Havanna érdekességei és az É-Ny-i kirándulás

2014.04.05.

Két érdekességről szeretnék beszámolni még Havannából. Az egyik a szivargyár a másik a Rum Múzeum. Sajnos a szivargyárban tilos volt fényképezni, ezért erről nem tudok saját képet mellékelni. Hosszú asztaloknál kb. méterenként ülnek a munkások és sodorják a szivarokat. 
Kilátás a szállodai szobából Havannában 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Különböző levelek kerülnek a szivarok belsejébe ill. a fedőlevélre. A legkülső, szinte vékony bőr minőségű dohánylevél. A gyárban közben vagy zene megy, vagy valami irodalmi műből olvasnak fel és ezek hallhatóak a hangszórókban egész nap. Egy szivar összesodrása kb. 5 perc. Életemben nem dohányoztam, de azért a baráti társaságnak vettem egy pár szivart. Nem tudok viszonyítani, de állítólag még a hivatalos boltokban is olcsók az itteni szivarok. Utcákon sokszor szólítottak le, de mivel nem érdekel a szivar, nem tudom a hivatalos és a fekete piaci árakat ill. minőséget összehasonlítani. 
Szivargyár (internetes kép)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
A rum múzeum nem volt egy nagy kaland. Mutattak néhány hordót, képeket a gyarmati időkből, a rabszolgatartásról és mint ilyeneknél lenni szokott a végén lehetett vásárolni. Korától függően (5 évtől ...) 1200 Ft-tól voltak az üveges rumok árai. Érdekes, hogy országosan behatárolt, államilag előírtan fix a rum ára. Minden üzlet azonos áron árulhatja a helyiek kedvenc (tulajdonképen az egyetlen) röviditalát. 
 
Rum múzeum

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
É-Ny-i kirándulásunk során először egy orchidea parkot kerestünk fel. Az orchideákon kívül érdekes fafajták is voltak a parkban. Legkülönlegesebb a számomra az volt, ahogy pl. a filodendronok felkúsztak a fákra (lásd fotó). 
 
Filodendronnal "borított" fa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezt követően egy nemzeti parkot kerestünk fel, ebben egy szép tavat is láttunk. A végén egy kicsit "kirakat" falut is felkerestünk. 
a nemzeti parkban
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
A házak és környéke nagyon szépen karban volt tartva. Amit ellenben nem lehet befolyásolni az a helyi bolt. Na, az megért egy fotót. Felhozatal: tojás, rizs, bab, tej és némi konzerv. A kép magáért beszél...
 
helyiek egyetlen boltja
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Este elmentünk egy karibi showra. Ügyesen elvittem magammal a lemerült fényképezőgépemet, szóval internetes képet mellékelek a show-ról. Összességében elmondható, hogy - bár nem volt olcsó (kb. 20.000 Ft volt a műsor itallal + a szállítás oda-vissza)-, de megérte. 
Tropicana show (internet kép)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Szállításra a csoport tagjaival egyeztetve régi nyitott tetejű cabrióval mentünk. Nagy élmény volt. Másnap elhagytuk Havannát és D-K felé indultunk. Erről azonban majd a következő blogomban fogok beszámolni.
 
 
 
 

Vissza