Közép-Amerika újragondolva – II. rész

2018.04.13.

Közép-amerikai túránkat Nicaraguában folytattuk. Sokan kérdezik, hogy mennyire biztonságos ez az ország. Mi a kint tartózkodásunk során semmilyen incidenssel nem találkoztunk. Ahogy a helyi idegenvezetőnk fogalmazott: „Nicaragua még Costa Ricánál is biztonságosabb!” Szocialista rendszer van, önkényuralommal, így ha valaki bajt csinál, azt egyből börtönbe zárják. Az emberek ezt nem akarják megkockáztatni, ezért inkább nem keresik a bajt.

Egy izgalmas határátkelés

A határátlépésünk elég érdekes volt. Furcsán néztek ránk, hiszen nem sűrűn lépnek át magyarok Costa Rica és Nicaragua között. Alaposan átforgatták az útleveleinket! Végül egy kisebb összeköttetéssel 20 dollárunkba került, hogy a sorból kiemelve – szűk másfél óra alatt – át tudjuk lépni a határt. Csoportok esetén ez természetesen gyorsabban és egyszerűbben megy, mi azonban egyedül utazunk.

Granada

Az első megállónk Granada volt. Bár a helység neve megegyezik a spanyol város elnevezésével, a látvány sokkal szerényebb. Ettől függetlenül számunkra nagyon kellemes meglepetés volt a város különleges hangulata. Vidám és színes. Ezek a szavak jellemzik leginkább!  Mint minden közép- és dél-amerikai országban, itt is találhatunk spanyol eredetre utaló templomokat, egyházi épületeket. Egy nagyon szépen felújított katedrálisban is jártunk.Granadai utcarészlet - Közép-Amerikai utazás

 

A Nicaragua-tó szigetei

Utunk során folyamatosan a Nicaragua-tó mentén haladtunk végig, amely Közép-Amerika legnagyobb tava. Volt lehetőségünk egy hajókirándulást tenni a „gazdagok szigetei” között. Több mint 1000 sziget található itt, amelyeket magántulajdonba lehetett, és lehet ma is venni. Most is láttunk olyan szigetet, amelyen ki volt írva, hogy eladó. Hozzá kell tenni, hogy a privát szigetek biztonságát, nyugodalmát csak külön őrző-védő személyzettel tudják biztosítani a helyiek.

Hajókirándulás a Nicaragua-tó vizén - Közép-Amerikai utazás

 

Leon

A hajókirándulást követően továbbhaladtunk Leon városába. Különlegessége a gyönyörű belváros, amelyet – Granadához hasonlóan - szintén a festett házas utcák jellemeznek. Itt felmehettünk az egyik templom tetejére. Eddig még sehol nem volt alkalmam ilyesmire! A tetőről körbetekintve láthattuk a város nevezetességeit, és szép felvételeket is tudtunk készíteni.

 Managua katedrálisa - Közép-Amerikai utazás
A főváros látképe a katedrális tetejéről - Közép-Amerikai utazás

 

Ezt követően a Masaya vulkánhoz vezetett utunk, melynek krátere folyamatosan gőzölgött.

A Masaya vulkán közelében - Közép-Amerikai utazás
A Masaya vulkán füstölgő kráterénél - Közép-Amerikai utazás

 

Managua

A Leonban eltöltött éjszakánk után a fővárosba, Managuába vettük az irányt. Ez a helyi párt központja is, így politikai szerepét tekintve a legfontosabb városa az országnak. Nicaraguában a sandinista erők vezetője, Ortega az elnök. Kormányzása során személyi kultuszt alakított ki, és több sandinista emlékhelyet, szobrot, múzeumot hozott létre. Ennek több elemét lehetett látni a fővárosban. Külön kiemelném az élet fáit, amelyek az út mentén sorakoztak egymás után. Nem volt 2 egyforma, kicsit mindegyik különbözött egymástól, ezzel jelképezve az élet különböző nehézségeit. Esténként kivilágítva különlegesen szép látványt nyújtanak.

Élet fák Managuában - Közép-Amerikai utazás

 

Városnézésünk során egyedül a műemlékek emlékeztettek bennünket a jelenlegi politikai rendszerre. Ezeken túl semmilyen atrocitás nem ért bennünket, teljes nyugalom tapasztalható a fővárosban. 1972-ben nagy földrengés rázta meg Managuát. Ekkor a város szinte teljes egészében romba dőlt, így újjá kellett építeni. A mellékelt fotó a régi, megrongálódott katedrálist mutatja, amelyet meghagytak mementónak.

Managua földrengésben megrongálódott katedrálisa - Közép-Amerikai utazás

 

Az újjáépítésnek köszönhetően ma a modern épületek vannak túlsúlyban. Nagy népszerűségnek örvend a város tópartra épült szórakoztató negyede, mely hétvégén különösen sok látogatót vonz a környékre: 

Kirándulóhely a tónál - Közép-Amerikai utazás

 

A managuai programunkkal ért véget közép-amerikai utazásunk, másnap hazaindultunk Nicaraguából. Nicaraguai tapasztalataim Fejlettség Az ország fejlettségét tekintve el van maradva Costa Ricától, ebből következik, hogy 10-15%-kal az árak is alacsonyabbak. Látnivalók Látnivalók tekintetében Costa Rica természete sokkal gazdagabb és különlegesebb, de Nicaragua 3 szép városa, Granada, Leon és Managua mindenképpen figyelemre méltó! Vásárlás Nem kifejezetten jellemzik különleges termékek az országot. A helyi népművészeti és kézműves emléktárgyak kivételével szinte semmilyen újdonságokat nem láttunk a boltokban. Étkezés Az éttermek elegánsak és nagyon kedves a kiszolgálás. Elsősorban hal, marha és csirkehúsból készült ételek a jellemzőek. Italok közül kiemelkedő a helyi készítésű sör. Építészet A főváros teljesen modern, elegáns épületekkel, és helyenként a sandinista rendszer jelképeivel fűszerezve. Lásd: a kb. 15 méter magas Sandino fémszobor. Granadában és Leonban a templomok és házak szépen kialakítottak, egységesek. Jellemző a nagyobb parkok, és kertek jelenléte a belvárosban. Az emberek kedvesek, barátságosak, kéregetővel szinte sehol sem találkoztunk.

Sangvinista emlékmű - Közép-Amerikai utazás

 

Összegezve

Ha azt kérdeznék tőlem, hogy javaslom-e Nicaraguát vagy Costa Ricát megtekintésre, akkor azt tudom mondani, hogy feltétlenül! Nicaragua – a fő látványosságait tekintve - körülbelül 3-4 nap alatt megtekinthető ország. Costa Ricára viszont kell legalább 5-6 nap. Szerencsés, ha az utat összekötjük Panamával, Kolumbiával vagy más közeli országokkal.

Vissza