Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Utazásunknak nincs már foglalható időpontja.
További kínálatunkat IDE kattintva érheti el.
Az út áttekintése

·  Kirándulások a hófödte csúcsok között
·  Szilveszterezés Késmárkon ****-os hotelben
·  Több felvidéki magyar város megismerése
·  Kevés utazás, látványos tájak, szép programok

  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: SZEGED (DEBRECEN, PÉCS) – BUDAPEST – SZENTANTAL - SELMECBÁNYA - BESZTERCEBÁNYA - KÉSMÁRK

Reggeli indulás után Parassapusztánál lépjük át a határt. Tovább utazva Szentantal városkájában felkeresünk egy hallatlanul értékes és ritka gyűjteményből álló kiállítást, amely a Koháry-Couburg-család várában található. A berendezés és a relikviák az itt élők életvitelét és az akkori korszak legelegánsabb használati tárgyait mutatja be. A kastélyban található egy vadászati gyűjtemény is. Folytatjuk utunkat a világörökség részeként nyilvántartott Selmecbányára. A város a magyar ércbányászat legértékesebb koráról árulkodik, erről meg is győződhetünk. A Lévai-kapu mellett található, köralakú Asszonyok-várának felső szintjéről szép rálátás lesz a városra. Selmecbányát elhagyva a vidék másik meghatározó, történelmileg kiemelkedő bányavárosában, Besztercebányán teszünk egy sétát. Míg Selmecbánya a kitermelt ezüstjéről, addig Besztercebánya a rézbányászatáról lett híres. Városnézésünk során gazdagon díszített reneszánsz, illetve barokk épületeket látunk, és megtekintjük azt a házat is, ahol hajdanán Mátyás király is megszállt. A rövid séta után buszunk a késmárki szállásunkra visz bennünket. Szállodánk a Hotel Hviezdoslav**** A klasszikus berendezésű szálloda a város központjában található szaunával és pezsgőfürdővel is rendelkezik (4 éj).

2. NAP: KÉSMÁRK – IGLÓ – LŐCSE - ÓLUBLÓ

Reggeli után útnak indulunk és első állomásunk Igló lesz, a Szepesség második legnagyobb városa, melyet Nagy Lajos királyunk emelt bányavárosi rangra. Rövid séta keretében vezetőnk mesél a Szepesség történetéről és Igló látnivalóiról. Ezt követően az UNESCO Világörökségi helyszíneként is számontartott Lőcsére utazunk. Ez a város több elbeszélés és regény színhelyéül szolgált. A központban lévő Szent Jakab-templommal kezdjük a városnézést, ezt követi a Városháza, a Szégyenketrec és a Thurzó-ház megtekintése. A délután második felében Ólubló várát tekintjük meg, ahol festői szépségű környezetben tovább bővíthetjük a szepesi városok, emberek történetével kapcsolatos ismereteinket. A nap hátralévő részében egy különleges programon veszünk részt. Megismerkedünk a helyi whisky-készítés történetével és rejtelmeivel egy remek, kóstolóval egybekötött üzemlátogatás során. Szállás, vacsora, mint előző nap.

3. NAP: KÉSMÁRK – ÓTÁTRAFÜRED – CSORBA-TÓ – SZILVESZTERI GÁLAVACSORA

A napot Késmárkon kezdjük. Megtekintünk két evangélikus templomot, melyeknek fontos magyar vonatkozásai is vannak. A fából készült régi templom vallás- és építészettörténeti kuriózum, míg a mellette épült új templom érdekessége, hogy itt található Thököly Imre Mauzóleuma. Elsétálunk a késmárki várhoz, ahol Thököly Imre született, és megcsodálunk egy gyönyörű, reneszánsz, e vidékre jellemző harangtornyot. Városnézésünk után Ótátrafüredre buszozunk, ahol egy rövid séta keretében átérezhetjük a hajdanvolt, Monarchia-korabeli üdülőfalu hangulatát. Lesétálunk a vasútállomáshoz, és míg a tátrai villamossal „elrobogunk” a végállomásig, a Csorba-tóig, gyönyörködhetünk a csodálatos hegyekben és völgyekben. A Solisko és a Krivan csúcsok alatt elterülő morénatavat körbesétáljuk, látni fogjuk majd az 1970-es sívilágbajnokságra épült síugrósáncot is. Délutáni órákban érkezünk vissza szállodánkba, ahol egy kis pihenő után felkészülünk az évzáró estre. A szilveszteri zenés vacsoraest 4 fogásos, éjfélkor 1 pohár pezsgő, utána hideg-meleg ételek büfé rendszerben. Az italok a helyszínen fizetés ellenében rendelhetőek.

4. NAP: KÉSMÁRK - BACHLEDKA - TÁTRALOMNIC

Újév napja részben pihenéssel, részben pedig kellemes kalandokkal telik majd. Késő délelőtt felkerekedünk, és tiszta, szép idő esetén felkeressük a Bachledka Lombkorona-tanösvényt, amely a Pienyinek Nemzeti Parkban (lengyel-szlovák) található. Az ösvényről gyönyörű kilátás nyílik a Bélai-havasokra. A látvány a kevésbé kalandvágyóknak is felejthetetlen élményt nyújt, mert a túra könnyen teljesíthető. A séta végén, a bátrabbak, egy izgalmas spirálcsúszdán is próbára tehetik vállalkozókedvüket. Programunk során a hangulatot pedig még egy rövid lanovkázás is fokozza. Az izgalmas kalandok után buszunk tovább indul, és Tátralomnicon áll meg, amely szintén egy régi, patinás üdülőhelye a régiónak. Felsétálunk a Grand Hotel Prahához, ahol igazi Monarchia-korabeli hangulatban, a Lomnici-csúcs közelében kávézhatunk, teázhatunk és kicsit megpihenünk.

5. NAP: BÁRTFA – KASSA – BUDAPEST

Hazafelé, utunk első állomása Szlovákia egyik legszebb történelmi városába, Bártfára vezet. Városfallal és bástyákkal szegélyezett óvárosának főterén áll legkiemelkedőbb épülete, a reneszánsz lépcsőfeljáróval díszített, jellegzetes tetőszerkezetű városháza.  A városka méltán került fel az UNESCO Világörökségek közé. Rövid sétánk során gyönyörködünk a késő gótikus, reneszánsz, illetve barokk épületekben, valamint a teret záró Szent Egyed-bazilikában. Tovább utazva a magyar történelemben is fontos szerepet játszó Kassa belvárosában nézelődünk. A Főtér legmonumentálisabb épülete a Szt. Erzsébet Székesegyház gótikus épülete. Közelében található az Orbán-torony és a híres harang. A tér másik ékessége a szecessziós és neobarokk stílusú Állami Színház. További látványosságok: Márai-emlékház, Rodostói ház. Sétánk során felidézzük Rákóczi Ferenc emlékét, és a város híres polgáraként Márai Sándorról is megemlékezünk. Kassai programunk után Tornyosnémetinél lépjük át a határt. Útközben letesszük a Miskolcon, Füzesabonyban és Gyöngyösön felszállt utasainkat. Az esti órákban érkezünk vissza Budapestre. Ezt követően a többi utast is a felszállási helyére szállítjuk.

Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Szilveszter a Magas-Tátrában úthoz hasonló utazások