Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Időpontok és alapárak
Utazásunknak nincs már foglalható időpontja.
További kínálatunkat IDE kattintva érheti el.
Az út áttekintése

·  Városnézés Duna-menti településeken
·  Megtekintjük Klosterneuburg kolostorát
·  Hangulatos várak és kastélyok

  • Program
  • Belépők és fakultatív programok
  • Felszállási helyek
  • Vélemények

1. NAP: BUDAPEST – MELK – YBBS – LINZ

Indulás autóbusszal Budapestről reggel 6 órakor. Rövid pihenők­kel utazás Melkbe, ahol megnézzük a híres, bencés apátságot: márványterem, könyvtár, templom, múzeum. Továbbutazás Ybbsbe: látogatás az Ybbs-persenbeugi vízlépcső erőművé­ben, ismerkedés a dunai duzzasztókkal. Következő állomásunk Linz, Felső-Ausztria fővárosa, ahol belvárosi sétát teszünk: dóm, városháza, Mozart ház, főtér. Szállás a városban.

2. NAP: LINZ – PASSAU – DONAUSCHLINGE – LINZ

Reggeli után Passauba buszozunk. Városnézésünk során felkeres­sük a dómot, Gizella királynénk sírját, majd az óváros bájos utcács­káiban sétálva eljutunk az Inn, az Ilz és a Duna összefolyásához. Pasaunál behajózás, és elindulunk hajónkkal völgymenetben a 2225-ös folyamkilométertől. A német-osztrák határszakaszon elérjük a jochensteini vízlépcsőt. Első zsilipelésünk után osztrák területre érve nekivágunk a Duna legfestőibb szakaszának, átha­ladunk a hajózható részt tekintve legkisebb sugarú kanyaron, a Donauschlingén (Duna-hurok). Több mint 40 km-en át hajó­zunk erdős hegyek között. Még kétszer zsilipelünk: Aschachnál, majd az ottensheimi kastély mellett. Kora este elérjük Linzet (2135‑ös fkm). Szállás az előző napi szállodában.

3. NAP: LINZ – WALLSEE – MARIA TAFERL – WACHAU – DÜRNSTEIN – KREMS

Reggeli után autóbusszal Wallsee-be (2093-as fkm) utazunk, itt szállunk fel hajónkra. Hamarosan elérjük a Felső-Duna egyik legszebb szakaszát, a Struden-t. A vízről pompás rálátás nyílik Werfenstein várára, Greinburg kastélyára. Mire kitágul előttünk a környék elérjük az első nap már megismert ybbs-i vízlép­csőt, majd kikötünk Marbachban. Autóbusszal felmegyünk a Niebelungengau hegyeire, megnézzük a Maria Taferl csodálatos kegytemplomát és annak kincstárát. Emmersdorfban visszaszál­lunk hajónkra, és kisvártatva elérjük a Duna – a Vaskapu mellett – leghíresebb szakaszát, a Wachau-t. Ahogy a melki apátság lenyűgöző épülete távolodik, úgy tűnik fel Schönbühel kastélya, majd Aggsbach Dorfban kikötünk, s buszunkkal felmegyünk a hegycsúcson magasló Aggstein várához, ahonnan pazar pano­ráma tárul elénk. Hajónkra visszaszállva a híres bortermő vidék szőlős hegyoldalai között hajózunk Kremsig (2002‑fkm), város­nézés után foglaljuk el a városban lévő szállásunkat.

4. NAP: KREMS – KLOSTERNEUBURG – KORNEUBURG – HAINBURG – POZSONY

Reggeli után autóbusszal Klosterneuburgba utazunk, meg­csodáljuk az ausztriai Habsburgok „Escorial-jának” elképzelt Ágoston-rendi kolostort, majd Tullnba megyünk tovább. Itt az Attila hun vezér lánykérését ábrázoló szoborcsoportnál hajóra szállunk (1964-es fkm). Zsilipelünk Greifensteinnél, majd elér­jük Bécset. Áthajózunk az osztrák fővároson, annak számtalan hídja alatt, látva a modern Bécs felhőkarcolóit. Freudenaunál újabb zsilip, majd a nagyon sebes „bécsi Dunán” gyorsan közele­dünk a Kárpát-medence felé. Hainburgnál búcsúzunk Ausztriától, csupán egyetlen kanyar, és a Porta Hungarica-nal vagyunk. Kisvártatva feltűnik Pozsony, itt kikötünk (1868-as fkm), és sétát teszünk az óvárosban. Szállás az óváros szomszédságában.

5. NAP: POZSONY – BŐS – DUNA-KANYAR – BUDAPEST

Reggeli után hajóra szállva nekivágunk az utolsó 220 km-nek. Pozsony alatt hamar elérjük a bősi duzzasztó felvizét, a tóvá szélesedő folyón, majd az erőmű üzemvíz csatornájában hajó­zunk a zsilipig. Útközben megismerkedünk a Bős-nagymarosi Vízlépcsőrendszer történetével, tervezett működésével, meg­valósult részével. Utolsó zsilipelésünk után elérjük a sebes szigetközi Dunát. Budapestig tartó utunkon láthatjuk a komá­romi erődöt, Esztergomot, majd a Duna-kanyaron áthajózva Visegrádot. Budapestre érkezés (1653 fkm) az esti órákban.

Belépők ára: kb. 50 €.

Gyakori kérdések
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
Passau-Budapest hajóval úthoz hasonló utazások