Proko Travel utazási iroda - körutazás, nyaralás Európa, Amerika
  •  Utazás előtt
  •  Utazás közben
  •  Utazás repülővel
  •  Utazás autóbusszal
  •  Szállás-Étkezés
  •  Biztosítás és utazási szerződés

Utazás előtt

Részvételi jegy

Az indulás előtt kb. 7 nappal kézhez kapott részvételi jegy tartalmazza az indulás pontos helyét és időpontját, a buszon lévő ülőhelyet, és az úttal kapcsolatos hasznos tudnivalókat. A részvételi jegyet a gyorsabb ügyintézés miatt amennyiben lehetséges, e-mailben küldjük, ezért jelentkezéskor kérjük az e-mail cím megadását.

Úti okmányok, útlevél, vízum

Foglalás előtt ellenőrizze úti okmánya érvényességét, így szükség esetén indulásig megújíthatja. Több országban a hazaérkezéstől számítva min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek. Vízumigényes utazásainknál irodánk vállalja a magyar állampolgárságú utasaink vízumügyintézést. Ilyen esetben indulás előtt kb. 4 héttel szükségünk lesz útlevelére, melyben min. 2 egymás melletti üres oldal szükséges a vízumhoz. Külföldi állampolgárságú utasainknak is segít irodánk, de vízumigényüket, beutazási feltételeiket egyénileg kell intézni. EU-s országokba érvényes, kártya típusú személyigazolvánnyal is lehet utazni. Jogosítvány nem fogadható el személyazonosító okmánynak utazásaink során. Néhány ország (pl. USA, UAE) a belépést megtagadhatja, ha korábban számára „veszélyesnek” ítélt országban járt az utazó. Kérjük, Európán kívüli utazásuknál mindig egyeztessenek erről irodánkkal.

Kedvezmények

A Proko Travel által szervezett utak előfoglalási és törzsutas kedvezményeinek mértékéről és feltételeiről a 3. oldalon tájékozódhat. A kedvezmények számítási alapja mindig a repülőjegy és illeték nélküli alapár. A kedvezmények már az előleg befizetésével igénybe vehetők. Törzsutas, aki az aktuális megrendelése előtti 2 évben (kétszer 365 napban) legalább egyszer utazott a Proko Travellel. A törzsutas- és az előfoglalási kedvezmény nem vonható össze. Az esetleges gyermekkedvezmény akkor érvényesíthető, ha a korhatárnak megfelelő gyermek 3. főként van elszállásolva a szobában. Az időszakhoz kötött kedvezményeket azok vehetik igénybe, akik az adott időintervallumban adják le foglalásukat.

Partnerirodák utazásai

Prospektusunkban 7 oldalon partnereink által szervezett utak találhatóak, melyeknél 2021. március 20-ig előfoglalási vagy törzsutas kedvezmény vehető igénybe az alap részvételi díj 3%-ig, az előfoglalás esetén maximum 10.000 Ft, törzsutas esetében maximum 12.000 Ft értékig. Utazásszervezők és vagyoni biztosításuk adatai oldalak szerint: 69. oldal: Hon Tours Kft. (1056 Budapest, Duna utca 3.; +36 1 266 0644; engedélyszáma: U-000687; vagyoni biztosíték 2021-es utazásoknál: MKB Bank Nyrt. (1056 Budapest, Váci utca 38.) – pénzügyi letét, hazahozatali biztosítása: Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. (1091 Budapest, Üllői út 1.)), 98., 99. és 129. oldalak: 1000 Út Travel Kft. (1054 Budapest Kálmán Imre u. 14.; +36 1 354 3990; engedélyszáma: U-001681/2015; vagyoni biztosítója: Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. (1091 Budapest, Üllői út 1.)), 128., 132., 133. oldalak: AB AGRO Kft. (1027 Budapest, Bem rakpart. 44. fsz. 2; +36 1 201 1277; engedélyszáma: RO 1320/1995/1999; vagyoni biztosítója: Európai Utazási Biztosító Zrt.(1132 Budapest, Váci út 36-38.)).

Idén olcsóbb

Azon utazásaink, melyeknél a logó szerepel kedvezőbb áron foglalhatók idén, mint a tavalyi évben.

Létszám

Utazásaink elindításához a minimális létszám elérése szükséges, mely Magyarországról autóbusszal induló útjaink esetében 35 fő (beleértve az autóbuszos úthoz repülős csatlakozási lehetőséget választókat is), európai repülős útjaink és hajóutak esetén 20 fő, míg Európán kívüli utazásainknál 15 fő. Azon kivételes esetekben, ha a minimális létszám elérése nem valósul meg, az érintetteknek kedvezményes átjelentkezést biztosítunk bármely másik foglalható utazásunkra. Néhány egzotikus út esetén maximális létszámot is meghatározunk, azért, hogy a nagy létszám ne rontsa az utazás élményét.

Speciális étrend

Akinek speciális étrend szükséges, azoknak ezt a kérését jelentkezéskor kell leadniuk. Mi továbbítjuk a szálloda felé, de felelősséget nem tudunk vállalni azért, hogy az étterem ezt teljesíteni tudja-e, és az út során mennyire változatos menüt tudnak felszolgálni. Kérjük ezeket az utasokat, hogy az idegenvezető segítségével, a szállodai szobák kiosztása után esténként, a konyhával egyeztessék a vacsora menüjét. Az út megkezdését követően jelzett speciális étkezési igényt sajnos nem biztos, hogy figyelembe tudnak venni a szállodák.

ÁRFOLYAM

Az utak árának kalkulációja 1 EUR = 360 Ft, 1 CHF = 325 Ft, 1 USD = 300 Ft 1 GBP = 390 Ft árfolyammal készült (Erste Bank eladási árfolyam). A kalkulált árfolyamhoz képest tartós deviza áremelkedés esetén a részvételi díj változtatási jogát – a törvényi szabályoknak megfelelően –, irodánk fenntartja.

Utazás közben

VÁROSNÉZÉSEK

A kulturális körutazások sajátossága a gazdag tartalom. A programok esetenként fárasztóak lehetnek, így csak egészségesen vállalja az utat! Természetesen mindenkinek módjában áll az út során a számára fizikailag nagyon megerőltető programot kihagynia, vagy lecsökkentenie. Az egész napos városnézés, kirándulás min. 6 órás, a félnapos min. 3 órás. Amennyiben az időjárási viszonyok (vagy egyéb körülmények) kedvezőtlenül alakulnak és lehetőség van rá, hogy csorbítás nélkül a napok programját felcseréljük, akkor az idegenvezető ezt a csoport érdekében megteheti.

NEHÉZSÉGI FOK

Minden programunknál jelezzük a társasút nehézségi fokát egy cipős ikonnal. Ezen felül természetesen kollégáink is készséggel tájékoztatják Önöket a fizikai megterhelés mértékéről.

Az ikonok jelentése sorrendben:

KÖRÖMCIPŐ: könnyed program
UTCAI CIPŐ: nem túl megerőltető
SPORTCIPŐ: mérsékelten nehéz
BAKANCS: kemény túrázás
A bakancsos jelzésű utakat csak megfelelő fizikai állapotban, túrázási gyakorlattal, rutinnal rendelkező utasainknak javasoljuk. 80 év feletti utasaink jelentkezését ezen utakra nem tudjuk elfogadni.

IDEGENVEZETÉS

A Proko Travelnél büszkék vagyunk arra, hogy idegenvezetőink a szakma élvonalába tartozó szakemberek, ezt igazolja, hogy a Magyarország Év Idegenvezetője díjazáson az elmúlt 3 évben mindig állt kollégánk a dobogón (2016, I. hely: Prónay Ildikó; 2017, III. hely: Kámán József, 2018, I. hely: Gulyás Miklós).

ILDI AJÁNLÁSÁVAL

Azon utazások programját, melyeknél ez a logó szerepel, Prónay Ildikó – 2016 Év Idegenvezetője Magyarországon – állította össze, és várhatóan ő lesz az idegenvezető.

Elsődlegesen a természet szerelmeseinek ajánljuk ezeket az utazásokat.

TERMÉSZET – VÁROSLÁTOGATÁS ARÁNY

Annak érdekében, hogy utazásaink programjai könnyebben összehasonlíthatók legyenek, és így mindenki megtalálja a számára ideális program összeállítást, utazásainknál jelezzük a természeti látnivalók és a kulturális élmények arányát.

HELYSZÍNEN FELMERÜLŐ KÖLTSÉGEK

A belépők olyan attrakciókra vonatkoznak, melyek a tervezett program részei, de megtekintésük nem kötelező, így áruk nincs benne a részvételi díjban, kivéve ott, ahol ezt külön jelezzük. A belépők és a fakultatív hajó-, felvonó-, vonat- illetve egyéb jegyek a helyszínen, az adott ország valutájában fizetendőek. Prospektusunk összeállításakor érvényes összegük – mely esetenként változhat – megtalálható a programleírások után összevontan, valamint weboldalunkon részletezve is az adott útnál. Több helyszínen a műemlékek csak helyi idegenvezető kíséretében, esetleg a magyar idegenvezető „tájékoztatási jogának” a megváltásával, vagy a múzeum saját audio guide-jának használatával tekinthetők meg, melyek költsége a belépőn felül a helyszínen fizetendő. Vannak továbbá olyan múzeumok és műemlékek, ahol az idegenvezetés nem engedélyezett, ilyen esetben az ismertetés a buszon vagy az épület előtt történik. Európán kívüli utazások során a helyi szolgáltatóknak javasolt, de nem kötelező a borravaló. Erre személyenként, naponta kb. 5 USD összeget érdemes számolni. 2011 óta több európai városban is bevezették a helyszínen fizetendő turista adót, melynek összege kb. 2–3 € vagy CHF /fő /éj, mely a helyszínen fizetendő a helyi szolgáltatónak (a gyorsabb ügymenet érdekében az idegenvezető segédkezhet).

FAKULTATÍV PROGRAMOK

Az utazás alapprogramján felüli szervezett programlehetőségek, melyeket az utazás leírásánál jelzünk, részletesen pedig weboldalunkon tájékozódhat róluk. Egyes fakultatív programokon történő részvételt csak akkor tudjuk biztosítani, ha jelentkezéskor megrendelte és befizette a program díját, ezért fontos előzetesen tájékozódni erről irodáinkban. A fakultatív programok többségénél külső szolgáltatót is igénybe veszünk.

INGYENES AUDIO GUIDE:

Az audio guide egy zárt láncú kommunikációs eszköz, melyet több várost bejáró körutazásainknál használunk a városnézések során. Az idegenvezetőnél van a rendszer mikrofonja, az utasoknál pedig a fülhallgatós vevők, így az ismertetést távolról is hallgathatják. A fülhallgatók egyszer használatosak (egy-egy útra). Azon utaknál, ahol logóval jelezzük, garantáltan lesz audio guide készülék az utasoknak, de a lehetőségeink és az utas létszám függvényében más utakon is lehet, hogy használni fogjuk az audio guide rendszert. Más utazási irodáktól eltérően ingyenesen nyújtjuk saját audio guide szolgáltatásunkat, de a készülékek fizikai károsodásáért illetve elvesztéséért az utas anyagilag felel.

Repülős utak

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Repülős csoportos utazásainknál a turista osztályra szóló repülőjegy megvásárlását irodánk, főszabály szerint, elvégzi minden érvényes foglalással rendelkező utas számára az előleg beérkezésekor. Mindazonáltal, az utasnak lehetősége van a foglaláskor írásban jelezni, hogy a repülőjegyet maga kívánja megvásárolni és nem irodánkon keresztül (pl. légitársaságnál lévő törzsutas tagsága miatt). Amennyiben az utazás mégsem valósul meg, irodánk nem vállalja az utas által megvásárolt repülőjegy lemondásából, módosításából eredő költségeket. Prémium repülős szolgáltatásaink a légitársaság által rendelkezésre bocsátott létszám erejéig érhetőek el. Utazásainkat az idegenvezető Magyarországról kíséri, kivéve, ahol külön jelezzük, hogy az idegenvezető kint várja a csoportot, illetve, ahol autóbuszos csoporthoz csatlakozik repülővel az utas. Repülős útjaink induló és végső érkezési reptere a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, kivételes esetben: Bécs, Pozsony vagy Debrecen. Amennyiben az ideális menetrendhez nem megoldható a budapesti indulás, irodánk vállalja a transzfer költségét Budapestről az indulási reptérre és vissza. Minden útnál igyekszünk a legoptimálisabb menetrendet kiválasztani, de az esetek többségében Budapestről csak 1 járat közlekedik naponta a célhelyszíneinkre, így előfordulhat, hogy az indulási, ill. érkezési napok nem jelentenek teljes napot. Jelentkezéskor az utazáshoz szükséges úti okmányban szereplő pontos, teljes név megadása az utas felelőssége, a jegykiálllítás ennek megfelelően történik. Pontatlan névmegadás esetén a név javításáért/változtatásáért a légitársaság az utasnak többletköltséget számít fel, illetve akár az utazást is megtagadhatja. A repülőtéri illetékek és a repülőjegyek árai a programfüzetünk összeállításakor aktuális érték alapján lettek feltüntetve, az összegük változhat. Jelentkezés előtt javasoljuk, hogy érdeklődjön az aktuális árakról. Ha már befizette a teljes részvételi díjat, és emelkedik az illeték vagy a repülőjegy ára, irodánk akkor sem hárítja át ezt az összeget az utasra.

REPÜLŐJEGY LEMONDÁSA:

Repülős utak esetén a repülőjegyek megvásárlását irodánk az utazás előtt –az előleg beérkezését követően – intézi. A repülőjegy megvásárlását követően a foglalás utazó általi lemondása esetén a repülőjegy ára nem téríthető vissza (kivéve, ha a légitársaság aktuális szabályzata erre lehetőséget biztosít). Weboldalunkon tájékozódhatnak, hogy egy adott utazásnál mely légitársaság(ok) járatait használjuk, és ezáltal mely légitársaság(ok) szabályzata(i) a mérvadó(k) az azon utazásra.

ELSŐBBSÉGI BESZÁLLÁS

A Wizz Air légitársaság járatai esetében a Proko Travel utasoknak lehetőségük van a repülőgépbe történő elsőbbségi beszállásra, ezáltal elsők közt foglalhatják el kijelölt ülőhelyüket. Ezen prémium szolgáltatás nem érinti a kötelező biztonsági ellenőrzés folyamatát.

KÉZIPOGGYÁSZ A KABINBAN

2018. január 15-től a Ryanair és a Wizz Air diszkont légitársaságok járatain az alap repülőjeggyel utazók számára nincs biztosítva a „kis gurulós” kézipoggyász kabinba való felvitele. A Proko Travel által szervezett utazások résztvevői magasabb szolgáltatási csomagban részesülnek, melynek eredményeként minden Ryanair és Wizz Air járat esetében felvihetik a kabinba – a méret és súlykorlátozásnak megfelelő – kézipoggyászukat.

FIX ÜLŐHELY A REPÜLŐN IS

Az elmúlt évek változásainak hatására több légitársaság is felárért cserébe tudja csak garantálni az együtt utazók számára az egymás melletti ülőhelyeket. Mi a Proko Travelnél hisszük, hogy az utazás élményét közösen kell átélni, melynek eredményeként a lehetőségek alapján minden utasunknak előre lefoglaljuk ülőhelyét oly módon, hogy az együtt utazók (pl. családok, házaspárok) egymás mellé kerüljenek. Ezen szolgáltatásunk nyújtását csak az akadályozhatja meg, ha a légitársaság nem ad lehetőséget az előzetes helyfoglalásra a csoportunk tagjai számára.

POGGYÁSZOK FELÁR NÉLKÜL

Mindegyik repülős utazásunk esetében az alapár tartalmaz személyenként egy feladható csomagot (általában max. 20 kg-os) és alapszabály szerint egy kézipoggyászt vagy kis táskát mely felvihető a fedélzetre. Az aktuális súlyhatárokról, poggyász szabályokról a részvételi jegyen tájékoztatjuk utasainkat. Kérjük, figyelmesen olvassák el ezen előírásokat.

INGYENES REPTÉRKÖZELI PARKOLÁS

Minden Proko Travel által szervezett, a Budapesti Liszt Ferenc repülőtérről induló repülős utasunknak lehetősége van az indulás napjától a hazaérkezés napjáig terjedő ingyenes parkolást igényelni foglalásuk leadásakor. A ferihegyi repülőtér közelében lévő parkoló és a repülőtér közötti oda-vissza transzfert szintén ingyenesen nyújtjuk. A parkoló igényes, aszfaltozott és a nap 24 órájában őrzött, de férőhelyei korlátozott számban állnak rendelkezésre. Igény és férőhely esetében van lehetőség fedett parkolást kérni felár ellenében.

KEDVEZMÉNYES REPTÉRKÖZELI SZÁLLÁS

Mivel sok Budapestről induló járat menetrendje a kora reggeli órákra esik, így vidéki utasaink számára ez hajnali autózást vagy fárasztó transzferezést jelenthet. Annak érdekében, hogy kényelmesebbé tegyük utasaink számára utazásuk kezdetét, kedvezményes szálláslehetőséget kínálunk a repülőtér közvetlen környezetében. Ajánlatainkat megtalálja weboldalunkon.

Autóbuszos utak

INGYENES VIDÉKI TRANSZFER

Szegedi központú iroda lévén igyekszünk vidéki utasaink kényelméről is gondoskodni. Bár útjaink Budapestről indulnak, de minden autóbuszos utunknál ingyenes oda-vissza transzfert biztosítunk utasaink számára az alábbi városokból: Bonyhád, Debrecen, Dunaújváros, Füzesabony, Gyöngyös, Hatvan, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Miskolc, Nyíregyháza, Paks, Pécs, Szeged, Szekszárd, Tolna. További felszállási helyek bizonyos utaknál (az adott utazásnál jelezve): Budaörs, Győr, Nagykanizsa, Siófok, Székesfehérvár, Tatabánya. Ingyenes vidéki felszállási szolgáltatásunkat minden utasunk igénybe veheti, amennyiben a pontos felszállási igényét foglalásakor jelzi, és megadja azt a mobiltelefonszámot, melyen az indulás reggelén elérhető. A fel és leszállás városonként 1 helyszínt jelent. Autósztráda melletti felszállás esetén mindig az autóbusz haladási irányának megfelelő oldalt jelenti a fel- ill. leszállás. A megadott felszállási hely indulás előtt 15 napig ingyenesen módosítható, utána 5.000 Ft/fő költséggel jár.

Autóbuszaink jellemzően reggel 6:30 körül indulnak Budapestről. A vidéki transzfer – távolság függvényében – ennél korábbi időpontban indul, és esetenként másik járművel történik, melyről utasaink általában Budapesten szállnak át a saját autóbuszukra.

A körutaknál a visszaút magyarországi útvonala nem mindig azonos a kiutazás útvonalával, melyet szimbólummal jelzünk. Ilyen esetben az utazás végén a leszállást a leírásban a hazaútnál megjelölt helyeken, illetve a 16 állandó felszállási városnál tudjuk biztosítani az autóbusz útirányának megfelelően (pl. autósztráda esetén). A nem állandó fel- és leszállási helyeknél az autóbusz útvonalának megfelelő lehetőségekből lehet választani jelentkezéskor. A Budapestre történő hazaérkezés 21 +/ – fél óra körül várható. Ezt követően indulnak transzfer járataink a vidéki városokba. Amennyiben visszaúton egy időpontban több autóbuszunk érkezik Budapestre, igyekszünk a transzfereket összehangolni, ám várakozás felmerülhet. Közel 30 éves tapasztalatunk alapján, a Budapestről történő továbbszállítás előtt a várakozás az esetek 95%-ában kevesebb, mint 2 óra. Sajnálatunkra előfordulhat baleset, vagy forgalomkorlátozás, melyek miatt autóbuszaink a megszokottnál lassabban tudnak haladni, így kivételes esetben hosszabb várakozás is előfordulhat. Ilyen esetekben irodánk a lehetőségek függvényében természetesen keresi az adott pillanatban a legjobb megoldást, de kérjük szíves megértésüket, együttműködésüket.

Amennyiben valaki a felszállás kitűzött idejéig nem jelent meg a helyszínen és nem értesítette a megadott telefonon munkatársunkat sem, úgy maximum 15 perc várakozás után, a többi utas utazását szem előtt tartva, a transzfer elindul. Az utas késéséből eredő károkért, utazásról történő lemaradásért, többletköltségekért irodánk felelősséget nem tud vállalni. Az ingyenes vidéki transzfer igénybevétele természetesen nem kötelező. Gondolja át, hogy Önnek elfogadható-e a korai indulás, késői hazaérkezés, hogy a transzfer több városba is bemegy az utasokért, és hazaérkezéskor esetlegesen várakozni kell a Budapestről történő továbbindulásra.

AUTÓBUSZOS UTAZÁS

Autóbuszaink többsége Mercedes, emellett MAN, Setra, Scania típusú, többségében 49+2 fős jármű. Mind légkondicionálóval, italhűtővel, videóval, kényelmes ülésekkel felszerelt. Kis létszámú (elsősorban Európán kívüli) utazásainknál a csoport méretéhez illeszkedve, kisebb autóbuszt használunk. Gépkocsivezetőink nagy külföldi vezetési tapasztalattal rendelkeznek. A jogszabályoknak megfelelően csak ülve szabad utazni és a biztonsági öv használata az utas érdekében, külön figyelmeztetés nélkül is végig kötelező. Ennek elmulasztása esetén a sérülések és büntetések felelőssége a mulasztót terhelik. Repülős utaknál a célország(ok)ban a légkondicionált autóbuszt külföldi fuvarozó partnerünk biztosítja. Külföldön is ügyeljenek értékeikre. Az autóbuszban, illetve a csomagtartóban hagyott tárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni. A buszokon történő kávé, üdítő stb. árusítás a busztársaság kompetenciája és felelőssége.

ÜLŐHELY

Jelentkezéskor telefonon vagy személyesen, ingyenesen lehet ülőhelyet választani az autóbuszon, amit a visszaigazoláson feltüntetünk. Ezt a helyet csak kivételes esetben – családok együttes ültetése, autóbusztípus módosítás, vagy a busz optimális töltése céljából – módosítja irodánk. Az ülésrend független a felszállás helyétől és a program során állandó. Autóbuszainkon a baloldalon az első sornál és a jobboldalon, a középső feljáró utáni első sorban a lábnál egy védő paraván van, ezért itt a láb korlátozottan nyújtható ki, ami magas utasainknak zavaró lehet. Mivel ez utóbbinak a pontos helye (jobb oldali 6. vagy 7. sor) buszfüggő, így azt jelentkezéskor nem tudjuk előre megadni.

UTOLSÓ SOR KEDVEZMÉNY

Az utolsó széksor (általában jobboldali 11. és baloldali 13. sor) nem feltétlenül dönthető. Hosszabb utasainknak, ha valakiknek már máshol nem tudunk helyet biztosítani – és ezt előzetesen igényli – az út hosszától függően extra, egyéb kedvezménnyel összevonható árengedményt adunk. A kedvezmény mértéke 5 – 7 napos utaknál: 5.000 Ft / fő, 8 vagy annál több napos utaknál 10.000 Ft / fő. 4 napos vagy rövidebb utunknál nincs kedvezmény.

CSOMAGOK MAXIMÁLIS TÖMEGE

A 36/2017 és 1102/2016 közlekedési rendeletek szabályozzák a turistabuszokra vonatkozó súlykorlátozásokat. Utazásainknál limitálnunk szükséges utasaink poggyászsúlyát. Autóbuszos utazásainknál a megengedett össztömege utasonként maximum 20 kg. Ez magában foglalja a csomagtérben elhelyezendő bőröndöt, valamint, az utastérbe hozható olyan kisméretű kézipoggyászt, melyet lábuk előtt, illetve a kalaptartón el tudnak helyezni (a közlekedő folyosót szabadon kell hagyni). Házaspárok, családok a fejenkénti össztömeget összevonhatják. A poggyászszabályok be nem tartásáért a fuvarozó cég többlet díjat szabhat ki az utasra az aktuális szabálysértési díjaknak megfelelően, vagy megtagadhatja a csomag elszállítását, a felelősség az utast terheli.

Szállás, Étkezés

Útjainkon (az El Camino zarándokút kivételével) kizárólag 3*-os és 4*-os szálláshelyekkel dolgozunk. Véleményünk szerint a 2*-os szállodák – hiába olcsóak – gyenge színvonaluk miatt nem illenek a minőségi kulturális körutazáshoz. Felhívjuk figyelmüket, hogy irodánk a szállások besorolásánál az adott ország osztályzását alkalmazza, de kitérünk rá, ha az meglátásunk szerint eltér a magyar megfelelőjétől. A programok és a lehetőségek figyelembevételével választottuk ki ezeket a szállásokat, ezért a szállodák nem mindig belvárosiak, előfordulhat város közeli elhelyezés is. A 2 ágyas elhelyezés franciaágyas elhelyezést is jelenthet (főként Ausztriában, Németországban és Franciaországban). A szobák elosztását (pl. hányadik emelet) a szálláshely határozza meg, ebbe irodánknak nincs beleszólása. A szállodákban szobánként van mosdó, zuhanyzó és vele egy helyiségben a WC. A mediterrán országok szállodáiban általában van légkondicionáló, de nincs hűtőszekrény. Magasabb kategóriájú szállodákban minibár lehetséges, melyből a fogyasztás külön fizetendő. Körutak tranzitszállásainál előfordulhat, hogy a csoportot több, azonos kategóriájú, közeli szálláshelyen helyezik el. A szállodai szobában őrizetlenül hagyott értéktárgyakért sem a Proko Travel, sem partnere nem tud felelősséget vállalni. Kérjük, használják a szállodai széfeket, melyekről érdeklődhetnek idegenvezetőinknél. Népszerűbb turisztikai célpontok esetén éjszaka is előfordulhat nagyobb forgalom és zaj, a zavartalan pihenés érdekében javasolt a füldugó használata.

3 FŐS ELHELYEZÉS

Párok minden esetben kétágyas, ha családdal utaznak, akkor igény esetén, 2 + pótágyas elhelyezést kapnak, feltéve, hogy az adott szállodában van ilyen szoba. A 3 ágyas szobák jellemzően nem nagyobbak, mint a 2 ágyasak és a 3. ágy csupán pótágy, (nem teljes értékű ágy, pl.: összecsukható szivacsos kempingágy). A szállodák többsége pótágy esetén sem ad kedvezményt ezért javaslatunk, hogy a 3 ágyas elhelyezést kizárólag kisebb gyermek utazása esetén kérjék. Felnőtt utasainknak hangsúlyozottan nem javasoljuk a 3 ágyas szobákat. 5 éven aluli gyermek körutazáson csak a Proko Travel munkatársával történt előzetes egyeztetés után vehet részt, de ez is legfeljebb a „minden korosztálynak ajánlott” jelzésű utaknál lehetséges.

TÁRSÍTÁS

Egyedül utazó utasaink kérhetnek szállodai szobára vonatkozó társítást, melynek során másik (minden esetben azonos nemű) társítást kérő útitárssal kerülnek egy közös kétágyas szobába. Irodánknál 3 fős társítás nincs. Társítás után, az út során, a társsal kapcsolatban reklamációt nem áll módunkban elfogadni. Külön szobát csak akkor tudunk kérni, ha a szállodában van erre lehetőség, és mindkét fél a helyszínen kifizeti az egyágyas felárat. Amennyiben nem sikerül az út indulásáig a társítás, akkor irodánk az egyágyas felár költségének 50%-át átvállalja, így utasunknak csak a maradék 50%-ot kell megfizetnie. Ezen költségátvállalás nem vonatkozik azokra, akik eleve egyágyas elhelyezést kértek, illetve akik indulás előtt 30 napon belül jelentkeznek, vagy ha korlátozott szállodai kapacitás áll rendelkezésre, esetleg már csak 1 szabad hely van az úton. Az igényelt társítás nem teljesülése nem minősül szerződésszegésnek, így a normál lemondási feltételek érvényesek.

EGYÁGYAS SZOBA

Az egyágyas szobák kisebbek, fekvésüket tekintve is kedvezőtlenebbek, így gyengébb színvonalúak, mint a kétágyas szobák. Itt a Az egyágyas felárral nem a minőséget, hanem az egyedüli elhelyezést fizetik meg a szállóvendégek. Az egyágyas szobában egy darab egyszemélyes ágy van.

HAJÓKABIN KOMPOKNÁL

Hajókabinokban eltöltött éjszakáknál az elszállásolás légkondicionált, 4 ágyas (2 db emeletes ágy) tusoló/ WC-s belső kabinokban történik. Ezeknél előfordulhat 2 házaspár egy kabinban történő elhelyezése is. Igyekszünk megoldani, de nem tudjuk garantálni, hogy az egyedül jelentkezők csak azonos neműekkel kerülnek egy kabinba. Felár ellenében, jelentkezéskor igényelhető 2 ágyas kabin, mely komfortosabb utazást biztosít.

ÉTKEZÉSEK

Útjaink többsége félpanziós (reggeli, vacsora), vagy a fakultatív vacsora lehetősége biztosított utasainknak. Ez utóbbiaknál az út indulása előtt kell igényelni és befizetni a vacsorát. Azon utasok, akik az előzetesen megrendelhető vacsorát nem kívánják igénybe venni, vállalják vacsorázásuk önálló intézését (az idegenvezető az előzetesen megrendelt vacsorázást intézi). Ha csak reggelis az ellátás, akkor a program befejezése után idegenvezetőnk, a lehetőségek függvényében, segít vacsorát intézni. A vacsorák általában a szállodában vannak, de előfordulhat közeli étteremben történő étkezés is.

ÉTKEZÉS TÍPUSOK

Kontinentális reggeli: Vaj, dzsem, péksütemény, kávé, tea.
Büféétkezés: Svédasztalos jellegű étkezés.
Vacsora: Az adott ország étkezési szokásainak megfelelően összeállított, általában 3 fogásos menü. Az esti étkezésekhez rendelt ital külön, a helyszínen fizetendő fogyasztás alapján.

Biztosítás és utazási szerződés

BIZTOSÍTÁS

Utasaink érdekeit szem előtt tartva minden utazásunknál erősen ajánlott utasbiztosítás megkötése. Utazásainkhoz több típust is ajánlunk, melyeket útjainkra foglalva kedvezményesebb áron tud megrendelni, mint egyéni utazás esetén, továbbá nálunk sem területi, sem kor alapú felárat nem kell fizetnie ezen betegség- baleset- és poggyászbiztosítások esetében (mely 90 éves korig köthető). Biztosítását megkötheti weboldalunkon, vagy abban az utazási irodában, ahol foglalását intézi. Az Európai Gazdasági Térségbe történő utazás esetén javasolt az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása, de a bankkártyás biztosításokhoz hasonlóan csak korlátozottan nyújt ingyenes szolgáltatásokat. Bankkártyához kötődő biztosítás részleteiről kérdezze szolgáltatóját, és feltétlenül hozzon magával igazolást és kontakt telefonszámot.

ÚTLEMONDÁSI BIZTOSÍTÁS

Minden Proko Travel által szervezett utazás alapdíja tartalmazza a részvételi díj összegére kiterjedő útlemondási biztosítást annak érdekében, hogy ha Ön egészségügyi okokból nem tudja elkezdeni utazását, a biztosítóhoz fordulhasson. A Biztosító (Európai Utazási Biztosító Zrt.; 1132 Budapest, Váci út 36-38.; Tel.:1 465-3666; e-mail: ugyfelszolgalat@eub.hu) az általa jogosnak ítélt kárigények összegét visszautalja az utasnak. A biztosítás feltételeit, szerződését megtalálja irodáinkban és weboldalunkon.

ÖNRÉSZMENTES ÚTLEMONDÁS

A Proko Travel által szervezett utak összesített részvételi díja magában foglalja az útlemondási biztosítást, mely az utazó részéről történő lemondás esetén 20% önrészt tartalmaz. Amennyiben az utazó már szerződéskötéssel egyidőben megköti a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást (utasbiztosítást) is a Proko Travelen keresztül, akkor az útlemondási szerződésben lévő feltételek teljesülése esetén, a Biztosító a bánatpénzt teljes egészében visszafizeti, nincs önrész. A kárigény bírálata kizárólag a Biztosító hatásköre.

VÉDŐOLTÁSOK

Az általunk szervezett Európán kívüli utazásokhoz kötelező védőoltást prospektusunk összeállításakor nem írnak elő a hatóságok, azonban bizonyos védőoltások javasoltak. Az aktuálisan javasolt védőoltásokról feltétlenül tájékozódjon honlapunkon, illetve az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központnál (1097 Albert Flórián út 2-6) Tel: 06-80/204-217 vagy a jarvanyinfo@oek.antsz.hu e-mail címen. Utazás előtt min. 2 hónappal egyeztessen háziorvosával, hogy egészségi állapota igényel-e fokozottabb védelmet, esetleg védőoltásokat, gyógyszerek szedését.

UTAZÁSI SZERZŐDÉS

Aktuális utazási szerződésünket weboldalunkon tesszük közzé az Információk menüpontnál, és kérjük megrendelés előtt minden esetben tanulmányozzák át szövegét. Partner utazási irodák által szervezett utazások esetében az adott utazásszervező utazási szerződése a hatályos, és ő felel a szolgáltatások teljesítéséért.

KIEGÉSZÍTÉS: A hasznos tudnivalók a programfüzet zárásakor (2020. 11. 25.) hatályos jogszabályok szerint készültek. Ehhez képest bekövetkező változásokat a www.prokotravel.hu weboldalon tesszük közzé. Kérjük, kísérjék figyelemmel!

IMPRESSZUM

A PROKO TRAVEL Utazási Iroda (Proko Travel Kft., székhely: 6720 Szeged Feketesas u. 19-21, adószám: 11032591-2-06, cégjegyzékszám: 06-09-002944, Eng. sz.: R-0857/1993 Engedélyt kiadta: Budapest Főváros Kormányhivatala, 1124 Budapest, Németvölgyi út 37–39.; Postacím: 1534 BKKP Pf. 919. Tel.: 06-1-458-5800) vagyoni biztosítását a 2021-es naptári évre Európai Utazási Biztosító Zrt.-nél kötötte (1132 Budapest, Váci út 36-38. 1/465-3666; ugyfelszolgalat@eub.hu)

A programfüzetben található esetleges nyomdai hibákért elnézést kérünk, de érte felelősséget nem vállalunk. A katalógusban található képek, térképek csak illusztrációk.

Ezen katalógusunk kiadásával minden előző kiadvány, ár, utazási szerződés, hasznos tudnivaló érvényét veszti (az újonnan kötendő szerződések esetén) és csak az ebben foglaltak a hatályosak.