Costa Rica és Utazás kiállítás elött

2013.02.24.

Egy standard problémáról írok most. Minden utas egyik legnagyobb problémája, hogy mit és mennyit pakoljak. Ez különösen nehéz feladat amikor az út repülős, mert akkor a súlyhatárt még jobban be kell tartani. Igaz, hogy mi a buszos útnál is jelezzük, hogy max. 25 kg, de ott nem mázsálunk. Ott csak akkor van probléma, ha a rendőr küldi fel a buszt utasokkal és csomagokkal a mázsára. Sajna volt már rá példa nem is egyszer. No akkor nem mindegy, hogy a súlyhatárt mennyire vettük komolyan...
Szóval pakolás. Férfiak esetén könnyebb, mert a nők - nem bántó szándékkal mondom - még este sem tudják biztosan, hogy holnap mit vesznek fel mondván milyen hangulatom és milyen idő lesz. Ha ezekről a problémákról eltekintünk, akkor a következőt javaslom: azokat a dolgokat, amiket félő, hogy elfelejt az ember szerencsés utazás előtt 3-4 nappal elkezdeni egy helyre összegyűjteni. Mondok konkrétumokat: telefontöltő, (nap)szemüveg, gyógyszer, esernyő, vagy esőkabát, iratok, pénz, olvasni való, tisztaságszerek, krémek, naptej. Hogy csak néhányat soroljak fel.
Ennek az is az előnye, hogy az ember észreveszi, ha valamiből kevés van és van idő még beszerezni.A ruhaneműnél ilyen jellegű probléma nincs.
Indulás előtt 1-2 nappal elkezdődhet a ruhaneműk kikészítése. nekem az a szokásom, hogy lentről kezdem.
Cipő, papucs...majd haladok felfele. Alsónadrág, fürdőnadrág, rövidnadrág, nadrág és így tovább. Először az alsó ruházatot, majd haladok kifelé. Utána következik a napszakhoz, vagy eseményhez kapcsolódó ruházat. Mit értek ezen? Hálóruházat, strandruházat, ha van valami alkalmi (pl. koncert) akkor ünnepi ruházat. Így szépen végig tud menni az ember a dolgokon és kevésbé hagy otthon bármit, bár ez még nálam is előfordul, pedig nekem külön van  pl. utazós neszesszerem. Az abban lévő dolgokat itthon nem használom. Ha valami kiürül inkább nem dobom ki, mert itthon azért átnézem és ha látom, hogy valamiből alig van (fogkrém, borotvahab...) akkor pótlom. Ha kidobom az üreset, lehet, hogy nem tűnik fel a hiánya. Az én neszesszerem  egy kis "túlélőtáska". Van benne kis svájci bicskától (ott legalább szabad szállítani), 2 fogkefe, sebtapasz, gyógyszer, kisolló, cipőtisztító, pótfogkrém (mini), összecsukható pohár (soha sem használtam), kiskanál, és mindehhez jönnek a normál tisztasági szerek, parfümök, krémek.
Most a ruhakikészítés fázisánál vagyok. Szerdán hajnalba megyek fel a repülőtérre és indulunk Costa Ricába. Ide azért speciálisabb öltözetek is kellettek, mivel a mindennapos esők övezetében van  az ország (Közép - Amerika, Mexikótól D-re Panama északi szomszédja) és ezt az elnevezés nem tévedésből kapta a vidék. Trópusi a terület ezért a szúnyogok ellen is védekeznünk kell . Sokat túrázunk, ezért a cipő is túrázós (van más fajta is).
Kintről majd megírom, hogy mi az amit itthon felejtettem és mi az amit feleslegesen hoztam (mert az is bosszantó).
Szerda este (helyi idő szerint kb. 22 órakor), - ez itthon hajnali 5 órát jelent, mármint csütörtökön - érkezünk.
Csütörtökön reggel 6-kor már indul a programunk. Alszunk kb. 5 órát + amit a repülőn és reggel 6-os indulás után, délután érkezünk vissza a szállásra. Így legkorábban - magyar idő szerint -, péntek hajnalban tudok írni az út első szakaszáról. Ha valakit érdekel úti beszámolóm akkor követheti a blogomban.
Addig is jó böngészést a PROKO TRAVEL katalógusába vagy a megújult www.prokotravel.hu honlapon. A weboldal címlapján képcsere történt. A cég legismertebb arca került oda. (Ne ijedjenek meg nem én) !
A március 15-ei utak közül még van hely a Szlovéniára és a dél-lengyelre, de ezekre is csak kb. 6-8 hely. A többi betelt.
Még egy info. Csinosak leszünk az UTAZÁS kiállításon. Egyrészt én nem rontom az átlagot, másrészt csupa fiatal és csinos munkatárs lesz kint (fiuk is lesznek). Lesz játék és sorsolás szombaton is és vasárnap is. A standunk A pavilon 303/C. Szeretettel várják munkatársaim Önöket.
 

Vissza