Eltűnő természeti szépségek

2017.03.16.

A múlt héten sajánlatos esemény rázta meg nem csak a turizmusban dolgozókat, de az egész világot. Máltán, az erős szeleknek és az emelkedő tengerszintnek köszönhetően leomlott a Gozó szigeteken található Azúr Ablak, amely az ország egyik jelképe volt és turisták tömegei látogatták minden évben. Szerenécsre senki nem állt a kőoszlopon a leomlása idején. Már előzetes kutatások is jelezték, hogy a híd már nem fog sokáig tartani, és a miniszterelnök is bemutatta, hogy semmit nem tudtak tenni a természeti szépségért. Sajnos, azok, akik nyárra Máltára tervezték útjukat, át kell alakítsák a tervüket, egy programot biztos ki kell hagyjanak.

A képen az ország miniszterelnöke kesereg a Twietter profilján. Kilátásba helyezte, hogy pótolni fogják az Azúr Ablakot, azonban, ha engem kérdeznek, az már nem lesz az igazi. 

Nem egyedi eset

Ha az Azúr Ablak leomlásáért nem is kizárólag a globális felmelegedés felel, elgondolkoztatott. A környezet, emberi beavatkozás miatt bekövetkezett változásainak számos nevezetsség és, ami félelmetesebb, lakóhely is áldozatául fog esni a nem is olyan távoli jövőben.

Grönland felszínén található jégtakarók félelmetes sebességgel olvadnak. Míg júniusban és júliusban korábban a felszínt borító jég negyede olvadt meg, addig 2015-ben a meleg már a jégtakaró felére kihatással volt. Ez azonban nem csak Grönlandot érinti, hiszen a jég olvadása emel a tengerszinten, ami olyan parti városokra lesz kihatással, mint New York vagy Miami

Aki képhez hasonló korallzátonyokat szeretne megtekinte, annak javaslom, hogy ne halogassa sokáig: az elmúlt 30 évben már az 50%-uk eltűnt és ez az ütem nem lassul.

fish-378286_1920

Utazás, felfedezés

Tudják, hogy azon a véleményen vagyok, hogy utazásra és a felfedezés utáni vágyunk kielégítésére mindig keressük lehetőséget, ne riasszon el bennünket semmi. Akiknek van rá a lehetősége és kíváncsi rá, járjon be távoli, különleges tájakat, akinek ez nem adott, látogasson el a környező országok vagy Magyarország szép helyeire. Az utazás során a cél a pihenés és az élmények gyűjtése. Sajnálattal eszéltem rá, hogy az utazásaink tervezésekor már nem csak a szabadságok időzítését kell figyelembe venni, hanem a látványosságok élettartamát is. Nem halogathatjuk sokáig a felfedezést!

A pozitív oldalról megközelítve, örömömre szolgál, hogy a környezetszennyezéssel kapcsolatos problémákat már sokan felismerték és a cselekvés útjára léptek. Remélem, hogy nem túl későn tették meg.

Az utazás időszerűségéhez kapcsolódóan egy Proko-s aktualitást is megosztok Önökkel: március 20-ig minden nyári és őszi utunkra 5% kedvezmény biztosítunk. Ezt a dátumot törzsutasaink figyelmébe is ajánlom, hiszen az ő állandó 7%-os kedvezményük is 5%-ra csökken március 20 után. Tekintse meg útjainkat, biztos vagyok benne, hogy talál olyat, amit a szíve szerint a lehető legközelebbi időpontba látogatna meg. Kattintson és látogassa meg a Proko Travel weboldalát!

Javaslom, utazzunk, hogy ezeket a látnivalókat ne csak képeken, hanem az emlékünkben is őrizni tudjuk!

Bence fiam javaslatára néztem meg a Leonardo di Caprio által narrált Özönvíz előtt című dokemtumfilmet. Írásom több esetben is a filmben elhangzottakra támaszkodik. Ajánlom mindenkinek, ingyenesen megtekinthető az alábbi linken.

Özönvíz előtt Youtube

Vissza