Érdekességek - Madagaszkár IV.

2017.04.12.

Utolsó madagaszkári bejegyzésemben olyan különlegességekről számolok be, melyek szerintem érdeklődésre tarthatnak számot az olvasóim körében. A témák különbözőek, nincs egyértelmű logikai vonala a beszámolónak, ezt nézzék el nekem. Vágjunk bele! Madagaszkári tengerpart - Proko Travel utazás

Madagaszkári tengerpart 

Kirándulásunk végén pár napot a tengerparton töltöttünk. Mint a képen is látható, homokos, de nem túl széles a part. Sznorkelezni lehet a tengerben (búvárszemüveg, pipa, békatalp), mely során kisebb, de szép halakat és korallokat látni. Az Indiai-óceán a világ egyik legszebb helye a búvárok számára. A tengervíz szinte túl meleg volt, kb. 28 -290 C, enyhén hullámzó és lassan mélyülő.   Madagaszkár utazás

Szállodák Madagaszkáron

Összességében megfelelőek. A helyi életkörülményekhez viszonyítva csodálatosak. A szállodákra jellemző a jó fekvés, az érdekes környezet és a különleges vegetáció. A reggelik és a vacsorák is elfogadhatóak voltak.

Utazás Madagaszkárra

Nekünk kis buszunk volt, melynek a levegőcseréjét a nyitható oldalablakok biztosították, légkondi nem volt. A helyiek is elsősorban buszokon utaznak mind a városon belül, mind azon kívül. Vonat elméletileg van, de se vonatot, se sínt nem láttunk egész utunk során. Nagy busz szinte nincs, csupán a turistáknak egy pár, mikrobuszt használnak mindenhol. Érdekessége, hogy oldalt nincs ajtó, csak hátul. Az ajtó tetején van egy gurtni, azzal húzzák be a buszajtót a kalauzok. Minden buszhoz tartozik egy kalauz, aki szedi a pénzt, és elindítja a buszt a felszállások után, esetenként közben (!). Általában zsúfoltak a járatok (még a városokon kívül is).

Egy esetben érdekes utazásnak lehettünk szemtanúi az országúton.Madagaszkár érdekességek

Egyébként, amikor ezt láttuk, az egyik csimpaszkodónak leesett a papucsa. Sajnálkozva nézett utána, de maradt a buszon.

Egyéb utazások, szállítás

Egyes területeken érdekes kocsikat láttunk. Ezek a faszerkezetek kicsi kerékkel és kormánnyal (!) vannak ellátva. Mindig valamit (általában fűtéshez fát) szállítanak. Mivel a táj dimbes-dombos, ezért a dombra feltolják  a kocsit, majd a tetején ráülnek, és a lejtőn életveszélyes módon gurulnak lefelé, miközben megy a nem kis autóforgalom köröttük.

Madagaszkár utazás meglepő

A városokban a biciklis és a gyalogos riksák jelentik a taxit. Motoros riksát,tuk-tukot (ami Kele-Ázsiában jellemző), nem láttam. A gyalogos riksások, ha utasuk van, mindig futnak,  általában mezítláb.

Madagaszkár utazás

Ha esik az eső (mint a képen is), akkor felvesz egy nylon kabátot, de marad a mezítlábas futás. A biciklis már úri riksás. A legszegényebbek tákolt kocsival próbálnak valami feladatot kapni, és ezáltal némi pénzhez jutni. Nem mondom, hogy egy szép szakipari munka ez a húzós kocsi, de ennek a személynek ez a munkaeszköze, és büszke rá.

Madagaszkár

Az emberek, ha visznek valamit, akkor azt döntően a fejükön lévő kosárban szállítják. Különösen az asszonyokra jellemző ez. Bár a képen éppen egy férfi szállít kacsákat, rendkívül hatékony módon.

Madagaszkár utazás - helyi szokás

Madagaszkári táj

A látnivalókról már többször beszéltem. Most nem akarok hosszabban szólni róla, csak volt még pár képem, melyet meg akartam mutatni Önöknek. Az egyik egy nem túl magas, de látványos vízesés, melyet útközben érintettünk, a másik egy homokkő vidék.

Madagaszkár utazás - táj

A szállodai képnél (lásd fentebb) már láttunk felvételt erről a területről, de ennek érdekessége, hogy a kép elején egy család viszonylag rendezettebb háza látható.

Madagaszkár utazás - látnivaló

Nem csak ilyen ház van Madagaszkáron, hanem sokkal egyszerűbb és szegényebb is. Az ország nyugati részén négerek élnek, az ország keleti és középső részén élők ősei állítólag Polinéziából jöttek. Ők világosabb bőrűek és tisztábbak. Az Afrikából érkezők nagyon szerény körülmények között élnek.

Madagaszkár utazás - érdekesség

A nagyobb városokban azonban hatalmas a kavalkád. Mindenki megy valahova, vagy szállít valamit, riksák és biciklik uralják az utakat. Vannak természetesen olyanok, akik a napi betevőhöz szükséges pénzt is az utcán próbálják megkeresni. Lehet az illető szabó vagy utcai árus, akik pl. hangszert árulnak a turistáknak, a többségük próbál valahonnan pénzhez jutni. Én is vettem egy ehhez hasonló, csak kisebb hangszert. Talán bambuszból készült, melyet megfaragtak és húrokat tettek rá, lehet pengetni. Nem mondom, hogy az a kategória, mely nélkül  nem lehet élni, de tudják, én is beleestem abba a turistacsapdába, akik a kirándulásuk során vesznek olyan tárgyakat, melyeket soha később nem használnak. Ha valaki megkérdezi tőlük, hogy miért vetted, a válasz: nem tudom, de emlék. No, ez is otthon csücsül a polcon.

Ahogy a feleségem szokta mondani: porfogó.

Egyebek

A helyiek szinte egytől egyik vékonyak, incs annyi étel, hogy el tudjanak hízni. Ez a hölgy épp kendőket próbált a csoport tagjainak eladni az egyik megállóhelyen. A másik kép egy kislányt ábrázol, aki jött kéregetni a buszhoz. Természetesen kapott, igaz csak cukrokat. Madagaszkár utazás - helyi asszonyMadagaszkár - helyi gyermek

Itt is divat a sport, abból is a legnépszerűbb, a foci. Nagyapáink meséjéből ismerjük a rongylabda kifejezést. Madagaszkáron nem rongyból készül a szegények labdája manapság, hanem …

Madagaszkár - foci labda

Nem tudom, mi van belül, de kívül nylon zacskók, melyet jól összekötöttek. Még viszonylag kerek is volt. Kértem, hogy gurítsák ide, majd visszarúgtam. Kifejezetten kemény és nehéz „labda” volt. Majd hanyatt estünk, amikor a reptéren (igaz belföldi járaton) megtekintettük a menetrendtáblát, ahova kiírták a gépek indulásának időpontját.

Madagaszkár utazás - helyi reptér

Ehhez még annyit, hogy bezzeg a 20 kg-os súlyhatárt keményen betartották. Ment is az” én ezt átadom neked” játék a csoport tagjai között. Mivel is fejezhetném be a madagaszkári beszámolómat, mint az ország legismertebb látványosságával, egy maki majom képpel.Madagaszkár - állatvilág - majom

Remélem hasznos információval láttam el Önöket ahhoz, hogy el tudják dönteni,  szeretnének-e erre a különleges szigetre elutazni és azt megtekinteni.

Amennyiben madagaszkári élményeim olvasását ezzel a bejegyzéssel kezdték, ajánlom figyelmükbe erről az útról írt, előző három bejegyzésem. Ezekkel együtt kerek a történet. Egzotikus úti cél: Madagaszkár Folytattuk utunk: Madagaszkár II. A természet közelről – Madagaszkár III.  

Vissza