Kuba összefoglalás 2.

2014.04.27.

Kicsit kirakat az ország. Ahová a turistákat viszik, az szépen felújított. A többiről ez már nem mondható el. Itt jellemző az, ami nálunk volt a 70-es években, hogy mindenki mindent saját maga szerel, javít, átalakít, működésbe hoz. A szocializmus felé induló út utolsó omladozó bástyája, bár –szerintem -, már ők sem hiszik, hogy ezen az úton eljutnak valahova, de nem tudják, hogy merre menjenek. Hogyan tovább.
 
Havanna egyik szép tere












 
Kevés a kéregető. Időnként feltűnik egy-egy, de nem az a jellemző, hogy a külföldi leszáll a buszról, már körbeveszik kéregetők, mert bóvli ajándékot rásózó árusok, aki hosszú időn keresztül baktatnak az ember mellett és próbálják rátukmálni a terméküket nyugalomra vágyó külföldire. Atrocitást, lopást sehol nem tapasztaltam és veszély érzete sem volt senkinek az út során.
 
Hangulatos kép az ország É-K természetvédelmi vidékén













 

 
Javaslom-e az országot megtekintésre és kinek? Én addig akartam megtekinteni ezt az országot, amíg a Castro éra van. Fidelről már szinte senki nem beszél. Állítólag gyomorrákkal küszködik. Sok orvosi csodát véghez vittek már nála, hogy életben tartsák. Lesz-e változás és milyen? Nem tudom, de úgy vélem, hogy forradalmi nagy átalakulás nem várható. Szerintem Vietnámhoz hasonló kapitalizálódó szocializmus lesz itt is lassacskán. A tengerpartja nagyon kellemes. Ha valaki nyaralni akar akkor jó választás. Ha valaki az ország megtekintését tűzi ki célul, annak Havannára 2 nap. É-Ny –i terület 1 nap. Cienfuegos, Trinidad, Santa Clara 2-3 nap elegendő.
 
Utcarészlet Trinidadban















 
Ettől délebbre a helyiek szerint sem érdemes elmenni, mert nincs újdonság és nagyon szegény a terület. Ami esetleg több embert érdekelne Guantanamo az ország D-K-i csücskében, elméletileg látogatható lenne, gyakorlatilag olyan adminisztratív akadályokat állítanak fel, hogy mégse lehessen senkinek bejutni. (Helyszínen kell bejelentkezni, hogy a hatóság eldöntse, hogy 3-4 nap múlva bemehet-e az illető egy dombra ahonnan szinte semmit sem lát…).
 
Tipikus kubai kisvárosi utcarészlet














 
Vásárolni a rumon és a szivaron kívül semmit nem érdemes. Én nem dohányzom, és nem szeretem a rumot, így gondolhatják mily sokat költöttem. Természetesen lehet venni olyan emléktárgyakat amit feltesz az ember a polcra a több 52 mellé, hogy na itt is voltam, de szinte soha nem nézzük meg.
 
tájkép, távolban a tenger












 
 
 
Egy mondattal összefoglalva. Láttam szebb és érdekesebb országot már, de aki már sok felé járt, és itt még nem volt, egy nyaralással összekötött országjárást (kb. 10 naposat) kellemesen el lehet tölteni ezen a szigeten.
 
Varadero tengerparti részlet
 

Vissza