Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Az utazás térképe
Az utazás térképe
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Október 17 - 24. 1 280 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Október 17 - 28. 1 790 000 Ft Repülővel Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Nem olyan régen nyitotta meg kapuit a turisták előtt
·  Kirándulási lehetőség a gazdag bahreini királyságba
·  Sivatagok, oázisok, többszáz éves városok
·  Érintetlen természeti látványosságok

Olyan országokat ajánlunk ezen az úton, melyek most nyitnak a turizmus számára. Érintetlen természeti csodák sokasága.
Prónay Gyula – A Proko Travel alapító tulajdonosa

Szállás:
3 és 4 csillagos szállodák
Ellátás:
Reggeli + 2 vacsora + fak. vacsora
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: BUDAPEST – DZSIDDA

Elutazás Budapestről Dzsiddába. Érkezés várhatóan az esti órák­ban. Autóbuszos transzfer a szállodánkba, szállás elfoglalása.

2. NAP: DZSIDDA

Reggeli után városnézésre indulunk Dzsiddában. A város neve „nagymamát” jelent, mert a hiedelmek szerint itt temették el Évát. Az ország jelentős kereskedelmi központja, kikötője, ahova zarándokok ezrei érkeznek továbbutazva Medinába és Mekkába. Az Óvárosban sétálunk, ami az UNESCO világörökség része. Lenyűgöző oszmán házai korallból készültek. Az Al Alawi Souq, a régi negyed piaca, ahol füstölőket, ékszereket, kávét és ruhákat is árulnak. Az Al Tayebat Múzeumban iszlám előtti idők relikviái kerültek kiállításra. Tengerparti városban nem hagyhat­juk ki a halpiacot sem. Szállás.

3. NAP: DZSIDDA – ALULA

Reggeli után transzfer a repülőtérre és elutazás AlUlaba. A Wadi Al Qura észak-déli irányú völgyében fekszik, a Harrat 'Uwayrid lávamezői és a Jebal Al Thumayid homokkő masszívuma között. Az Al-Ula Heritage Village egy hagyományos arab falu volt, de most már nem lakott. Annak idején a völgy magasabb részére építették, hogy az árvizektől távol legyen. A város több mint 1.000 házból állt, amelyeket egymás mellé építettek, így a lakos­ság védelme érdekében falat képeztek a város körül. A falu köze­pén ma is áll egy kis erőd, a Musa Ibn Nusayr. Megtekintjük a naplementét a fenséges Elefánt-sziklánál, szállás AlUlaban.

4. NAP: HEGRA

A mai napon a másik arab királyság központját, Hegrát néz­zük meg mely a régió legikonikusabb történelmi helyszíne, és Világörökség. A Nabateus Királyság lakói arab kereskedők voltak, akik aktívan részt vettek az ókori Jemenből származó tömjénkereskedelemben. A terület a Kr. u. I. században népe­sedett be, amikor Madain Salehet tették a királyság fővárosává. Szállás AlUlaban.

5. NAP: ALULA – TABUK

Ma autóbusszal az É-Ny-ra fekvő Tabukba utazunk. Érkezés után séta a városban. Tabuk tartomány az egész Arab-félsziget leg­gazdagabb történelmével rendelkezik, így a helyi múzeumban 2019 óta a látogatók megcsodálhatják a lenyűgöző műtárgya­kat, melyek méltó helyen mutatják bea terület rendkívüli örök­ségét. Szállás Tabukban (2 éj).

6. NAP: TABUK – DESI – „GRAND CANYON”

Reggeli után a mai napon egy lenyűgöző természeti látványban lesz részünk. Szaúd-Arábia természeti ékköve, a Wadi Qaraqir – más néven Wadi Deise – egy 15 km hosszú kanyon, amely a Jebel Qaraqir hegységben fut. Ez a természeti csoda sokáig jól őrzött titok volt, mielőtt a közeli Deise városába vezető út megépült volna. Mára ez a természeti csoda Szaúd-Arábia egyik kötelező látnivalójává vált. A név azt jelenti, hogy szaka­dás, mivel itt a földet szó szerint szétszakították a tektonikus erők. Ezt a helyet Szaúd-Arábia Grand Canyon-jának is neve­zik. Egy ösvény viszonylag könnyen megközelíthetővé teszi a kanyon északi részét, ahol az Al-Shaq lenyűgöző képe tárul elénk. A sziklák pereméről láthatjuk az alattunk 300 méteres mélységben elterülő páratlan szépségű tájat. Szállás Tabukban.

7. NAP: TABUK – RIJAD

Reggel transzfer a repülőtérre. Elrepülünk a fővárosba, Rijádba, mely a világ egyik leggazdagabb városa, amely otthont ad Szaúd-Arábia leggazdagabb múzeumának, a szaúdi királyság történetét bemutató világörökségi helyszínnek, valamint az ország legjobb szállodáinak és éttermeinek. Megérkezésünk után elmegyünk az Al Rajhi Nagymecsethez imaidőben, és amennyire az számunkra lehetséges, betekintést nyerünk az iszlám vallás szokásaiba, tevékenységébe. A nagy mecset bonyolultan megtervezett, pazar művészettel és építészet­tel rendelkezik, kb. 18.000 ember befogadására alkalmas. A turistáknak szem előtt kell tartaniuk, hogy csak iszlám val­lású emberek léphetnek be a vallási helyszínekre. Szállásunk Rijádban lesz.

8. NAP: RIJAD – BP. VAGY HOSSZABBÍTÁS DAMMAMBA

Reggeli után egész napos túrára indulunk a fővárosban. A Muraba palota, mely az Abdul-Aziz király által épített egyik legfontosabb palota. Ezután ellátogatunk a Szaúd-Arábiai Nemzeti Múzeumba. Az 1999-ben alapított múzeum a rijádi Abdul-Azíz Király Történelmi Központ része. A Masmak Múzeum meglátogatásával visszalépünk az időben egészen az ország gyökeréig. A Dira Souqban szaúdi régiségek mel­lett akár antik szőnyegeket is vásárolhatunk. Belépve a látoga­tók mindig szantálfa illatot éreznek. A Dira Souqban érdemes antik szőnyegeket és más hasznos szaúdi régiséget vásá­rolni. Szabadidő után este transzfer a reptérre és hazautazás Budapestre. Érkezés másnap a hajnali órákban a Liszt Ferenc Repülőtérre. Aki a hosszabbítás mellett dönt, annak repülőút Dammamba, ahol a szállásunk lesz.

+1. NAP: DAMMAM – BAHREIN

Reggeli után autóbusszal Bahreinbe utazunk. A kb. Budapest méretű szigetállam fontos szerepet töltött be a Perzsa-öböl gazdasági életében, gyöngyhalászata az 1920-as évekig világ­méretű volt, ezt tanúsítja, hogy a főváros közelében található Muharraq-sziget gyöngytelepei ma már UNESCO Világörökséghez tartoznak. A főváros főbb látnivalói közül megtekintjük a Bahrain Nemzeti Múzeumot, Bahrain Erődöt, elmegyünk az Al Fateh Nagymecsethez, vásárolhatunk a Bab Al Bahrain bazárban, és csodás képeket készíthetünk a helyi World Trade Centre ikertornyainál is. Este elfoglaljuk szállásunkat, szabadidő.

+2. NAP: BAHREIN – HOFUF

A mai napon Bahrein sivatagi vidékét fedezzük fel. Az Élet Fája egy hatalmas, magányos fa a sivatagi homokból kinőve. Közelében megtekintjük a Sheikh Salman bin Ahmed erődöt. Megállunk a Bahrein Forma-1 pályánál, látunk egy tevefarmot, majd a Sárkány-sziklákat. Mielőtt visszatérnénk Szaúd-Arábiába, megállunk egy UNESCO örökségi helyszínen, a Dilmun temetkezési halmoknál. A sziget nyugati részén több mint 11.000 sírt tártak fel a dilmuni civilizáció idejéből. Idegenvezetőnk mesél erről a kultúráról. Autóbuszunkkal visszautazunk Szaúd-Arábiába, Szállás Hofufban.

+3. NAP: HOFUF – DAMMAM

Reggeli után egy igazán lenyűgöző természeti látványossá­got nézünk meg. Az Al Ahsa oázis a világ legnagyobbja és Világörökség. Az Al Ahsa hagyományőrző faluban teszünk láto­gatást, ahol a helyi építészeti és kulturális életbe pillanthatunk be, majd a Jawatha mecsethez utazunk. Ez volt a legkorábbi ismert mecset, amelyet Kelet-Arábiában építettek. Sétát tehe­tünk a barlangok és csipkés sziklák között, amit az esővíz és a hőmérséklet ingadozás okozott a mészkőfelszínen. Programunk során egy dzsip túrát is teszünk a Yellow Lake körül és vásárol­hatunk a helyi kézműves fazekas termékekből. Délután visszautazunk Dammamba, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

+4. NAP: DAMMAM – BUDAPEST

Reggeli után Dammam látványosságai várnak ránk. A King Abdulaziz Center már külsőre is impozáns látványt nyújt. Hatalmas kavicsokra emlékeztető formája múzeumokat, könyvtárat, színháztermet és kiállításokat rejt magában. Komppal átha­józhatunk a Coral-szigetre, ami kedvelt kikapcsolódási helye a turistáknak és helyi lakosoknak egyaránt. Dammam fő turista lát­ványossága a Heitage Village, egy 5 épületből álló komplexum, ami bemutatja a város gazdag történelmét. Vásárlási lehetőségünk a Love Marketen lesz, majd transzfer a repülőtérre és a menetrend függvényében elutazás Budapestre. Érkezés a hajnali órákban.

Elektronikus vízum szükséges. Szaudi vízum kb. 60.000,- Ft, Bahreini vízum kb. 20.000,- Ft. Az útlevélnek a hazaérkezés napjától számítva még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevélben izraeli pecsét ne legyen!

Belépőjegyek - Idegenforgalmi adók:

A belépőjegyeket és a helyi idegenforgalmi adókat az ár tartalmazza.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.

Minden egzotikus országban elterjedt a borravaló. Szolgáltatásaik végén a helyi idegenvezetőnek és a buszvezetőnek szintén szokás „baksist” adni. Utasonként ennek javasolt összege kb. 5-6 USD / EUR/ nap. Ennek intézésében, lebonyolításában segít a magyar idegenvezető. A szállodai csomagok szobába történő fel- ill. leszállításához tartozó borravaló egyéni belátás szerint intézendő, fizetendő (1-2 USD / EUR/ alkalom).

Repülőtéri felszállások:

Város Megálló típus Időpont Cím
Ferihegy Liszt Ferenc reptér Le/felszálló Menetrend szerint. Liszt Ferenc Airport, Budapest, Ferihegy
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Szaud-Arábia felfedezése úthoz hasonló utazások