Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
Általános fogalmak
HASZNOS TUDNIVALÓK
Utazás előtt
On-line foglalás

A www.prokotravel.hu oldalon lehet foglalni illetve tájékozódni az utazásról és a foglalásról. Ez a foglalási forma jogilag ugyanolyan értékű megrendelés, mintha személyesen irodánkban bonyolította volna a megrendelést. A foglalás során el kell fogadni az Utazási Szerződést és az itt leírt hasznos információkat. A lemondási feltételek ugyanúgy érvényesek, mint bármely egyéb foglalásnál. Amennyiben visszaigazolásunkat követő 8 napon belül nem fizeti be az előleget bankszámlánkra vagy csekken, akkor a megrendelést cégünk tárgytalannak tekinti.

 

Kedvezmények

Egy útra csak egy kedvezmény vehető igénybe, kivéve a gyermek, a 60 év feletti kedvezmény (mely csak Proko Travel útra vehető igénybe), valamint a busz utolsó sorának árengedménye (lásd lentebb). Az esetleges last minute kedvezményeket az elmúlt 10 évben ilyen nem volt - a korábban jelentkezők nem vehetik igénybe. Kedvezményekről bővebben a 2. oldalon tájékozódhat.

 

Gyermekkedvezmény

2 felnőttel egy szobában történő elhelyezés esetén érvényes abban az esetben, ha a jelzett korhatárt az út indulásáig a gyermek még nem töltötte be. 5 éven aluli gyermek körutazáson csak a Proko Travel irodával történt előzetes egyeztetés után vehet részt.

Részvételi jegy

Az indulás előtt kb. 7 nappal kézhez kapott részvételi jegy tartalmazza a buszon lévő ülőhelyet, az úttal kapcsolatos hasznos tudnivalókat, tanácsokat (pl. javasolt költőpénz, időjárási viszonyok, egészségügyi előírások, öltözködés, csomagolás, találkozás pontos helye, időpontja, idegenvezető neve stb.). A részvételi jegyet a gyorsabb ügyintézés miatt amennyiben lehetséges, e-mailben küldjük. Ezért jelentkezéskor kérjük az e-mail cím, valamint a mobil telefonszám megadását is. Buszos utaknál az indulás reggel történik, repülős utaknál pedig a menetrend függvényében, de a részvételi jegy mindig tartalmazni fogja a pontos találkozási helyet, időpontot. Erről már előzetesen akár jelentkezéskor lehet érdeklődni irodánknál.

 

Úti okmányok, útlevél, vízum

Indulás előtt ellenőrizze útlevele érvényességét! Több országban a hazaérkezéstől számítva min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek. EU országokba érvényes, új típusú személyigazolvánnyal is lehet utazni. Gépjárművezetői engedély nem fogadható el személyazonosító okmánynak utazásaink során. Figyeljen arra, hogy ha irodánk intézi vízumát, akkor indulás előtt már kb. 4 héttel szükségünk lesz útlevelére. Ilyen esetben min. 2 egymás utáni üres oldal szükséges a vízumokhoz. Oroszországi utazás esetén már jelentkezéskor szükségünk van az útlevél fénymásolatára. Külföldi állampolgárságú utasainknak az esetleges vízumigényüket, beutazási feltételeiket egyénileg kell intézniük, melyben munkatársaink kérésre segítséget tudnak nyújtani.

 

Védőoltások

Az általunk szervezett Európán kívüli utazásokhoz kötelező védőoltást nem írnak elő a hatóságok, azonban a Hepatitis A és a Hepatitis B védőoltás javasolt. Tapasztalataink szerint malária gyógyszerre és hastífusz, sárgaláz elleni oltásra nincs szükség, de utazás előtt min. 2 hónappal egyeztessen háziorvosával, hogy az Ön egészségi állapota igényel-e fokozottabb védelmet, esetleg védőoltásokat, gyógyszerek szedését. További segítséget kaphat az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központtól (1097 Budapest Gyáli út 3/a) Tel.: 06-80/204-217 vagy a jarvanyinfo@oek.antsz.hu e-mail címen. Weboldalunkon bővebb információk olvashatóak a védőoltásokról.

 

Biztosítás

 

 

Az út árában az utasbiztosítás nem szerepel, de megkötése az Ön érdekében kötelező! Amennyiben nem köt biztosítást, akkor a betegségből, balesetből stb. adódó összes felelősség és költség Önt terheli. Biztosítását megkötheti partnerirodáinknál, weboldalunkon, vagy a PROKO TRAVEL irodákban. Ez utóbbi esetben a kötvényt az autóbuszon kapja meg az idegenvezetőnktől. Amennyiben OEP kártyás vagy bankkártyás biztosítása van, az csak korlátozottan nyújt ingyenes szolgáltatásokat. A részletekről kérdezze szolgáltatóját! Ilyen esetben feltétlenül hozzon magával igazolást és kontakt telefonszámot.

 

Útlemondási biztosítás

A Proko Travel társas útjainál az ár útlemondási biztosítást is tartalmaz, ennek feltételeit, szerződését minden irodánkban, illetve weboldalunkon megtekinthetik. Cégünk az útlemondási biztosítást a QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepénél kötötte. 1143 Budapest Stefánia út 51. (Tel: 06-1 460-1400). Lemondás esetén az önrész az utast terheli. Kérjük, részletesen olvassa el utazási szerződésünk ide vonatkozó részét is.

 

Időjárás, időzóna

Az utazás során várható időjárásról, javasolt öltözetről és az esetleges időeltolódásokról (időzónákról) a részvételi jegyen részletes tájékoztatást fognak kapni. Amit előzetesen tudni kell, azt a program leírása tartalmazza (pl. tengerszint feletti nagyobb magasságok), de ha bármilyen kérdés merülne fel Önben kérjük, keresse tanácsért irodánkat. Cégeknek, társaságoknak bármilyen szervezett út esetén csak úgy tudunk az új ÁFA törvény előírásainak megfelelő számlát kiállítani, ha a céges számlaigényükkel kapcsolatban már megrendeléskor, jelentkezéskor írásban nyilatkoznak, hogy cégük végfelhasználó (a költségeket nem hárítja tovább) és az ÁFA törvény XV. fejezet 206 § további rendelkezései szerint jár el. Ebben az esetben a részvételi díjat nem terheli +27% ÁFA! Amennyiben ezt az igényt elfelejtették az előleg befizetéséig közölni, akkor az ezzel kapcsolatos mulasztás minden felelőssége a megrendelőé, és cégünk az ÁFA törvény általános szabályai szerint jár el. Utólagos módosítás nem lehetséges!

 

 

Autóbusz

 

Autóbuszos utazás

Autóbuszaink többsége Mercedes, esetenként Setra, MAN, Bova, Volvo, Temsa típusú, (átlagban 2 - 8 évesek), többségében 49+2 fősek. Mind légkondicionálóval, italhűtővel, videóval, kávéautomatával, kényelmes, dönthető, kiemelhető ülésekkel felszereltek, többségük WC-vel is rendelkezik (ennek használata nem tiltott, de higiéniai okok és az utastársak kulturált utazásának biztosítása miatt csak korlátozottan javasolt). Gépkocsivezetőink nagy külföldi vezetési tapasztalattal rendelkeznek. Menetközben biztonsági okokból csak ülve szabad utazni. Az új EU közlekedési törvény értelmében, ahol biztonsági öv van a buszon, ott a használata utazás közben végig kötelező. Kérjük, ezt külön figyelmeztetés nélkül is alkalmazni szíveskedjenek. Amennyiben valaki ezt nem tartja be, akkor az ezzel kapcsolatos sérülések, büntetések felelőssége közvetlenül Őt terheli. Kérjük, a kulturált utazás és az üléskárpit védelme érdekében a buszon az étkezéseket a legszükségesebb szintre csökkentsék. A Proko Travel fenntartja jogát, hogy kevesebb létszám esetén kisebb (28-32 fős) légkondicionált busszal bonyolítsa le az utat. Ez a módosítás nem ok a lemondásra, ezzel kapcsolatosan reklamációt nem áll módunkban elfogadni. Ilyen esetben is igyekszünk a megadott üléshelyet tartani, de esetlegesen kisebb módosulás elképzelhető. A buszon történő kávé, üdítő stb. árusítás a busztársaság kompetenciája és felelőssége.

 

Ülőhely foglalás

Jelentkezéskor ingyen lehet ülőhelyet kérni az autóbuszon. A visszaigazoláson kérésre ezt feltüntetjük. Ezt a helyet kivételes esetekben - autóbusztípus módosítás, családok együttes ültetése vagy a busz optimális töltése céljából - irodánk megváltoztathatja. Ezzel kapcsolatban szíves megértésüket kérjük! Az ülésrend független a felszállás helyétől és a program során állandó. Autóbuszainkon a jobb oldalon, a középső feljáró utáni első sorban (mely általában a buszon a jobb oldal 6. vagy 7. sora) a lábnál egy védő paraván van, ezért itt a láb korlátozottan nyújtható ki (magas embereknek kevésbé javasolt hely). Jelentkezéskor &ndash általában &ndash> még nem ismert az autóbusz típusa, ezért nem tudjuk előre, hogy melyik sor lesz a hátsó feljáró utáni első sor. A legutolsó sorban (ez általában a jobboldal 11. sor és a baloldal 13. sor) az ülések magasabban vannak elhelyezve, és csak korlátozottan dönthetőek. Amennyiben már csak az utolsó sorban van ülőhely, és az utas azt elfogadja, irodánk ebben az esetben ha utasunk igényli, személyenként 5.000,-Ft kedvezményt ad. Ez a többi kedvezményt nem érinti. Ülésrenddel kapcsolatos reklamációt csak indulás előtt és írásban fogadunk el, az utolsó sor kedvezmény is csak ekkor érvényesíthető.

 

Csomagok

Az autóbuszban és a csomagtartóban hagyott tárgyakért nem vállalunk felelősséget. Utasaink kényelme érdekében az utastérbe csak kisméretű kézipoggyászt lehet felvinni, és azt a kalaptartóban vagy a saját lábuk előtt szíveskedjenek elhelyezni. A közlekedő folyosót minden esetben szabadon kell hagyni. Kérjük, az útra személyenként 25 kg-nál több csomagot ne hozzanak!

 

 

Repülő

 

Repülőgépes utazások

Hosszabb buszos utazásainkhoz ahol azt jelezzük van lehetőség repülőgépes csatlakozásra, ezáltal rövidítve az utazást. Repülős utasok részvételi díja a programban leírtak szerinti, rövidebb időtartamra értendő. (Amennyiben kérdése, kétsége merülne fel ezekkel kapcsolatban, esetleg nem egyértelmű Önnek bármelyik része az ajánlatunknak, akkor még jelentkezés előtt keresse munkatársainkat.) A repülőút kísérő nélkül &ndash esetenként átszállással történik, kivéve a kizárólag repülős ajánlatokat, amikor a csoporttal már Budapestről indul az idegenvezető. Jelentkezéskor az útlevélben szereplő pontos, teljes nevet kell leadni, mert így történik a jegykiállítás. Amennyiben hiányos vagy pontatlan névmegadás történt és ebből következően a légitársaság nem engedélyezi az utazást, vagy többletköltséget számol fel, akkor annak minden felelőssége, költsége az utast terheli. A repülőre személyenként egy csomag adható fel és egy kézipoggyász vihető fel a fedélzetre. Az éppen aktuális súlyhatárokról a részvételi jegyen tájékoztatjuk utasainkat. A járatok menetrendjében történhet változás. Amennyiben a légitársaság lényegesen megváltoztatja Budapestről menetrendjét, akkor irodánk vállalja azt, hogy plusz költség felszámítása nélkül – Bécsből repteti utasainkat a találkozás helyszínére. Külföldön a reptér - szálloda - reptér transzfert irodánk szervezi, kivéve ott, ahol a programleírásban erről másként tájékoztatjuk Önöket. Amennyiben a transzfert nem kívánja igénybe venni, erre van lehetősége. A programfüzetben jelzett reptéri illeték árak csak tájékoztató jellegűek, ezekben - különösen az Európán kívüli utak esetében - jelentős változás is előfordulhat. Ezért a jelentkezés előtt feltétlenül érdeklődjön az illetékek várható összegéről. Interkontinentális járatokon a repülőjegyek összege is változhat. Ezért az iroda fenntartja a jogát, hogy előleg befizetés előtt módosítsa a katalógusban jelzett repülőjegy összegét. Ennek ismeretében dönthet az utas, hogy jelentkezik-e az útra. A teljes részvételi díj befizetését követően irodánk nem változtathatja meg sem a repülőjegy, sem a reptéri illeték összegét. A légitársaságok esetleges menetrendváltozásáért (késéséért) irodánk felelősséget nem tud vállalni, és azért nem tud kártalanítást fizetni akkor sem, ha ez esetleg érinti a meghirdetett út programját is. Minden útnál igyekszünk a legoptimálisabb menetrendet kiválasztani, de az esetek többségében Budapestről csak 1-1 járat közlekedik naponta a célhelyszíneinkre, így előfordulhat, hogy az indulási, ill. érkezési napok nem jelentenek teljes napot. Ezzel kapcsolatos reklamációt nem tudunk elfogadni. A csak repülős utaknál a programokhoz a légkondicionált autóbuszt a külföldi partnerünk biztosítja. Ezeknél az utaknál az autóbuszon előzetes helyfoglalást nem tudunk biztosítani, de a helyszínen ülőhelyet a jelentkezés sorrendjében lehet választani.

Út programjához kapcsolódó információk


 

 

Városnézések

Egész napos városnézés: min. 6 órás, a félnapos városnézés min. 3 órás programot jelent. Figyelmesen olvassa el a tájékoztatót, mert az utak többsége a dús programok miatt fárasztó! Csak egészségesen vállalja az utazást! Ha bizonytalan abban, hogy az Ön számára megfelelő-e az út, kérje ki munkatársaink véleményét. Népszerű turisztikai látványosságoknál bejutáskor várakozás előfordulhat. Ezt irodánk befolyásolni nem tudja, de idegenvezetőink mindent elkövetnek ennek lerövidítése érdekében. Amennyiben az időjárási viszonyok (vagy egyéb körülmények) kedvezőtlenül alakulnának és lehetőség van rá, hogy csorbítás nélkül a napok programját felcseréljük, akkor az idegenvezető ezt a csoport érdekében megteheti.

 

Nehézségi mutató (cipő jelek)

 

Minden utunknál egy jelzést talál. Ebben jelezni kívánjuk, hogy az adott út fizikailag mennyire megterhelő. Minél magasabb értéket mutat a skála, annál megerőltetőbb, fárasztóbb az út. A cipők csak szimbolizálják a nehézségi fokokat pl. ahol tűsarkú cipő a jelzés, az nem azt jelenti, hogy ebben kell lenni az úton, hanem azt, hogy mindenki számára könnyen teljesíthető az út. Természetesen mindenkinek módjában áll az út során egyes, számára fizikailag nagyon megerőltető programot kihagynia, vagy lecsökkentenie.

 

 

Idegenvezetés

Különösen nagy figyelmet fordítunk az idegenvezetésre. Idegenvezetőink 1 max. 2 desztinációt (területet) vezetnek, de oda sok csoportot kísérnek, ezért különösen jól ismerik az adott régiót Esetenként múzeumokban, templomokban, műemlékekben, ill. annak közvetlen közelében a vezetés nem engedélyezett. Ekkor az ismertetés a buszon vagy a látnivaló megtekintése előtt, esetleg egy a látnivalóról készült magyar nyelvű leírás alapján történik. Kérésre utasainknak előzetes tájékoztatást tudunk adni az idegenvezető személyét illetően, de erre garanciát cégünk nem tud vállalni, mert rendkívüli esetben ez változhat. Több helyszínen a műemlékek csak helyi idegenvezető kíséretében tekinthetők meg. Ilyen esetben a kötelezően igénybe vett helyi vezető költségét - a belépő jegyen felül utasainknak még meg kell fizetniük. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha a helyszínen audio guide használata előírás, és érte bérleti díjat szednek.

 

Belépőjegyek

A részvételi díjban általában nem szerepelnek kivéve, ahol ezt külön jelezzük. A belépők olyan programokra vonatkoznak, melyeket az idegenvezető a csoporttal a tervezett program során megtekint, ezeken a programokon azonban nem kötelező részt venni. A belépőjegyek, továbbá a hajó, felvonó és egyéb jegyek a helyszínen az adott ország valutájában fizetendők. A belépőjegyek várható összköltségei minden út programjának végén olvasható., Részletezve weboldalunkon is megtalálhatóak. Programfüzetünk megjelenése után a belépők áraiban történhet módosulás.

 

Fakultatív programok

Az utazás alapprogramján felüli szervezett program lehetőségek, melyeket az utazás leírásánál jelzünk, részletesen pedig weboldalunkon tájékozódhat róluk. Fakultatív programoknál minden esetben jelezzük a programfüzetben, amennyiben az ár tartalmazza a belépőt is. Egyes fakultatív programon történő részvételt csak akkor tudjuk biztosítani, ha azt utasunk jelentkezéskor megrendelte, befizette. Bővebb felvilágosítás irodáinkban.

 

Audio guide

Az audio guide egy zárt láncú kommunikációs eszköz, melyet városnézéseknél szoktunk használni. Az idegenvezetőnél van a rendszer mikrofonja, és amit abba mond, azt az utasoknál lévő vevőkészülék segítségével hallani lehet az utas fülében lévő fülhallgatóban. A készüléket nem minden utunknál használjuk. A fülhallgatók egyszer használatosak (egy-egy útra). Utasaink a készülékek fizikai károsodásáért illetve elvesztéséért anyagilag felelnek.

 

Borravaló

Európán kívüli utazások során elvárt a borravaló. Erre személyenként, naponta kb. 2-€2 összeget kell számolni.

 

Szállás, ellátás

 

Szállás

Útjainkon az elhelyezés csak 3*-os és 4*-os szálláshelyeken lesz, véleményünk szerint a 2*-os szállodák - hiába olcsóak - gyenge színvonaluk miatt nem illenek kulturális körutazáshoz. A programok és a lehetőségek figyelembevételével választottuk ki ezeket a szállásokat, ezért a szállodák nem mindig belvárosiak, előfordulhat város közeli elhelyezés is. Házaspárok, párok minden esetben 2 ágyas, ha családdal utaznak, akkor igény esetén, 2 + pótágyas elhelyezést kapnak - feltéve, hogy az adott szállodában van 3 ágyas szoba. A 3 ágyas szobák általában nem nagyobbak, mint a 2 ágyasak és a 3. ágy esetenként pótágy, (ami előfordulhat, hogy összecsukható szivacsos kempingágy). A szállodák többsége pótágy esetén sem ad kedvezményt, ezért javaslatunk, hogy 3 ágyas elhelyezést csak kisebb gyerek utazása esetén kérjék. A 2 ágyas elhelyezés franciaágyas elhelyezést is jelenthet (főként Ausztria, Németország, Franciaország). A szobák beosztását (pl. hányadik emelet) a szálloda (panzió) határozza meg, ebbe beleszólása irodánknak nincs. A szállodákban szobánként van mosdó, zuhanyzó és vele egy helyiségben a WC, azonban általában nincs légkondicionáló, illetve hűtőszekrény, ehelyett többnyire minibár található bennük, melyből a fogyasztás külön fizetendő. Körutak tranzitszállásainál előfordulhat, hogy utasaink több azonos kategóriájú, közeli szálláshelyeken lesznek elszállásolva adott éjszakára. Felhívjuk figyelmüket, hogy az adott ország szállásbesorolása eltérhet a magyar előírástól. Mi mindig az adott ország besorolását vesszük figyelembe. A szállodai szobában őrizetlenül hagyott értéktárgyakért sem a Proko Travel, sem partnere nem tud felelősséget vállalni. Kérjük, használják a szállodai széfeket, melyekről érdeklődhet idegenvezetőinknél. Népszerűbb turisztikai célpontok esetén éjszaka is előfordulhat nagyobb forgalom és zaj, a zavartalan pihenés érdekében javasolt a füldugó használata. 2011-től több európai városban is bevezették a turista adót, amit a szálláshelyen kell utasainknak euróban kifizetniük. Várható összege 2-€3 vagy CHF /fő/ éj.

 

Társítás

Aki egyedül jelentkezik az útra és társítást kér, annak irodánk segítséget nyújt. Ha sikerül a társítás, akkor is csak 2 ágyas elhelyezés lesz, nem helyezünk 3 társítást kérőt egy szobába. Társítás után az út során a társsal kapcsolatban reklamációt nem áll módunkban elfogadni. Külön szobát csak akkor tudunk kérni, ha a szállodában van erre lehetőség, és a helyszínen mindkét fél azonnal kifizeti az egyágyas felárat. Amennyiben nem sikerül az út indulásáig a társítás, akkor irodánk 20.000, Ft-ig átvállalja az egyágyas felár költségét. Amennyiben az egyágyas felár költsége ennél magasabb, akkor utasunknak csak az e fölötti részt kell megfizetnie. Ez a kedvezmény nem vonatkozik azokra, akik eleve egyágyas elhelyezést kértek, illetve aki indulás előtt 30 napon belül jelentkezik, és nem tudjuk társítani.

 

Egyágyas szoba

Általában kisebb szobák, fekvésüket tekintve is kedvezőtlenebbek. Itt a felárral nem a minőséget, hanem az egyedüli elhelyezést fizetik meg. Hajókabinokban nem lehetséges.

 

Hajókabin

Hajókabinokban eltöltött éjszakáknál az elszállásolás légkondicionált, 4 ágyas (2 db emeletes ágy) tusoló/ WC-s belső kabinokban történik. Itt előfordulhat 2 házaspár egy kabinban történő elhelyezése is. Igyekszünk megoldani, de nem tudjuk garantálni, hogy az egyedül jelentkezők csak azonos neműekkel kerülnek egy kabinba. Felár ellenében, jelentkezéskor mindig igényelhető 2 ágyas kabin.

 

Étkezések

Amelyik út nem félpanziós és a leírásnál jeleztük a fakultatív vacsora lehetőségét, ott Magyarországon indulás előtt kell igényelni és befizetni a vacsorát. Ha csak reggelis az ellátás, akkor a program befejezése után idegenvezetőnk a lehetőségek függvényében segít vacsorát intézni, ezt a helyszínen lehet megrendelni. A vacsorák általában a szállodában vannak, de előfordulhat más étteremben történő étkezés is. A szabadszedéses étkezések során (pl. reggelinél) kérem, ne csomagoljanak, a reggeli ára az ott elfogyasztott ételre vonatkozik.

 

Kontinentális reggeli: Vaj, jam, péksütemény, kávé, tea.

Bővített reggeli: Felvágottal vagy sajttal bővített reggeli.

Büféétkezés: Svédasztalos jellegű, részben vagy teljesen szabadszedésű étkezés.

Vacsora: Az adott ország étkezési szokásainak megfelelően összeállított, általában 3 fogásos menü italfogyasztás nélkül.

 

Kiegészítés: Az Utazási szerződés és a hasznos tudnivalók a programfüzet zárásakor hatályos jogszabályok szerint készültek. Ehhez képest bekövetkező változásokat a www.prokotravel.hu weboldalon tesszük közzé. Kérjük, kísérjék figyelemmel!