Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Május 28 - 30. 74 000 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Augusztus 19 - 21. 65 500 Ft Autóbusszal Nem foglalható
Az út áttekintése

·  Hortobágyi pillanatkép: A Kilenclyukú híd
·  A monumentális Munkácsy-triológia
·  Rákóczi és Kazinczy nyomában
·  A „mezítlábas Notre Dame”

Szállás:
3 csillagos szálloda
Ellátás:
Félpanzió
  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: SZEGED/PÉCS – BUDAPEST – KÉKESTETŐ – HORTOBÁGY – DEBRECEN

Ingyenes vidéki transzferek után indulás Budapestről a reggeli órákban. Programunkat a Kékestetőn kezdjük. Hazánk legmagasabb csúcsa a Kékes, amely 1.014 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé. A gyönyörű panorámájának és a friss, magaslati levegőjének köszönhetően a túrázók kedvelt célpontja, de itt találjuk az ország leghosszabb lesiklópályáját is. Mi is megtekintjük és szép képeket készíthetünk a tájról. Utazunk tovább a Hortobágyra, ahol szintén megállunk egy fotóstop erejéig. A Kilenclyukú Híd hazánk leghosszabb kőből épült közúti hídja. Jelenleg is a nagy forgalmú 33-as főút halad át rajta. Ezen az úton jutunk el Debrecenbe, az ország második legnépesebb városába. Először a Déri Múzeumba látogatunk el. A névadó, Déri Frigyes adományozta gyűjteményét Debrecennek, melyben többek között egyiptomi, görög, kínai és mongol műtárgy is található. A múzeum fő látványossága azonban a Munkácsy-trilógia, mely Krisztus szenvedéstörténetét dolgozza fel. A monumentális méretű alkotások különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét. A napot debreceni városnézéssel zárjuk. A kálvinista Rómaként emlegetett település a magyarországi reformáció fellegvára. Sétánk során lefényképezhetjük a Nagytemplomot és a Református Kollégiumot, megtekintjük a belváros nevezetességeit. Kora esti órákban elhagyjuk Debrecent és szállásunkra utazunk (2 éj). Vacsora a szállodában.

2. NAP: SÁROSPATAK – SZÉPHALOM – SÁTORALJAÚJHELY – KISVÁRDA

Mai első programunk során a sárospataki Református Kollégiumba megyünk, mely ma is működik. Az iskolát Perényi Péter főispán, a pataki vár építtetője alapította 1531-ben. Olyan híres diákok jártak ide, mint például Kossuth Lajos, Kazinczy Ferenc vagy Gárdonyi Géza. A Kollégium után Magyarország egyik leghíresebb várát, a sárospataki Rákóczi-várat keressük fel, mely az ország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye is egyben. Megtekintjük a szépen felújított várat. A külső várfalra is ki lehet menni, ahonnan fantasztikus a kilátás a Bodrog partjára és a városra. Sárospatakot elhagyva ellátogatunk Széphalomra, ahol Kazinczy Ferenc életpályáját is megismerhetjük. Az itt található múzeum a magyar nyelv múltját és jelenét mutatja be az ómagyar szövegektől kezdve egészen a mai szlengekig. Ezt követően bemegyünk Sátoraljaújhelyre, ahol egy kétüléses libegővel felmegyünk a város fölötti Magas-hegyre. Onnan kabinos kötélpályán érjük el a Szár-hegyet. Csodaszép a látvány a városra és a Zemplénre, amikor átvisz a különleges formájú kötélpályás kabin bennünket a két hegy között. A Szár-hegyről lefelé sétálva a Magyar Kálváriát vesszük szemügyre. A 14 stáció a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jeleníti meg. (Amennyiben a libegő és a kabinos kötélpálya felújítása nem fejeződik be, gyalogosan tesszük meg az utat a Magyar Kálváriára.) Eseménydús napunk után visszamegyünk szállásunkra, majd egy kellemes borkóstolós vacsorán veszünk részt. Fehér, rozé és vörös bor lesz a kínálatban.

3. NAP: KISVÁRDA – TÁKOS – CSARODA – NYÍRBÁTOR – MÁRIAPÓCS – BUDAPEST

Reggeli után megtekintjük Kisvárdát. A sétánk során azt is megtudhatjuk miért kapta a „kis” előnevet a település. Felkeressük a főteret és a szépen felújított templomot. Ezt követően nyírségi kis településekre fogunk ellátogatni, melyek számos kincset rejtenek. Tákoson járva megcsodáljuk a Felső-Tisza vidékének egyik legszebb és legismertebb református templomát, a népi építészet remek alkotását. Szemügye vesszük a mennyezeten található, virágmotívumokat ábrázoló festett kazettát. Tudták, hogy „mezítlábas Notre Dame”-nak is hívják? Az okát elmesélik Önöknek. Következő megállónk a csarodai késő román stílusú református templom. Mosolygós szentek templomának is szokták nevezni, miért? Idegenvezetőnk erről is mesél. Tovább utazunk Nyírbátorra, ahol megcsodáljuk Magyarország legnagyobb gótikus templomát, csúcsíves ablakait. A harangtorony Magyarország legnagyobb és egyik legöregebb haranglába. Utolsó programunk a máriapócsi barokk stílusban épült görög katolikus templom meglátogatása. Az ország egyik legjelentősebb búcsújáróhelye, hírnevét egy több száz éves könnyező Mária ikonnak köszönheti. Még II. János Pál pápa is elzarándokolt ide, később Magyarország Nemzeti Szentélyévé nyilvánították Máriapócsot. Várhatóan érkezés Budapestre az esti órákban, majd vidéki utasainkat a felszállási helyükre szállítjuk.

LátnivalóBelépődíj
Kékestető1000 Ft
Debrecen - Déri múzeum1800 Ft
Sárospatak - Református Kollégium2000 Ft
Sárospatak - Rákóczy vár2000 Ft
Széphalom - Magyar Nyelv Múzeuma1600 Ft
Sátoraljaújhely - Libegő (átmenetileg zárva)1800 Ft
Tákos - "mezítlábas" Notre Dame500 Ft
Csaroda - Református templom600 Ft
Nyírbátor - Gótikus templom600 Ft
Máriapócs - görög katolikus templom adomány600 Ft
TAX500 Ft

Belépők ára: kb.: 11 200 Ft

A megadott árak közelítő értékek, kisebb eltérések előfordulhatnak. 2022-ben áremelkedések előfordulhatnak.

Buszos felszállási helyek:

Város Megálló típus Időpont Cím
Budapest Le/felszálló kb. reggel 6.30 OMV benzinkút, Üllői út-Ecseri út kereszteződése
Szeged Le/felszálló kb. reggel 4:00- 4.15 Széchenyi tér, Szeged étterem
Kiskunfélegyháza Le/felszálló kb. reggel 4:45 Városháza előtti buszmegálló
Kecskemét Le/felszálló kb. reggel 5.15 Alföld Áruház mögött volt Domus parkoló
Nyíregyháza Le/felszálló kb. reggel 1.40 Vasútállomás, PROFI parkoló
Debrecen Le/felszálló kb. reggel 2.00 Kishegyesi úti Tesco parkoló
Miskolc Le/felszálló kb. reggel 3.45 Búza tér, McDonald's parkoló
Füzesabony Le/felszálló kb. reggel 4:30 Maklári körforgalom, MOL-kút
Gyöngyös Le/felszálló kb. reggel 5:00 Régi 3-as út Lukoil benzinkút
Hatvan M3 Le/felszálló kb. reggel 6:00 M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Pécs Le/felszálló kb. reggel 3.00 Jókai utca - Vasút utca sarkán lévő parkoló
Bonyhád Le/felszálló kb. reggel 3:40 MOL benzinkút
Szekszárd Le/felszálló kb. reggel 4:00 Újvárosi temető melletti Shell-kút
Tolna Le/felszálló kb. reggel 4:15 Penny Market parkoló
Paks Le/felszálló kb. reggel 4:40 Régi 6-os út OMV benzinkút
Dunaújváros Le/felszálló kb. reggel 5:00 Dechatlon parkoló
Füzesabony (Budapest után) Le/felszálló Maklári körforgalom, MOL-kút
Hatvan M3 (Budapest után) Le/felszálló M3-as kerekharaszti pihenő MOL-kút
Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Barangolás Kelet-Magyarországon úthoz hasonló utazások