Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
  Nyitólap  /  Általános fogalmak
  •  Utazás előtt
  •  Út programja
  •  Repülő
  •  Autóbusz
  •  Szállás, ellátás
  •  Biztosítás és szerződés

Utazás előtt

Részvételi jegy

Az indulás előtt kb. 7 nappal kézhez kapott részvételi jegy tartalmazza az indulás pontos helyét és időpontját, a buszon lévő ülőhelyet, és az úttal kapcsolatos hasznos tudnivalókat. A részvételi jegyet e-mailben küldjük, ezért jelentkezéskor kérjük az e-mail cím megadását.

ÁRAK ÉS RÉSZLETES INFORMÁCIÓK WEBOLDALUNKON

Tekintse meg www.prokotravel.hu weboldalunkat, és vegye igénybe online szolgáltatásainkat: • Forintra pontos árkalkuláció és online foglalás • Korábbi utasaink véleményei az utazásokról • Képek és videók a megtekintett látványosságokról • Fakultatív programok és belépők részletes leírása

Úti okmányok, útlevél, vízum

Foglalás előtt ellenőrizze úti okmánya érvényességét, így szükség esetén indulásig megújíthatja. Több országban a hazaérkezéstől számítva min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek. Vízumigényes utazásainknál irodánk vállalja a magyar állampolgárságú utasaink vízumügyintézését. Ilyen esetben indulás előtt kb. 4 héttel szükségünk lesz útlevelére, melyben min. 2 egymás melletti üres oldal szükséges a vízumhoz. Külföldi állampolgárságú utasainknak is segít irodánk, de vízumigényüket, beutazási feltételeiket egyénileg kell intézniük. Az EU-s országokba történő utazáshoz elegendő a kártya típusú, érvényes személyigazolvány. Jogosítvány nem fogadható el személyazonosító okmánynak utazásaink során. Néhány ország (pl. USA, UAE) a belépést megtagadhatja, ha korábban számára „veszélyesnek” ítélt országban járt az utazó. Kérjük, Európán kívüli utazásuknál mindig egyeztessenek erről irodánkkal.

UTAZÓK ÉLETKORA

5 éven aluli gyermek kizárólag a „minden korosztálynak ajánlott” jelzésű körutazáson vehet részt, továbbá szükséges a Proko Travel előzetes írásos engedélye a szerződéskötés előtt. Az esetleges gyermekkedvezmény akkor érvényesíthető, ha a korhatárnak megfelelő gyermek 3. főként van elszállásolva a szobában. 65 év feletti utasaink számára 2000 Ft kedvezményt írunk jóvá, melynek csupán annyi a feltétele, hogy a saját védelmük érdekében, kössenek valamilyen utasbiztosítást utazásuk idejére. Fontos, ezen utasbiztosítást nem szükséges a Proko Travelen keresztül kötniük, és bármely biztosító terméke megfelelő, amennyiben az adott utazásra érvényes. Három évtizedes tapasztalatunk alapján 85 év feletti utasaink számára a könnyedebb programokat javasoljuk, és azokat is kizárólag útitárssal együtt történő foglalással tudjuk vállalni. A saját testi épségük és a többi utas igényeit is szem előtt tartva, 80 év feletti jelentkezését „bakancs” nehézségi szintű utakra útitárssal történő foglalás esetén sem tudjuk elfogadni.

Kedvezmények

A Proko Travel által szervezett utak előfoglalási és törzsutas kedvezményeinek mértékéről és feltételeiről a 3. oldalon és weboldalunkon tájékozódhat. A kedvezmények számítási alapja mindig a repülőjegy és illeték nélküli alap részvételi díj. A kedvezmények már az előleg befizetésével igénybe vehetők. Törzsutas, aki az aktuális megrendelése előtti 2 évben (kétszer 365 napban) legalább egyszer utazott a Proko Travellel. A törzsutas- és az előfoglalási kedvezmény nem vonható össze. Az időszakhoz kötött kedvezményeket azok vehetik igénybe, akik az adott időintervallumban adják le foglalásukat.

SPECIÁLIS ÉTREND, ÉRZÉKENYSÉGEK

Akinek speciális étrend szükséges (pl. gluténérzékeny), annak ezt a kérését jelentkezéskor kell leadnia. Mi továbbítjuk a szálloda felé, de felelősséget nem tudunk vállalni azért, hogy az étterem ezt teljesíteni tudja-e, és az út során mennyire változatos menüt tudnak felszolgálni számára. Kérjük ezeket az utasokat, hogy az idegenvezető segítségével, a szállodai szobák kiosztása után esténként, a konyhával egyeztessék a vacsora menüjét. Az út megkezdését követően jelzett speciális étkezési igényt sajnos nem biztos, hogy figyelembe tudnak venni a szállodák.

Létszám

Utazásaink elindításához a minimális létszám elérése szükséges, mely Magyarországról autóbusszal induló útjaink esetében 35 fő (beleértve az autóbuszos úthoz repülős csatlakozási lehetőséget választókat is), európai repülős útjaink esetén 20 fő, míg Európán kívüli utazásainknál 15 fő. Azon kivételes esetekben, ha a minimális létszám elérése nem valósul meg, az érintetteknek kedvezményes átjelentkezést biztosítunk bármely másik foglalható utazásunkra. Néhány egzotikus út esetén a résztvevők számát maximalizáljuk 12–15 főben, hogy a nagy létszám ne rontsa az utazás élményét.

ÁRFOLYAM

Az utak árának kalkulációja 1 EUR = 410 Ft, 1 CHF = 410 Ft, 1 USD = 390 Ft 1 GBP = 490 Ft árfolyammal készült (Erste Bank eladási árfolyam). A kalkulált árfolyamhoz képest tartós deviza áremelkedés esetén a részvételi díj változtatásának jogát – a jogszabályi feltételeknek megfelelően –, irodánk fenntartja.

Út programja

VÁROSNÉZÉSEK

A kulturális körutazások sajátossága a gazdag tartalom. A programok esetenként fárasztóak lehetnek, így csak egészségesen vállalja az utat! Természetesen mindenkinek módjában áll az út során a számára fizikailag nagyon megerőltető programot kihagynia, vagy lecsökkentenie. Az egész napos városnézés, kirándulás min. 6 órás, a félnapos min. 3 órás. Amennyiben az időjárási viszonyok (vagy egyéb körülmények) kedvezőtlenül alakulnak az utazás ideális megvalósítása érdekében a programok, napok sorrendjét felcserélhetjük, módosíthatjuk.

NEHÉZSÉGI FOK

Minden programunknál jelezzük a társasút nehézségi fokát egy cipős ikonnal. Ezen felül természetesen kollégáink is készséggel tájékoztatják Önöket a fizikai megterhelés mértékéről.

Az ikonok jelentése sorrendben:

KÖRÖMCIPŐ: könnyed program
UTCAI CIPŐ: mérsékelten nehéz
SPORTCIPŐ: intenzív program
BAKANCS: kemény túrázás + szintkülönbség
A bakancsos jelzésű utakat csak megfelelő fizikai állapotban, túrázási gyakorlattal, rutinnal rendelkező utasainknak javasoljuk, így 80 év feletti utasaink jelentkezését ezen utakra nem tudjuk elfogadni.

IDEGENVEZETÉS

A Proko Travelnél büszkék vagyunk arra, hogy idegenvezetőink a szakma élvonalába tartozó szakemberek, ezt igazolja, hogy a Magyarország Év Idegenvezetője díjazáson az elmúlt években több kollégánk is dobogón állhatott (2016, I. hely: Prónay Ildikó; 2017, III. hely: Kámán József, 2018, I. hely: Gulyás Miklós).

ILDI AJÁNLÁSÁVAL

Azon utazások programját, melyeknél ez a logó szerepel, Prónay Ildikó – 2016 Év Idegenvezetője Magyarországon – állította össze, és várhatóan ő lesz az idegenvezető. Elsődlegesen a természet és a túrázás szerelmeseinek ajánljuk ezeket az utazásokat.

CSÚCS TÚRA

Túrázós programjaink során több alkalommal is teljesítünk olyan gyalogtúrát, mely meglátásunk szerint kiemelkedő teljesítménynek számít. Ezen programokat 2023-tól külön jelezzük, és a résztvevők a túra végeztével emlékmatricát kapnak.

TERMÉSZET – VÁROSLÁTOGATÁS ARÁNY

Annak érdekében, hogy utazásaink programjai könnyebben összehasonlíthatók legyenek, és így mindenki megtalálja a számára ideális program-összeállítást, utazásainknál jelezzük a természeti látnivalók és a kulturális élmények arányát.

UNESCO

Minden utazásunknál feltüntetjük, hogy a program során hány olyan látnivalót tekintünk meg, mely az UNESCO Világörökségi Helyszínek listáján szerepel. Gyűjtse velünk együtt a világörökségi élményeket!

HELYSZÍNEN FELMERÜLŐ KÖLTSÉGEK

A korrekt és pontos tájékoztatásban hiszünk, így minden utazásunknál előzetesen feltüntetjük, hogy milyen helyszíni költségek (belépők, közlekedési jegyek stb.) várhatóak. A helyszíni belépők olyan attrakciókra vonatkoznak, melyek a tervezett program részei, de megtekintésük nem kötelező. A belépők és a fakultatív hajó-, felvonó-, vonat- illetve egyéb jegyek a helyszínen, az adott ország valutájában fizetendőek a szolgáltatóknak. Prospektusunk összeállításakor érvényes értékük – mely esetenként változhat – megtalálható a programleírások után összevontan, valamint weboldalunkon részletezve is az adott útnál. Több helyszínen a műemlékek csak helyi idegenvezető kíséretében, esetleg a magyar idegenvezető „tájékoztatási jogának” a megváltásával, vagy a múzeum saját audio guidejának használatával tekinthetők meg, melyek költsége a belépőn felül a helyszínen fizetendők. Európán kívüli utazások során, az ott kialakult szokások alapján a helyszíni szolgáltatók (helyi idegenvezető, buszsofőr) elvárnak borravalót az utazóktól. Erre személyenként, naponta kb. 5-8 USD összeget érdemes számolni. Magyarországhoz hasonlóan sok országban írnak elő idegenforgalmi adót (IFA), melynek összege kb. 2–3 € /fő /éj, ami a helyszínen fizetendő a helyi szolgáltatónak (a gyorsabb becsekkolás érdekében az idegenvezető ebben segédkezhet).

FAKULTATÍV PROGRAMOK

Az utazás alapprogramján felüli szervezett programlehetőségek, melyeket az utazás leírásánál jelzünk, részletesen pedig weboldalunkon tájékozódhat róluk. Egyes fakultatív programokon történő részvételt csak akkor tudjuk biztosítani, ha jelentkezéskor megrendelte és befizette a program díját, ezért fontos előzetesen tájékozódni erről irodáinkban. A fakultatív programok többségénél külső szolgáltatót is igénybe veszünk.

INGYENES AUDIO GUIDE:

Az audio guide egy zárt láncú kommunikációs eszköz, melyet körutazásainknál, a városnézések során használunk. Az idegenvezetőnél van a rendszer mikrofonja, az utasoknál pedig a fülhallgatós vevők, így az ismertetést távolról is hallgathatják. Vannak olyan múzeumok és műemlékek, ahol az idegenvezetés még ezen készülékekkel sem engedélyezett, ilyen esetben az ismertetés a buszon vagy az épület előtt történik. A fülhallgatók egyszer használatosak (egy-egy útra). Azon utaknál, ahol logóval jelezzük, garantáltan lesz audio guide készülék az utasoknak. Más utazási irodáktól eltérően ingyenesen nyújtjuk saját audio guide szolgáltatásunkat, de a készülékek fizikai károsodásáért, illetve elvesztéséért az utas anyagilag felel.

Repülő

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Repülős csoportos utazásainknál a turista osztályra szóló repülőjegy megvásárlását, lekötését irodánk, főszabály szerint, minden érvényes foglalással rendelkező utas számára elvégzi az előleg beérkezésekor. Mindazonáltal, az utasnak lehetősége van a foglaláskor írásban jelezni, hogy a repülőjegyet maga kívánja megvásárolni és nem irodánkon keresztül (pl. adott légitársaságnál lévő törzsutas tagsága miatt). Amennyiben az utazás mégsem valósul meg, irodánk nem vállalja az utas által megvásárolt repülőjegy lemondásából, módosításából eredő költségeket. Utazásainkat az idegenvezető Magyarországról kíséri, kivéve, ahol külön jelezzük, hogy az idegenvezető kint várja a csoportot, illetve, ahol autóbuszos csoporthoz csatlakozik repülővel az utas. Repülős útjaink induló és végső érkezési reptere a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, kivételes esetben Bécs vagy Pozsony. Amennyiben az ideális menetrendhez nem megoldható a budapesti indulás, irodánk átvállalja a transzfer költségét Budapestről az indulási reptérre és vissza. Minden útnál igyekszünk az optimális menetrendet kiválasztani, de az esetek többségében Budapestről csak egy járat közlekedik naponta a célhelyszínre, így előfordulhat, hogy az indulási, ill. érkezési napok nem jelentenek teljes napot, továbbá esti járatoknál a budapesti leszállás ideje éjfél utánra is kerülhet. Több esetben a repülőgép kora reggel indul ez hajnali reptéri találkozást jelent. Vidéki utasainknak ilyen esetben javasolt reptér közeli szállás, hogy az első napi programot is élvezni tudják. Jelentkezéskor az utazáshoz szükséges úti okmányban szereplő pontos, teljes név megadása az utas felelőssége, a jegykiállítás ennek megfelelően történik. Pontatlan névmegadás esetén a név javításáért/változtatásáért a légitársaság az utasnak többletköltséget számít fel, illetve akár az utazást is megtagadhatja. A repülőtéri illetékek és a repülőjegyek árai a programfüzetünk összeállításakor aktuális érték alapján lettek feltüntetve, az összegük változhat. Jelentkezés előtt javasoljuk, hogy érdeklődjön az aktuális árakról.

REPÜLŐJEGY LEMONDÁSA:

Repülős utak esetén a repülőjegyek megvásárlását irodánk az utazás előtt – az előleg beérkezését követően – intézi. A repülőjegy megvásárlását követően a foglalás lemondása esetén a repülőjegy ára nem téríthető vissza (kivéve, ha a légitársaság aktuális szabályzata erre lehetőséget biztosít). Weboldalunkon és irodáinkban tájékozódhatnak, hogy egy adott utazásnál mely légitársaság(ok) járatait használjuk, és ezáltal mely légitársaság(ok) szabályzata(i) a mérvadó(k) az azon utazásra.

PRÉMIUM REPÜLŐS SZOLGÁLTATÁSOK

PRIVÁT KÜLFÖLDI TRANSZFER

Repülős utazásaink döntő többségénél (beleértve a buszos csoporthoz csatlakozó programokat is) a külföldi repülőtéri transzfer privát járművel történik, csak a Proko Travel utasait szállító busz végzi. Nyaralós utazásainknál sem alkalmazunk olyan gyűjtő transzferjáratokat, melyek több tengerparti településen buszoznak végig és csak órákkal később érkeznek meg szállodánkhoz. Külföldi transzfereinknél tehát nincs felesleges várakozás vagy haszontalan kerülő. Azon néhány programnál, ahol tömegközlekedést (pl. metrót) használunk a hatékony, gyors bejutás érdekében, ezt minden esetben előzetesen jelezzük. Amennyiben a repülés buszos úthoz történő csatlakozással van összekötve várakozás (akár több óra is) előfordulhat. Irodánk igyekszik a legoptimálisabb repülőjáratot választani, de ilyen esetben is előfordulhat késés a repülőgépnél is és a busznál is. Javasoljuk, hogy jelentkezéskor érdeklődjön a tervezett menetrendről és a várható várakozási időről. Utólagosan a repülő érkezési ideje és a buszhoz való csatlakozás közti várakozás miatti reklamációt nem tudunk elfogadni.

INGYENES REPTÉRKÖZELI PARKOLÁS

Minden Proko Travel által szervezett repülős utasunknak lehetősége van az indulás napjától a hazaérkezés napjáig terjedő ingyenes parkolást igényelni foglalásuk leadásakor. A ferihegyi repülőtér közelében lévő parkoló és a repülőtér közötti oda-vissza transzfert szintén ingyenesen nyújtjuk. A parkoló igényes, aszfaltozott és a nap 24 órájában bekamerázott, de férőhelyei korlátozott számban állnak rendelkezésre. Igény és férőhely esetében van lehetőség fedett parkolást kérni, felár ellenében.

ÜLŐHELY A REPÜLŐN

Az elmúlt évek változásainak hatására a legtöbb légitársaság csak felárért biztosítja az együtt utazók számára az egymás melletti ülőhelyeket. Tapasztalatunk alapján amennyiben például egy házaspár nem fizeti ki a retúr járatra kettőjükre akár összesen 22.000 Ft-os extra díjat, a gép különböző részeire kapják ülőhelyüket. Mivel jellemzően repülős csoportjaink 25-35 fősek, így a lehetőségeknek megfelelően, a csoporton belüli helycserékkel az esetek többségében elérjük, hogy az együtt utazók (pl. családok, házaspárok) egymás közelében üljenek, felár nélkül. Ettől függetlenül - felár ellenében - van lehetőség arra, hogy a repülőút során a párok garantáltan egymás mellett üljenek. Ennek összegéről érdeklődjön irodánkban. Az ülőhelyválasztást - a szabadhelyek függvényében -, min. 2-3 héttel az út indulása előtt le kell fixálni. Ez vonatkozik a nagyobb lábhelyes helyek igénylésére is.

POGGYÁSZOK FELÁR NÉLKÜL

Repülős utazásaink esetében az alapár tartalmaz személyenként egy feladható poggyászt, mely a legalább 6 napos utak esetén max. 20 kg-os, 6 napnál rövidebb utaknál max. 10 kg-os) és alapszabály szerint egy kézipoggyászt vagy kis táskát, mely felvihető a fedélzetre. Az aktuális súlyhatárokról, poggyász szabályokról az adott útnál, illetve utazás előtt, a részvételi jegyen tájékoztatjuk utasainkat. Kérjük, figyelmesen olvassák el ezen előírásokat.

KEDVEZMÉNYES REPTÉRKÖZELI SZÁLLÁS

Mivel sok Budapestről induló járat menetrendje a kora reggeli órákra esik, így vidéki utasaink számára ez hajnali autózást vagy fárasztó transzferezést jelenthet. Annak érdekében, hogy kényelmesebbé tegyük utasaink számára utazásuk kezdetét, kedvezményes szálláslehetőséget kínálunk a repülőtér közvetlen környezetében. Ajánlatainkat megtalálja weboldalunkon.

Autóbusz

INGYENES VIDÉKI TRANSZFER

Szegedi központú iroda lévén igyekszünk vidéki utasaink kényelméről is gondoskodni. Bár útjaink Budapestről indulnak, de minden autóbuszos utunknál ingyenes oda-vissza transzfert biztosítunk utasaink számára az alábbi útvonalakon: Debrecen, Miskolc, Füzesabony, Gyöngyös, Hatvan; Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét; Pécs, Bonyhád, Szekszárd, Tolna, Paks, Dunaújváros. További felszállási helyek bizonyos utaknál (az adott utazásnál a weboldalon jelezve): Budaörs, Győr, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Siófok, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tatabánya. Nyíregyházi ingyenes fel- és leszállási lehetőséget biztosítunk útiránytól függetlenül az alábbi időpontokban induló autóbuszos utaknál: 2023. május 01.; május 10.; július 04.; július 05.; augusztus 13.; augusztus 17.; szeptember 03.; október 11.; október 20.

Ingyenes vidéki felszállási szolgáltatásunkat minden utasunk igénybe veheti, amennyiben a pontos felszállási igényét foglalásakor jelzi, és megadja azt a mobiltelefonszámot, melyen az indulás reggelén elérhető. A fel és leszállás városonként 1 helyszínt jelent. Autósztráda melletti felszállás esetén mindig az autóbusz haladási irányának megfelelő oldalt jelenti a fel- ill. leszállás. A megadott felszállási hely, az indulás előtti 15. napig ingyenesen módosítható, utána a változtatás szerződésmódosítási költséggel (8.000 Ft) jár.

Autóbuszaink jellemzően reggel 6:30 körül indulnak Budapestről. A vidéki transzfer – távolság függvényében – ennél korábbi időpontban indul, és esetenként másik járművel történik, melyről utasaink általában Budapesten szállnak át a saját autóbuszukra. A Budapestre történő hazaérkezés 21 +/ – fél óra körül várható. Ezt követően indulnak transzfer járataink a vidéki városokba. Amennyiben visszaúton egy időpontban több autóbuszunk érkezik Budapestre, igyekszünk a transzfereket összehangolni, ám mivel különböző útvonalakon, és többszáz kilométeres távolságokból jönnek az autóbuszok, várakozás felmerülhet. Közel 30 éves tapasztalatunk alapján, a Budapestről történő továbbszállítás előtt a várakozás az esetek 95%-ában kevesebb, mint 2 óra. Sajnálatunkra előfordulhat baleset, vagy forgalomkorlátozás, melyek miatt autóbuszaink a megszokottnál lassabban tudnak haladni, így kivételes esetben hosszabb várakozás is előfordulhat. Ilyen esetekben irodánk a lehetőségek függvényében természetesen keresi az adott pillanatban a legjobb megoldást, de kérjük szíves megértésüket, együttműködésüket. Amennyiben valaki a felszállás kitűzött idejéig nem jelent meg a helyszínen és nem értesítette a megadott telefonon munkatársunkat sem, úgy maximum 15 perc várakozás után, a többi utas utazását szem előtt tartva, a transzfer elindul. Az utas késéséből eredő károkért, utazásról történő lemaradásért, többletköltségekért irodánk felelősséget nem tud vállalni. A körutaknál a visszaút magyarországi útvonala nem mindig azonos a kiutazás útvonalával, melyet programleírásban vagy xxNYÍLxx szimbólummal jelzünk. Ilyen esetben az utazás végén a leszállást a leírásban a hazaútnál megjelölt helyeken, illetve a 15 állandó felszállási városnál tudjuk biztosítani az autóbusz útirányának megfelelően (pl. autósztráda esetén). A nem állandó fel- és leszállási helyeknél az autóbusz útvonalának megfelelő lehetőségekből lehet választani jelentkezéskor. Udvarnál történő határátlépés esetén a pécsi fel- / leszállást csak Budapesten keresztüli utazással tudjuk biztosítani. Az ingyenes vidéki transzfer igénybevétele természetesen nem kötelező. Gondolja át, hogy Önnek elfogadható-e a korai indulás, késői hazaérkezés, hogy a transzfer több városba is bemegy az utasokért, és hazaérkezéskor esetlegesen várakozni kell a Budapestről történő továbbindulásra.

AUTÓBUSZOS UTAZÁS

Autóbuszaink többsége Mercedes, emellett MAN, Setra, Scania típusú, többségében 49+2 fős jármű. Mind légkondicionálóval, italhűtővel, videóval, kényelmes ülésekkel felszerelt. Kis létszámú (elsősorban Európán kívüli) utazásainknál a csoport méretéhez illeszkedve, kisebb autóbuszt használunk. Gépkocsivezetőink nagy külföldi vezetési tapasztalattal rendelkeznek. A jogszabályoknak megfelelően csak ülve szabad utazni és a biztonsági öv használata - az utas érdekében -, külön figyelmeztetés nélkül is végig kötelező. Ennek elmulasztása esetén a sérülések és büntetések felelőssége a mulasztót terhelik. Repülős utaknál a célország(ok)ban a légkondicionált autóbuszt külföldi fuvarozó partnerünk biztosítja. Külföldön is ügyeljenek értékeikre. Az autóbuszban, illetve a csomagtartóban hagyott tárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni. A buszokon történő kávé, üdítő stb. árusítás a busztársaság kompetenciája és felelőssége.

ÜLŐHELY

Jelentkezéskor telefonon vagy személyesen, ingyenesen lehet ülőhelyet választani az autóbuszon, amit a visszaigazoláson feltüntetünk. Ezt a helyet csak kivételes esetben – családok együttes ültetése, autóbusztípus módosítás, vagy a busz optimális töltése céljából – módosítja irodánk. Az ülésrend független a felszállás helyétől és a program során állandó. Autóbuszainkon a baloldalon az első sornál és a jobboldalon, a középső feljáró utáni első sorban a lábnál egy védő paraván van, ezért itt a láb korlátozottan nyújtható ki, ami magas utasainknak zavaró lehet. Mivel ez utóbbinak a pontos helye buszfüggő (ált.: jobb oldali 6. vagy 7. sor), így azt jelentkezéskor nem tudjuk előre megadni, garantálni. Ezzel kapcsolatos reklamációt nem tudunk elfogadni.

UTOLSÓ SOR KEDVEZMÉNY

Az utolsó széksor (általában jobboldali 11. és baloldali 13. sor) nem feltétlenül dönthető. Magasabb utasainknak, ha valakiknek már máshol nem tudunk helyet biztosítani – és ezt előzetesen igényli –, az út hosszától függően extra, egyéb kedvezménnyel összevonható árengedményt adunk. A kedvezmény mértéke 5 – 7 napos utaknál: 5.000 Ft / fő, 8 vagy annál több napos utaknál 10.000 Ft / fő. 4 napos vagy rövidebb utunknál nincs kedvezmény.

CSOMAGOK MAXIMÁLIS TÖMEGE

A 36/2017 és 1102/2016 közlekedési rendeletek szabályozzák a turistabuszokra vonatkozó súlykorlátozásokat. A jogszabályoknak való megfelelés érdekében utazásainknál limitálnunk szükséges utasaink poggyászsúlyát. Autóbuszos utazásainknál a megengedett össztömege utasonként maximum 20 kg. Ez magában foglalja a csomagtérben elhelyezendő bőröndöt, valamint, az utastérbe hozható olyan kisméretű kézipoggyászt, melyet lábuk előtt, illetve a kalaptartón el tudnak helyezni (a közlekedő folyosót szabadon kell hagyni). Házaspárok, családok a fejenkénti össztömeget összevonhatják. Ezen poggyászszabályok betartása, az utazási szerződés részeként az utazás megkezdésének feltétele. Ennek megfelelően be nem tartásukért a többlet díj szabható ki az utasra az aktuális szabálysértési díjaknak megfelelően, vagy megtagadható a csomag elszállítása, ezekben az esetekben a felelősség az utast terheli.

Szállás, ellátás

Szállás

Útjainkon (az El Camino zarándokút kivételével) kizárólag három- és négycsillagos szálláshelyekkel dolgozunk. Véleményünk szerint a kétcsillagos szállodák – hiába olcsóak –, gyenge színvonaluk miatt nem illenek a minőségi kulturális körutazáshoz. Felhívjuk figyelmüket, hogy irodánk a szállások besorolásánál az adott ország osztályzását, besorolását alkalmazza, de kitérünk rá, ha az meglátásunk szerint jelentősen eltér a magyar megfelelőjétől. A programok és a lehetőségek figyelembevételével választottuk ki ezeket a szállásokat, ezért a szállodák nem mindig belvárosiak, előfordulhat város közeli elhelyezés is. A kétágyas elhelyezés franciaágyas elhelyezést is jelenthet (főként Ausztriában, Németországban és Franciaországban). A szobák elosztását (pl. hányadik emelet) a szálláshely határozza meg, ebbe irodánknak nincs beleszólása. A szállodákban szobánként van mosdó, zuhanyzó és vele egy helyiségben a WC. A mediterrán országok szállodáiban általában van légkondicionáló, de nincs hűtőszekrény. Magasabb kategóriájú szállodákban minibár lehetséges, melyből a fogyasztás külön fizetendő. Előfordulhat, hogy a csoportot több, azonos kategóriájú, közeli szálláshelyen helyezik el. A szállodai szobában őrizetlenül hagyott értéktárgyakért sem a Proko Travel, sem partnere nem tud felelősséget vállalni. Kérjük, használják a szállodai széfeket, melyekről érdeklődhetnek idegenvezetőinknél. Népszerűbb turisztikai célpontok esetén éjszaka is előfordulhat nagyobb forgalom és zaj, a zavartalan pihenés érdekében javasolt a füldugó használata.

3 FŐS ELHELYEZÉS

Párok minden esetben kétágyas, ha családdal utaznak, akkor igény esetén, 2 + pótágyas elhelyezést kapnak, feltéve, hogy az adott szállodában van ilyen szoba. A háromágyas szobák jellemzően nem nagyobbak, mint a kétágyasak és a 3. fő ágya csupán pótágy, (nem teljes értékű ágy, pl.: összecsukható szivacsos kempingágy). A szállodák többsége pótágy esetén sem ad kedvezményt ezért javaslatunk, hogy a háromágyas elhelyezést kizárólag kisebb gyermek utazása esetén kérjék. Felnőtt utasainknak hangsúlyozottan nem javasoljuk a háromágyas szobákat.

TÁRSÍTÁS

Egyedül utazó utasaink kérhetnek szállodai szobára vonatkozó társítást. Ilyen esetben másik (azonos nemű), társítást kérő útitárssal kerülnek egy közös kétágyas szobába. Irodánknál 3 fős társítás nincs. Országos értékesítői hálózattal és online foglalási lehetőséggel is rendelkező utazásszervezőként utasaink jelentős részével nem találkozunk személyesen az utazás megkezdése előtt. Ennek megfelelően társítás esetén a szobatársról előzetesen nem tudunk információt szolgáltatni, továbbá az út során, a társsal kapcsolatban reklamációt nem áll módunkban elfogadni. Szétköltözés esetén, külön szobát csak akkor tudunk intézni, ha a szállodában van erre lehetőség, van szabad szoba, és mindkét fél a helyszínen kifizeti az egyágyas felárat. Amennyiben nem sikerül az út indulásáig a társítás, akkor irodánk az egyágyas felár költségének 50%-át átvállalja, így utasunknak csak a maradék 50%-ot kell megfizetnie. Ezen költségátvállalás nem vonatkozik azokra, akik eleve egyágyas elhelyezést kértek, illetve akik indulás előtt 30 napon belül jelentkeznek, vagy ha korlátozott szállodai kapacitás áll rendelkezésre, esetleg már csak 1 szabad hely van az úton. Az igényelt társítás nem teljesülése nem minősül szerződésszegésnek, így a normál lemondási feltételek érvényesek.

EGYÁGYAS SZOBA

Három évtizedes tapasztaltunk alapján a szállodákban az egyágyas szobák méretüket tekintve kisebbek és fekvésüket tekintve is kedvezőtlenebbek. Így jelentősen gyengébb színvonalúak, mint a kétágyas szobák. Az egyágyas felárral nem a minőséget, hanem az egyedüli elhelyezést fizetik meg a szállóvendégek. Az egyágyas szobában egy darab egyszemélyes ágy van.

HAJÓKABIN KOMPOKNÁL

Hajókabinokban eltöltött éjszakáknál az elszállásolás légkondicionált, négyágyas (2 db emeletes ágy) tusolós, WC-s belső kabinokban történik. Ezeknél előfordulhat 2 házaspár egy kabinban történő elhelyezése is. Igyekszünk megoldani, de nem tudjuk garantálni, hogy az egyedül jelentkezők csak azonos neműekkel kerüljenek egy kabinba. Felár ellenében, jelentkezéskor igényelhető két- vagy egyágyas kabin, mely komfortosabb utazást biztosít.

ÉTKEZÉSEK

Útjaink többsége félpanziós (reggeli, vacsora), vagy reggelis ellátású, mely esetén fakultatív vacsora lehetősége biztosított. Ez utóbbiaknál az út indulása előtt kell igényelni és befizetni a vacsorát. Azon utasok, akik az előzetesen megrendelhető vacsorát nem kívánják igénybe venni, vállalják vacsorázásuk önálló intézését (az idegenvezető az előzetesen megrendelt vacsorázást intézi). Ha csak reggelis az ellátás, akkor az adott napi program befejezése után idegenvezetőnk, a lehetőségek függvényében, segít vacsorát intézni. A vacsorák általában a szállodában vannak, de előfordulhat étteremben történő étkezés is. Sok nyugat-európai országban (pl.: Franciaország, Olaszország) a „kontinentális reggeli” a jellemző, melynek tartalma: Vaj, dzsem, péksütemény, kávé, tea. Az ajánlatainkban szereplő vacsorák az adott ország étkezési szokásainak megfelelően összeállított, általában 3 fogásos menük, melyekhez az ital külön, fogyasztás alapján, a helyszínen fizetendő.

Biztosítás és szerződés

BIZTOSÍTÁS

Utasaink érdekeit szem előtt tartva minden utazásunknál erősen ajánlott utasbiztosítás megkötése. Ez történhet egyénileg, vagy irodánkon keresztül is. Utazásainkhoz több típust is ajánlunk, melyeket útjainkra foglalva kedvezményesebb áron tud megrendelni, mint egyéni utazás esetén, továbbá nálunk sem területi, sem kor alapú felárat nem kell fizetnie ezen betegség- baleset- és poggyászbiztosítások esetében (mely 90 éves korig köthető). Biztosítását megrendelheti weboldalunkon, vagy abban az utazási irodában, ahol foglalását intézi. Az Európai Gazdasági Térségbe történő utazás esetén javasolt az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása, de a bankkártyás biztosításokhoz hasonlóan ez is csak korlátozottan nyújt ingyenes szolgáltatásokat. Bankkártyához kötődő biztosítás részleteiről kérdezze szolgáltatóját, továbbá feltétlenül hozzon magával igazolást és kontakt telefonszámot.

ÚTLEMONDÁSI BIZTOSÍTÁS

Minden Proko Travel által szervezett utazás alapdíja tartalmazza az alap részvételi díj összegére kiterjedő útlemondási biztosítást annak érdekében, hogy ha Ön egészségügyi okokból nem tudja elkezdeni utazását, a biztosítóhoz fordulhasson. Az útlemondási biztosítás nem nyújt fedezetet a megrendelt extra szolgáltatásokra, felárakra (pl. egyágyas felár, fakultatív vacsora) továbbá az előre megrendelt, kifizetett jegyekre és belépőjegyekre (például a vonatjegyek, látványosságok utas által előzetesen, írásban megrendelt belépői) sem. A Biztosító (Európai Utazási Biztosító Zrt.; 1132 Budapest, Váci út 36-38.; e-mail: ugyfelszolgalat@eub.hu; Tel.:1 465-3666). az általa jogosnak ítélt kárigények összegét esetleges önrész (20%) levonása után, visszautalja az utasnak. A biztosítás feltételeit, szerződését megtalálja irodáinkban és weboldalunkon.

VÉDŐOLTÁSOK

Az utazásokhoz, a határátlépéshez a külföldi vagy magyar hatóságok előírhatják valamely (pl. koronavírus elleni) védőoltás előzetes felvételét az utazók számára. Az aktuálisan előírt vagy javasolt védőoltásokról feltétlenül tájékozódjon a Konzuli Szolgálat weboldalán, honlapunkon, illetve az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központnál (1097 Albert Flórián út 2-6) Tel: 06-80/204-217 vagy a jarvanyinfo@oek.antsz.hu e-mail címen. Utazás előtt min. 2 hónappal egyeztessen háziorvosával, hogy egészségi állapota igényel-e fokozottabb védelmet, esetleg védőoltásokat, gyógyszerek szedését.

FLEXI PLUS OPCIÓ – EXTRA RUGALMASSÁG

Tudjuk, hogy nehéz előre tervezni, és manapság különösen fontos az extra rugalmasság. Ezért fejlesztettük ki a Flexi Plus opciónkat, amit, ha megrendel, foglalása lemondása vagy módosítása jóval könnyebbé válhat. A kizárólag foglaláskor megrendelhető Flexi Plus opció tartalma:

  • Az út indulása előtti 30. napig, a névre szóló jegyeken kívüli szolgáltatásoknál külön bánatpénz megfizetése nélkül elállhat az utazási szerződéstől, és az opció, valamint a megkötött útlemondási biztosítás díján felüli teljes befizetését visszakapja, ha bármi közbejönne az út előtt egy hónappal. Nem szükséges hozzá indoklás, nem kérünk orvosi igazolást.
  • Buszos utazásoknál ingyenes átjelentkezési lehetőséget biztosítunk az indulás előtti 30. napig, vagyis egy későbbi vagy más típusú utazásra is átfoglalhat.
  • Buszos utazásoknál ingyenes névmódosítási lehetőséget biztosítunk indulás előtti 72. óráig. A névmódosítást eddig kell írásban jelezni a Proko Travel központi elérhetőségén.
  • Mivel egyes szolgáltatók, mint például a légitársaságok sajnos nem olyan rugalmasak, mint mi, így a megvásárolt repülőjegyekre, névre szóló belépőkre nem tudjuk kiterjeszteni a szolgáltatást, ezeknél az elemeknél a módosítás, lemondás a normál lemondás feltételei szerint működnek.

Egy repülős utazásnál tehát a repülőjegy lemondási díja továbbra is fizetendő tételként merül fel az utazó számára. Az extra rugalmasságot kínáló Flexi Plus opció nem minősül biztosításnak, továbbá díja nem tartozik az útlemondási biztosítás által fedezett szolgáltatások közé, így lemondás esetén a biztosító nem téríti ennek díját. A teljes leírást és a feltételeket az ÁSZF-ünkben olvashatja.

MOZGÁSUKBAN KORLÁTOZOTTAK

Mozgásukban korlátozottaknak nem alkalmasak utazásaink, a közlekedési eszközök és a szálláshelyek nem tudják biztosítani a számukra szükséges szolgáltatást.

UTAZÁSI SZERZŐDÉS

Aktuális utazási szerződésünket weboldalunkon tesszük közzé az Információk menüpontnál, és kérjük megrendelés előtt minden esetben tanulmányozzák át szövegét. Az utakra történő jelentkezés feltétele az utazási szerződés elfogadása. A Proko Travel Kft. fenntartja jogát, hogy eldöntse, hogy akar-e szerződést kötni (utaztatni) az útjára jelentkező utassal.

KIEGÉSZÍTÉS: A hasznos tudnivalók a programfüzet zárásakor (2022.12.20.) hatályos jogszabályok szerint készültek. Ehhez képest bekövetkező változásokat a www.prokotravel.hu weboldalon tesszük közzé. Kérjük, kísérjék figyelemmel!

IMPRESSZUM

A Proko Travel Utazási Iroda (Proko Travel Kft., székhely: 6720 Szeged Feketesas u. 19-21, adószám: 11032591-2-06, cégjegyzékszám: 06-09-002944, Eng. sz.: R-0857/1993 Engedélyt kiadta: Budapest Főváros Kormányhivatala, 1124 Budapest, Németvölgyi út 37–39.; Postacím: 1534 BKKP Pf. 919. Tel.: 06-1-458-5800) vagyoni biztosítását az Európai Utazási Biztosító Zrt.-nél kötötte (1132 Budapest, Váci út 36–38. 1/465-3666; ugyfelszolgalat@eub.hu). A programfüzetben található esetleges nyomdai hibákért elnézést kérünk, de érte felelősséget nem vállalunk. A katalógusban található képek, térképek csak illusztrációk. Ezen katalógusunk kiadásával minden előző kiadvány, ár, utazási szerződés, hasznos tudnivaló érvényét veszti (az újonnan kötendő szerződések esetén) és csak az ebben foglaltak a hatályosak.