Kuba összefoglaló 1.

2014.04.20.

Befejezésül két bejegyzésben összefoglalnám a Kubában tapasztaltakat.
Nagyon szegény az ország. Kb. havi 15 USD a dolgozói átlagkereset (!!). Minden lényeges termék jegyre kapható. Ami pedig nem olyan fontos az sehogy sem. Mondok egy példát. Az egyik áruházban hosszú sor kígyózott. Előrementem megnézni mi az a csoda, amit árulnak. Nos, partviskefe volt a csodatermék. Gondolom senki nem úgy indult reggel, hogy na ma elérkezett a nagy nap. Hozzák a partvist az áruházba, hanem arra jártak, no mit árulnak ma, ja partvist, akkor vegyünk mert talán idén máskor már nem lesz, és jó ha van.
 
Végre megjött a várva-várt partvis


A helyiek számára a havi húsadag kb. 30 dkg. Ez is főleg szárnyasból tevődik ki. Marhahús nem kapható. Mindezektől függetlenül nem egy letargikus országot kell elképzelni. Vidámak, szól a zene mindenhol. Táncolnak, énekelnek, elfogadják, hogy ilyen az életük. Szegények, de nem koszosak. Lógnak a száradni való ruhák bármerre járunk is. A gyerekek egyenruhában járnak iskolába, és mindegyik tiszta is.
 
Egy utcai zenész


 
Aki teheti, a turizmus közelébe igyekszik, mert ott várható borravaló. Ennek összege egy alkalommal is több napi normál munkás keresetének felel meg. Spanyol a hivatalos nyelv. Aki a turisták közelében dolgozik, az esetleg angolul beszél még. Más nyelv ritkaság számba megy.Vadon élő állatokat nem is láttunk. Állítólag őz, nyúl és hasonló nálunk is ismert állat elvétve van, de ragadózó állat (kivéve a krokodilt) nem található a szigeten. Madárvilága változatosabb mint idehaza, de ott is kevés az érdekes különleges madár. Közép és Dél-Amerika ebben is sokkal gazdagabb.
 
Egy különlegesség: pelikán a fa tetején 
Nagyon szép zöld a növényzet, de picit egyhangú, a királypálma a leggyakoribb és a legszebb. Costa Rica sokkal változatosabb növényzettel rendelkezik.
 
Egy szép orchidea az Orchidea parból
 

 
A lakosság kb. 50 % vagy néger, vagy a felmenőiben volt afroamerikai. Indián vagy mesztic szinte egyáltalán nincs. A faluhelyek utcái, házai nagyon szegényesek. A csúcs a hintaszék. Aki ad magára annak van hintaszéke. Lehet, hogy fémből és rozsdás, ütött-kopott, de van.
 
Vidám gyerekek a csoport tagjaitól kapott cukorral


 
 
Havannában a régi amerikai autók a luxus termékek. Akinek van, az biztos, hogy a turizmusban akarja azt kamatoztatni, ha sikerül jó állapotba hozni a gépet. Van normál használatban is ilyen autó, de annál az a csoda, hogy még működik és gurul.
 
Városnézésre indul egy csoport régi autókkal
 
 


 
 Távolsági közlekedésben a teherautókból átalakított szállítójárművek (busznak még véletlenül sem nevezhető) a jellemzőek. Turizmusban kínai, de kifejezetten jó minőségű buszok vannak. Az éttermi és szállodai ellátások a turisták számára megfelelő. Nem mondom azt, hogy fantasztikus (bár a helyiekhez képest nagyon is az), de jó. Változatosság és mennyiség tekintetében is. Ez vonatkozik a koktélokra (ami itt a legjellemzőbb) is.
 
A személyszállító teherautó (képre kattintva nagyítható)
 
 

Vissza