Eltűnő természeti szépségek

2017.03.16.

A múlt héten sajánlatos esemény rázta meg nem csak a turizmusban dolgozókat, de az egész világot. Máltán, az erős szeleknek és az emelkedő tengerszintnek köszönhetően leomlott a Gozó szigeteken található Azúr Ablak, amely az ország egyik jelképe volt és turisták tömegei látogatták minden évben. Szerenécsre senki nem állt a kőoszlopon a leomlása idején. Már előzetes kutatások is jelezték, hogy a híd már nem fog sokáig tartani, és a miniszterelnök is bemutatta, hogy semmit nem tudtak tenni a természeti szépségért. Sajnos, azok, akik nyárra Máltára tervezték útjukat, át kell alakítsák a tervüket, egy programot biztos ki kell hagyjanak.

A képen az ország miniszterelnöke kesereg a Twietter profilján. Kilátásba helyezte, hogy pótolni fogják az Azúr Ablakot, azonban, ha engem kérdeznek, az már nem lesz az igazi. 

The site from where one could admire it-Tieqa tad-Dwejra. Heartbreaking. pic.twitter.com/S4XV6MyKRu  — Joseph Muscat (@JosephMuscat_JM) 2017. március 8.

The site from where one could admire it-Tieqa tad-Dwejra. Heartbreaking. pic.twitter.com/S4XV6MyKRu

— Joseph Muscat (@JosephMuscat_JM) 2017. március 8.

Az Azúr ablak elvesztése nem egyedi eset

Ha az Azúr Ablak leomlásáért nem is kizárólag a globális felmelegedés felel, elgondolkoztatott. A környezet, emberi beavatkozás miatt bekövetkezett változásainak számos nevezetsség és, ami félelmetesebb, lakóhely is áldozatául fog esni a nem is olyan távoli jövőben.

Grönland felszínén található jégtakarók félelmetes sebességgel olvadnak. Míg júniusban és júliusban korábban a felszínt borító jég negyede olvadt meg, addig 2015-ben a meleg már a jégtakaró felére kihatással volt. Ez azonban nem csak Grönlandot érinti, hiszen a jég olvadása emel a tengerszinten, ami olyan parti városokra lesz kihatással, mint New York vagy Miami

Aki képhez hasonló korallzátonyokat szeretne megtekinte, annak javaslom, hogy ne halogassa sokáig: az elmúlt 30 évben már az 50%-uk eltűnt és ez az ütem nem lassul.

Korall zátony - Környezet pusztulása

Utazás, felfedezés

Tudják, hogy azon a véleményen vagyok, hogy utazásra és a felfedezés utáni vágyunk kielégítésére mindig keressük lehetőséget, ne riasszon el bennünket semmi. Akiknek van rá a lehetősége és kíváncsi rá, járjon be távoli, különleges tájakat, akinek ez nem adott, látogasson el a környező országok vagy Magyarország szép helyeire. Az utazás során a cél a pihenés és az élmények gyűjtése. Sajnálattal eszméltem rá, hogy az utazásaink tervezésekor már nem csak a szabadságok időzítését kell figyelembe venni, hanem a látványosságok élettartamát is. Nem halogathatjuk sokáig a felfedezést!

A pozitív oldalról megközelítve, örömömre szolgál, hogy a környezetszennyezéssel kapcsolatos problémákat már sokan felismerték és a cselekvés útjára léptek. Remélem, hogy nem túl későn tették meg.

Az utazás időszerűségéhez kapcsolódóan egy Proko-s aktualitást is megosztok Önökkel: március 20-ig minden nyári és őszi utunkra 5% kedvezmény biztosítunk. Ezt a dátumot törzsutasaink figyelmébe is ajánlom, hiszen az ő állandó 7%-os kedvezményük is 5%-ra csökken március 20 után. Tekintse meg útjainkat, biztos vagyok benne, hogy talál olyat, amit a szíve szerint a lehető legközelebbi időpontba látogatna meg. Kattintson és látogassa meg a Proko Travel weboldalát!

Javaslom, utazzunk, hogy ezeket a látnivalókat ne csak képeken, hanem az emlékünkben is őrizni tudjuk!

Bence fiam javaslatára néztem meg a Leonardo di Caprio által narrált Özönvíz előtt című dokemtumfilmet. Írásom több esetben is a filmben elhangzottakra támaszkodik. Csak ajánlani tudom én is mindenkinek.

Vissza