Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Utazás időpontja Alapár Utazás Foglalás
Utazásunknak nincs már foglalható időpontja.
További kínálatunkat IDE kattintva érheti el.
Az út áttekintése

·  Debrecen, a kálvinista róma
·  Tisztelgés Kölcsey Ferenc sírjánál
·  Rákóczi és Kazinczy nyomában

  • Program
  • Belépők
  • Felszállási helyek
  • Vélemények
  • Hasonló utak

1. NAP: SZEGED/PÉCS – BUDAPEST – POROSZLÓ – HORTOBÁGY – DEBRECEN

Ingyenes vidéki transzferek után indulás Budapestről a reggeli órákban. Programunkat a poroszlói ökocentrumban kezdjük. A látogatóközpont interaktív módon mutatja be a Tisza-tó természeti kincseit, gazdag élővilágát. A tavat átszelő hídon utazunk tovább a Hortobágyra, ahol a Kilenclyukú Hídnál megállunk egy fotóstop erejéig. Ez hazánk leghosszabb kőből épült közúti hídja. Jelenleg is a nagy forgalmú 33-as főút halad át rajta. Ezen az úton jutunk el Debrecenbe. Először a Déri Múzeumba látogatunk el. A névadó, Déri Frigyes adományozta gyűjteményét Debrecennek, melyben többek között egyiptomi, görög, kínai és mongol műtárgy is található. A múzeum fő látványossága azonban a Munkácsy-trilógia, mely Krisztus szenvedéstörténetét dolgozza fel. A monumentális méretű alkotások különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét. A napot debreceni városnézéssel zárjuk. Sétánk során lefényképezhetjük a Nagytemplomot és a Református Kollégiumot, megtekintjük a belváros nevezetességeit. Elfoglaljuk szállásunkat, mely Debrecen belvárosában lesz. Vacsora a szállodában.

2. NAP: DEBRECEN – TÚRISTVÁNDI – SZATMÁRCSEKE – CSARODA – TÁKOS – SÁROSPATAK

Ezen a napon nyírségi kis településekre fogunk ellátogatni, melyek számos kincset rejtenek. Először felkeressük a népi stílusban épült vízimalmot Túristvándon. Az évszázadok alatt többször is felújításra került. A ma is működőképes malmot Mária Terézia korához kötik, bár egyes források már a XIV. században említik. Tovább utazunk egy különleges helyre. A szatmárcsekei református temető messze földön híres csónak alakú fejfáiról. A legmagasabb ponton áll a község leghíresebb szülöttének, a Himnusz írójának, Kölcsey Ferencnek a síremléke. Élete nagy részét itt élte le. Következő megállónk a csarodai késő román stílusú református templom. Mosolygós szentek templomának is szokták nevezni, idegenvezetőnk erről is mesél. Tákoson járva felkeressük a református templomot, a népi építészet remek alkotását. Tudták, hogy „mezítlábas Notre Dame”-nak is hívják? Az okát elmesélik Önöknek. A Nyírséget elhagyva Magyarország egyik leghíresebb várát, a sárospataki Rákóczi-várat keressük fel, mely az ország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye is egyben. Megtekintjük a szépen felújított várat. A külső várfalra is ki lehet menni, ahonnan fantasztikus a kilátás a Bodrog partjára és a városra. Programunk után elfoglaljuk szállásunkat, majd egy kellemes borkóstolós vacsorán veszünk részt egy borpincében.

3. NAP: SÁROSPATAK – SZÉPHALOM – SÁTORALJAÚJHELY – SZERENCS – BUDAPEST – SZEGED/ PÉCS

Mai első programunk során a Református Kollégiumba megyünk, mely ma is működik. Az iskolát Perényi Péter főispán, a pataki vár építtetője alapította 1531-ben. Olyan híres diákok jártak ide, mint például Kossuth Lajos, Kazinczy Ferenc vagy Gárdonyi Géza. Ezt követően ellátogatunk a Kazinczy-mauzóleumba, Széphalomra, ahol a Kazinczy Ferenc életpályáját bemutató kiállítást tekintjük meg. Az itt található Magyar Nyelv Múzeuma a magyar nyelv múltját és jelenét mutatja be az ómagyar szövegektől kezdve egészen a mai szlengekig. Visszaúton rövid időre átugrunk Szlovákiába. Ezt követően bemegyünk Sátoraljaújhelyre, ahol egy kétüléses libegővel felmegyünk a város fölötti Magas-hegyre. Onnan kabinos kötélpályán érjük el a Szár-hegyet. Csodaszép a látvány a városra és a Zemplénre, amikor átvisz a különleges formájú kötélpályás kabin bennünket a két hegy között. A Szár-hegyről lefelé sétálva a Magyar Kálváriát tekintjük meg. A 14 stáció a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jeleníti meg. Utolsó programunk a szerencsi csokoládé bolt, ahol a híres csokoládégyár édességei közül válogathatunk és vásárolhatunk. Várhatóan érkezés Budapestre az esti órákban, majd vidéki utasainkat a felszállási helyükre szállítjuk.

Gyakori kérdések
Kinyomtatom a programot
Barangolás Kelet-Magyarországon úthoz hasonló utazások