Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Időpontok és alapárak
Október 12 - 19.
1 440 000 Ft
Az út áttekintése

·  Nem olyan régen nyitotta meg kapuit a turisták előtt
·  Sivatagok, oázisok, többszáz éves városok
·  Érintetlen természeti látványosságok

Olyan országok ajánlunk ezen az úton, melyek most nyit a turizmus számára. Érintetlen természeti csodák sokasága.
Prónay Gyula – A Proko Travel alapító tulajdonosa

Utazás:
Repülővel
Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Reggeli + 2 vacsora + fak. vacsora
  • Program
  • Belépők és fakultatív programok
  • Felszállási helyek
  • Vélemények

1. NAP: BUDAPEST – RIJÁD

Elutazás Budapestről Szaud-Arábia fővárosába, Rijádba. Érkezés várhatóan az esti órákban. Autóbuszos transzfer a szállodánkba, szállás elfoglalása.

2. NAP: RIJÁD

Rijád a világ egyik leggazdagabb városa, otthont ad Szaúd-Arábia leggazdagabb múzeumának, a szaúdi királyság történetét bemutató világörökségi helyszínnek, valamint az ország legjobb szállodáinak és éttermeinek. A mai napon a reggelit követően megismerjük a fővárost. Elmegyünk az Al Rajhi Nagymecsethez imaidőben, és amennyire az számunkra lehetséges, betekintést nyerünk az iszlám vallás szokásaiba, tevékenységébe. A nagy mecset bonyolultan megtervezett, pazar művészettel és építészettel rendelkező épületekkel rendelkezik, kb. 18.000 ember befogadására alkalmas. A turistáknak szem előtt kell tartaniuk, hogy csak iszlám vallású emberek léphetnek be erre a vallási helyszínre. Ma esti szállásunk is Rijádban lesz.

3. NAP: RIJÁD- USHAIQER- SHAQRA- RIJÁD

Reggeli után elsőként a Rijádtól kb 200 km-re fekvő Ushaiqerbe utazunk. A legősibb település a régióban, jelentős találkozó pontja volt a Kuwaitból, Iránból és Irakból érkező és Mekkába tartó zarándokok számára. Az egykori épületek szinte érintetlenül megmaradtak, jellegzetes sárgás kőfalai és házai között sétálva mintha egy élő múzeumban sétálnánk. Megmaradtak a régi házak is de van jópár amelyet szépen helyreállítottak, jellegzetes najdi építészeti stílusban, háromszög alakú ablakokkal és tetőkkel, díszesen faragott ajtókkal. A hagyományörző falut elhagyva napunk második állomása Shaqra lesz. Rövid buszozással jutunk ide, ebbe az újonnan nyílt egyetemének köszönhetően dinamikusan fejlődő kisvárosba. Határában található oázis magánterület, ahova előre foglalással lehet csak bejutni. Késő délután megyünk vissza Rijádba, ahol ezt az éjszakát is töltjük.

4. NAP: RIJÁD- ALULA

Reggeli után kicsekkolunk a hotelből, majd menetrend szerint transzfer a repülőtérre és elutazás AlUlaba. A Wadi Al Qura észak-déli irányú völgyében fekszik, nyugaton a Harrat 'Uwayrid lávamezői és a Jebal Al Thumayid homokkő masszívuma között. Földalatti vízkészletei és stratégiai elhelyezkedése a tömjénút mentén azt jelentette, hogy ez a völgy fontos szerepet játszott az Arab-félsziget történelmében. Két ősi arab királyság szülőhelye is az i. e. 1. évezredből. Az Al-Ula Heritage Village (szellemváros) egy hagyományos arab falu, ahová az oázis lakói mintegy 8 évszázaddal ezelőtt költöztek, és egészen a XX. századig lakták. A völgy magasabb részére építették, hogy az esős évszakban előforduló árvizektől távol legyen. Maximális kiterjedése idején a városban több mint 1.000 házat tartalmazott, amelyeket egymás mellé építettek, így a lakosság védelme érdekében falat képeztek a város körül. A falu közepén ma is áll egy kis erőd, amely Musa Ibn Nusayr erődként ismert. Megtekintjük a naplementét a fenséges Elefánt-sziklánál, majd elfoglaljuk szállásunkat AlUlaban.

5. NAP: HEGRA

Reggeli után a mai napon a másik arab királyság központját, Hegrát nézzük meg. Hegra a Szaúd-Arábiai Királyság legikonikusabb történelmi helyszíne, és az első, amelyet 2008-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak. A Nabateus Királyság lakói arab kereskedők voltak, akik aktívan részt vettek az ókori Jemenből származó tömjénkereskedelemben, amelyből nagy gazdagságra tettek szert. A Nabateus Királyság a Kr. e. II. századtól a Kr. u. II. század elejéig fejlődött. A terület kiterjedt megtelepedésére a Kr. u. I. században került sor, amikor a nabateus király, IV. Arêtes Philopatries uralma alá került, aki Madain Salehet tette a királyság első fővárosává, még az 500 km-re északra fekvő Petra előtt. A XIX. század elején az oszmánok vasútállomást építettek Madain Szálehben, amely a Damaszkuszt a szent várossal összekötő Hejaz vasútvonal mentén feküdt. A nap végén visszatérünk szállásunkra AlUlaba.

6. NAP: ALULA - TABUK

Reggeli után kicsekkolunk a hotelből és autóbusszal az észak-nyugatra fekvő Tabukba utazunk. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, majd rövid pihenő után séta a városban. Tabuk tartomány az egész Arab-félsziget leggazdagabb történelmével rendelkezik, és megérdemelt egy olyan múzeumot, amely kiemelte rendkívüli örökségét. 2019 óta a látogatók megcsodálhatják néhány lenyűgöző műtárgyát, az e célból felújított régi Hidzsáz vasútállomás épületéből kialakított múzeumban. Szállás Tabukban.

7. NAP: TABUK- DESI-VÖLGY- „GRAND CANYON”- TABUK - DZSIDDA

Reggeli után a mai napon egy lenyűgöző természeti látványban lesz részünk. Szaúd-Arábia természeti ékköve, a Wadi Qaraqir - más néven Wadi Deise - egy 15 km hosszú kanyon, amely a Jebel Qaraqir hegységben fut, egy oázisban, ahol kristálytiszta folyóvíz található. Ez a természeti csoda sokáig jól őrzött titok volt a felfedezők körében, mielőtt a közeli Deise városába vezető út megépült volna. Mára ez a természeti csoda Szaúd-Arábia egyik kötelező látnivalójává vált. A név azt jelenti, hogy szakadás, mivel itt a földet szó szerint szétszakították a tektonikus erők. Ez az oka annak, hogy ezt a helyet Szaúd-Arábia Grand Canyon-jának is nevezik. Egy ösvény viszonylag könnyen megközelíthetővé teszi a kanyon északi részét, ahol az Al-Shaq lenyűgöző képe tárul elénk. A sziklák peremét óvatosan megközelítve alattunk a 300 méteres mélység előttünk a páratlan szépségű táj. Este transzfer a repülőtérre és repülés Dzsidda városába. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat.

8. NAP: DZSIDDA - BUDAPEST

Reggeli után városnézésre indulunk Dzsiddában. A város neve „nagymamát” jelent, mert a hiedelmek szerint itt temették el Évát. Az ország jelentős kereskedelmi központja, kikötője, ahova zarándokok ezrei érkeznek továbbutazva Medinába és Mekkába. Az Óvárosban sétálunk, ami az UNESCO világörökség része. Lenyűgöző oszmán házai korallból készültek. Az Al Alawi Souq, a régi negyed piaca, ahol füstölőket, ékszereket, kávét és ruhákat is árulnak. Az Al Tayebat Múzeumban iszlám előtti idők relikviái kerültek kiállításra. Tengerparti városban nem hagyhatjuk ki a halpiacot sem, ahol a friss fogások halai cserélnek gyorsan gazdát. Szabadidő után a menetrend függvényében este transzfer a reptérre és hazautazás Budapestre. Érkezés Budapestre éjfél körül.

Belépőjegyek - Idegenforgalmi adók:

A belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat az ár tartalmazza.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint.  Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Nézze meg hasonló utazásainkat
Kinyomtatom a programot
Szaud-Arábia felfedezése úthoz hasonló utazások

Utazások hasonló időpontban

Itália repülővel és vonattal
Itália repülővel és vonattal
6
NAP

4.5

1 értékelés

Nápolyba repülünk, innen indulunk Észak felé. Felkeressük Róma-Firenze-Pisa fantasztikus látnivalóit, a városok között vonatozunk. A program végén Pisából hazarepülünk.

439 000 Ft-tól
A hófödte hegyek közt Svájcban
Garantált indulásGarantált indulás
A hófödte hegyek közt Svájcban
4
NAP

Baselbe repülünk, majd négy napon át a lenyűgöző svájci hegyek közt vonatozunk miközben megismerjük a helyi természeti és kulturális kincseket.

464 000 Ft-tól
Sarki fény Izlandon
Sarki fény Izlandon
5
NAP

4.8

12 értékelés

Izland már önmagában is egy természeti csoda. Utazásunk időpontja azonban még különlegesebbé teszi a programot, hiszen ebben az időszakban már megkezdődnek a sarki fény észlelések.

690 000 Ft-tól

Utazások hasonló árban

Ázsia gyöngyszemei
Ázsia gyöngyszemei
12
NAP

Ez az utazás egy igazi délkelet-ázsiai koktél, a "legfinomabb" összetevőkkel. A maláj főváros, Kuala Lumpur felhőkarcolói után jól esik a pihenés a legismertebb indonéz szigeten, Balin. Teraszos rizsföldek, hindu szentélyek, simogató óceán és mindenhol mosolygó emberek. Kirándulásunkat Szingapúr ultramodern városállamában fejezzük be.

1 545 000 Ft-tól
USA Keleti part és a Niagara-vízesés
USA Keleti part és a Niagara-vízesés
11
NAP

Utazzunk végig a keleti-part legismertebb városaiban, miközben 4 éjszakát a Nagy Almában töltünk. Utunk végén kanadai kitérőt is teszünk, hiszen a Niagara vízesés után Torontót is felkeressük.

1 677 000 Ft-tól
Életre szóló élmények Thaiföld és Laosz csodás tájain
Életre szóló élmények Thaiföld és Laosz csodás tájain
14
NAP

Hajózás a Mekongon. Szuperexpresszel Laoszban. Nyaralás Thaiföld legszebb tengerpartján. Olyan különleges élmények, melyeket senki se fog elfelejteni.

1 493 000 Ft-tól
A mesés Indokína
A mesés Indokína
14
NAP

4.9

35 értékelés

Az út során nem csak nyüzsgő nagyvárosokat és fantasztikus Világörökségi helyszíneket keresünk fel, de betekintést nyerhetünk kis falvak és buddhista szerzetesek életébe is.

1 445 000 Ft-tól
Ahol két óceán találkozik – Dél-Afrika
Ahol két óceán találkozik – Dél-Afrika
12
NAP

Afrika egyik legfejlettebb állama és itt található a legtöbb világörökségi helyszín is. Sokszínűsége a kínált programokban is megmutatkozik: Nemzeti parkok, kanyonok, vízesés, fantasztikus borok, aranybányák, struccfarm, stb...

1 590 000 Ft-tól