekalkulálva. Ilyenek előfordulnak. Ezért gondolnám hogy 1- 2 nappal hosszabbra kéne tervezni az utat. Programot nem hagynék ki belőle egyet sem. A katalógusban megjelölt mérsékelt helyett én inkább intenzívnek nevezném az utat. Egyébként ezek a kis kellemetlenségek majd elfelejtődnek idővel és csak a szép emlékek maradnak meg. Aki vállalkozik az útra számítson sok gyaloglásra elég intenzív tempóban, lépcsőkre, néhol nehéz terepre. Egyébként a hosszú buszozás közben elég jól lehet regenerálódni, nézni a tájat, városokat, embereket.Remélem segítettem a véleményemmel a Proko Travelnek is és a leendő utasoknak is!

 • 5.0
Matulainé Dömők Szilvia
Kistarcsa
2023.07.22

Nagyon tetszett, hogy mindenből kaptunk ízelítőt, rengeteg mindent láthattunk. Ildikó felkészültsége, tudása, hozzáállása indokolja az év idegenvezetője címet!! A cserebuszban több helyünk volt, és kényelmesebb volt. A sofőr kedves és segítőkész volt. Mindegyik szállás megfelelő volt, a Torockószentgyörgyi kúria felülmúlhatatlan (Székelykő kúria). Kiváló minőségű ételek. Egy mondatban: gazdag program, kiváló idegenvezető.

 • 5.0
Krassói Csaba és Krassói Csabáné
Keszthely
2023.07.20

Gazdag, tartalmas program. Minden 5/5, kivéve az idegenvezető. Ő 5*, vagy inkább 6-os!

 • 5.0
Germánné dr. Vastag Györgyi
Budapest
2023.07.19

Az idegenvezetés 5*. Felkészült, kedves, figyelmes, empatikus. A sofőr is kedves, figyelmes, szolgálatra kész.

 • 5.0
Szilvia
Kistarcsa
2023.07.05

Sok helyen jártam már a világban, de Erdélyben még nem, régóta a bakancslistámon szerepelt ez az úticél. Idén júniusban végre valóra vált az álom, és eljutottam erre a csodás vidékre. Az utazás minden elképzelésemet felülmúlta: az idegenvezetőnk szakmai tudását, emberi hozzáállását csak leg-ekkel lehet leírni. Úgy gondolom, egy út sikerét a profi szervezés, a segítőkész buszvezető, a kényelmes busz, a lehető legtöbb látnivalót tartalmazó program, a minőségi szállások mellett elsősorban az idegenvezető személye határozza meg. Ezen az utazáson mindenből a maximumot kaptuk, köszönet érte! Nekem ez volt az első utam a Proko Travellel, de nem az utolsó.

 • 5.0
Princzné Krizsán Katalin
Pilis
2023.07.03

Tökéletes volt, Ildikó maximálisan felkészült, segítőkész, szuper volt. A buszon elromlott a légkondi, de azonnal jelezték és intézték a javítást. Takács Róbert figyelmes volt, épségben hazahozott minket, köszönjük! A szállás tökéletes volt, a legjobb a Torockoszentgyörgyön található. Az étkezés során is minden tökéletes volt. Jó lenne valamelyik nagyvárosban fél-egy óra szabadidő.

 • 5.0
Szalai Viktor, Szalai-Szőke Anita
Gyöngyös
2023.07.01

Maximális segítőkészség, tudás, helyismeret. A buszcsere lebonyolítása is profi munka volt.

 • 5.0
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
Nagy erdélyi körutazás úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló területre

Belgrádtól a Vaskapuig
Belgrádtól a Vaskapuig
4
NAP

4.9

96 értékelés

Ezen az utunkon lehetőség nyílik hajózni a Duna egyik legizgalmasabb és legmélyebb szakaszán, a Vaskapunál és a Kazán-szorosnál.

164 000 Ft-tól
Duna-delta és az ismeretlen ország, Moldávia
Duna-delta és az ismeretlen ország, Moldávia
8
NAP

4.9

31 értékelés

8 napos utunk során felkeresünk két fővárost, teszünk egy nagy kört Romániában és egy látogatást az eddig ismeretlen Moldáviában. A program egyik ékköve a hajózási lehetőség a Duna-deltában.

289 000 Ft-tól

Utazások hasonló időpontban

Barokk kastélyok az Alpok lábainál
Barokk kastélyok az Alpok lábainál
5
NAP

4.9

37 értékelés

Rendkívül gazdag program, hiszen hajózhatunk Wachauban, lepillanthatunk a Sasfészekről az alatta elterülő tájra és több másik csoda mellett felkeressük a kastélyok kastélyát, Neuschwansteint is.

249 000 Ft-tól
Elzászi romantika, svájci és német kitekintővel
Elzászi romantika, svájci és német kitekintővel
7
NAP

4.6

6 értékelés

Igazi "kulturális koktél" ez az utazásunk. 4 ország csodás látnivalói, de a csúcspont Elzász. Colmar kis utcáin mellett felkeressük Strasbourg modern EU-s épületeit is.

319 000 Ft-tól
Virágok és műemlékek
Virágok és műemlékek
9
NAP

4.8

38 értékelés

Észak-Olaszország és Dél-Franciaország pompás vidékein haladunk, miközben 7 Világörökséget is felkeresünk. Az elképesztő mennyiségű kulturális látnivaló mellett elmerülhetünk Provence és a francia parfümök illatában is. Tengerparttól 3.000-es hegycsúcsokig, ebben a programban tényleg minden megtalálható.

429 000 Ft-tól

Utazások hasonló árban

Baltikumi panoráma
Baltikumi panoráma
8
NAP

4.8

32 értékelés

Mindhárom balti főváros mint egy kis ékszerdoboz. Külön-külön is elvarázsolnak, de így egyben…

287 000 Ft-tól
Duna-delta és az ismeretlen ország, Moldávia
Duna-delta és az ismeretlen ország, Moldávia
8
NAP

4.9

31 értékelés

8 napos utunk során felkeresünk két fővárost, teszünk egy nagy kört Romániában és egy látogatást az eddig ismeretlen Moldáviában. A program egyik ékköve a hajózási lehetőség a Duna-deltában.

289 000 Ft-tól
Alpok kincsei
Alpok kincsei
5
NAP

4.9

56 értékelés

Ha ránézünk a térképre, akkor már ott is egy gyöngysort láthatunk. Így fűzzük fel utunk során az alpesi városokat egymás után Ausztriában és Svájcban.

229 000 Ft-tól
Csillámló tenger és kulturális örökségek a Balkánon
Csillámló tenger és kulturális örökségek a Balkánon
7
NAP

4.9

39 értékelés

A bosnyák tengerpart mindössze 20 km hosszú, így minden métere aranyat ér. 4*-os szállásunk Neumban található, Bosznia "Monte Carlójában".

289 000 Ft-tól
Ahol még Ön sem járt - Albánia
Ahol még Ön sem járt - Albánia
7
NAP

4.8

35 értékelés

A Dél-Balkán legjava egy csokorba gyűjtve. Hegyek, völgyek, folyók, a tenger és megannyi izgalmas város, mesés látnivalókkal.

239 000 Ft-tól