Mi a helyzet most a Proko Travel-nél?

2021.01.12.

Teljesen másként alakul a munka most az irodában az elmúlt évekhez képest. Erre mindenki mondaná, igen a COVID miatt. Nos, a válaszom: részben. Máskor ilyenkor szerkesztjük a katalógust, keressük a képeket a kiadványba, és állandóan figyeljük, hogy hány napunk van még a január végi nyomdai leadási határidőig.

Proko Travel utazási iroda - körutazások

Jellemzően az oldalak szerkesztését végeztük már ilyenkor. Ez azt jelenti, hogy már le vannak kötve a szállások, elkészült a kalkuláció, azaz kialakultak az utak árai, véglegesedett a programleírás szövege is és csupán az van hátra, hogy ezt nyomtatható formátumba megszerkesszük. Ez idő alatt én végig ott ülök a grafikus, szerkesztő mellett és válogatjuk a képeket, nézzük, hogy miként lehet még látványosabb az adott oldal. Ez egy nagyon speciális és aprólékos folyamat. Nem tudom feltűnt-e Önöknek, hogy pl. nincs olyan sor a katalógusban melynek a végén a következő mondat „A” vagy „Az” kezdete kerülne. Szintén nincs olyan, hogy a hasábok közötti átmenetnél szóelválasztás lenne. Fontos szempont az is, hogy min. 3 sor kerüljön át egy-egy nap programjánál a következő hasábba. Hiszik vagy sem, ilyenkor tized millimétereket (!) állítgatunk sortávolságnál, betűtípusnál stb. Ezek is olyan részletek, amik sokaknak fel sem tűnnek, de ha így szerkesztjük a kiadványt sokkal egységesebb és igényesebb, „kellemesebb a szemnek”. Közel 30 éves fennállásunk alatt pedig soha nem engedtem abból, hogy ha valamit kiadunk a kezünkből, akkor az igényes legyen.

Nos ez a folyamat most is így történt annyi különbséggel, hogy a grafikai szerkesztést októberben és novemberben végeztük el. Az új katalóguson augusztus óta dolgoztunk, így a szokásosnál jóval hamarabb ki tudtunk jönni a nyári ajánlatokkal. Ráadásul a körülményekhez alkalmazkodva, az egész szerkesztést élő online összeköttetésben, a grafikussal távvezérlésben csináltam. Új idők új megoldásokat követelnek ahogy szokták mondani, de számomra is meglepő módon nagyon gyorsan átálltunk erre az online munkára, és hatékonyan tudtunk haladni.

A jelenlegi irodai munkákat illetően

A kollegák fogadják a foglalásokat, telefonos és e-mailes érdeklődéseket. Nagy örömünkre szép számmal jönnek a jelentkezések, de őszintén megmondva kisebb az aktvitás, mint tavaly januárban. Ezzel együtt is, több munkatársunknak a visszaigazolások elküldése kitölti a napi munkaidejét. Egyértelműen látszik, hogy több az on-line jelentkezés, mint a személyes foglalás.  Ettől függetlenül nem változtattuk és nem is fogjuk megváltoztatni a nyitva tartásunkat, mely minden irodánkban hétköznap 9 – 17 óráig tart. Tudom, hogy a költségcsökkentésként több utazási iroda is részmunkaidős bérrel foglalkoztatja csak a dolgozóit, rövidített nyitva tartással, de mi továbbra is teljes munkaidőben foglalkoztatunk minden munkatársunkat a korrekt ügyfélkiszolgálás érdekében. Családi vállalkozásként másként gondolkozunk mint egy-egy nagy cég.

A rendelkezésünkre álló időt felhasználjuk arra, hogy mindent duplán leellenőrzünk. A referensek összegzik, rendszerezik, lecsekkolják a lefoglalt szállásokkal kapcsolatos teljes levelezést. A repülőjegyesünknek, Krisztiánnak minden héten okoznak fejfájást a légitársaságok, mert vagy járatot törölnek, vagy időpontot módosítanak. Mindig van valami, de szerencsére eddig minden változásra találtunk megoldást.

Én pedig fokozatosan kezdem átadni Bence fiamnak a cég vezetését. Közel 10 éve dolgozik a Proko Travel-ben. Suma cum laude bizonyítvánnyal végzett a Szegedi Tudományegyetem közgazdász mesterképzésén.  Végig járta a ranglétrát a cégen belül. Egyetlen vidékiként tagja a Magyar Utazási Irodai Szövetség (MUISZ) elnökségének. Óraadó a SZTE Gazdaságtudományi Kar Turizmus Vendéglátás szakán. Szóval egyre jobb a rálátása a szakmára. Mivel én egy hónap múlva „ingyen utazok a vonaton”, így inkább a tulajdonosi funkciómat erősítem. Ugyanúgy bejárok dolgozni, de most már többet foglalkozok kifejezetten az utazások fejlesztésével, lebonyolításával és kevesebbet a cég működésével kapcsolatos szerződéskötésekkel, egyeztetésekkel.

A mostani időszakom lazább. A katalógus nyomdába adása után szoktunk menni síelni. No, ez most kimarad… Ellenben annyi előnye van a dolognak, hogy míg az utóbbi hónapokban nem volt időm foglalkoznia blogommal, ezt pótolni tudom. Eddig 98 országban jártam. Sok élményt, tapasztalatot gyűjtöttem. Ezt nem könyvben írom meg, hanem a www.prokotravel.hu weboldalon, az adott út leírását egészítem ki személyes véleménnyel, élménnyel, érdekességgel. Remélem hasznosnak fogják találni.

Vissza