Nyitólap  /  Blog  /  Amerika  /  Összegzés 1.

Összegzés 1.

2013.03.09.

 
Ma egész nap élveztük a tengert és a Napot. Magában szerintem mindenki elkezdte összegezni a látottakat, tapasztaltakat, mivel holnap megyünk vissza a fővárosba, San Jose-ba, ott lesz egy rövid belvárosi nézelődés és holnapután reggel New York érintésével utazunk haza.
 
Egyik szállodánk kertje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Nem mondom, hogy szisztematikusan, hanem inkább ahogy eszembe jutnak a dolgok, úgy összegzem az itt tapasztaltakat, néhány szép képpel illusztrálva. Számomra:
- Legkülönlegesebb: az időjárás. Egy Dunántúl méretű országot képzeljenek el. Ennen a K-i részén esőerdő szinte napi csapadékkal, az ország középső részén kb. 800 m-es magasságban felhőerdő (köderdő), és kb. 17 oC, az ország nyugati részén kiszáradt területek és 35 oC. Ez számomra (számunkra- utasainkkal együtt) szinte felfoghatatlan.
 
szállodai hangulatkép
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
- Legszebb: a növényzet. Itt azért sajnáltam és hiányát éreztem, hogy nem vagyok botanikus. Olyan mennyiségű és fajtagazdagságú növények vannak, hogy az elmondhatatlan. Ami még érdekesebb, az pedig a változatosság. Ha belegondolnak, teljesen normális, hogy ahol más a hőmérséklet, csapadék stb. mennyisége, ott más a növényzet is, de megint oda térek vissza, hogy ez milyen kis területen valósul meg.
 
 
ilyen dús és érdekes volt a vegetáció

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
Kitérő: Otthon hajnal 1 óra van, itt este 6 félmeztelenül, enyhén leégve ülök a szobám előtti teraszon, csivitelnek a madarak, morajlik a Csendes-óceán, a laptopom előtt egy tányér friss ananász, miközben írom a blogot abból falatozgatok. Ezt azért sajnálni fogom a dolgos hétköznapok alatt.
 
Falusi utcakép
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
- Ami legkevésbé tetszett: útviszonyok. Egyszerűen nem hiszem el, hogy nem lehetne valamit csinálni ezzel. Odahaza nem tudok olyan utat mondani az egész országba, talán valami falusi mellékút lehet ilyen, mint itt az utak 30%-a. Tragikus. Ebből következően a közlekedés tempója is olyan az egész országban.
 
 
Átlagos út Costa Rica-n
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
Érdekességek:
- Reggelente bárhol voltunk mindenhol madárcsicsergésre ébredtünk és olyan változatos formációban, hogy azt nem lehet elmondani. Trillázva köszöntötték a reggelt.
 
Egy énekes madár a sok közűl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
- Az USD ugyanolyan használatban lévő pénz, mint a helyi Colon. Sok pénztárgép mind a két pénznemben azonnal kimutatja az összeget. Abban a pénznemben adnak vissza, amivel az ember fizet, kivéve a kis összegeket, mert azokat fémpénzben helyi Colonban.
 
 
Ananászt szállító kamion
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
- Beszéltem utastársakkal, hogy számukra mi volt furcsa. István a rengeteg gusztustalan és az embertől egyáltalán nem félő hüllőket említette. Ha belegondolok, nagyon igaza van. Otthon a kutyák jobban félnek az embertől, mint itt ezek a gusztustalan állatok.
 
 
Iguánák a fák ágain
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
- A sok vulkán. Sajnos egyikhez sem tudtunk közel menni. Nincs kiépített turista út a vulkánok pereméhezem, mert nem érzik biztonságosnak a helyiek. Nekünk ezt el kell fogadnunk, mert ők tudják…
- Szinte mindenki beszél angolul. A hivatalos nyelv a spanyol.
 
- Színvonalasak a szállodák. Tartottam a minőségtől, igaz szinte mindenhol **** szállodákban aludtunk, de megütik az európai standardot.
- Nem olcsó ország. Árakat tekintve kb. hazánkhoz lehet viszonyítani. Valószínűleg azért is mert a minimális fizetés kb. 450 USD (k. 100.000 Ft), mint otthon.
 
Costa Rica óceánpart
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
- Nincs munkanélküli segély. Ha valakinek nincs munkája, az semmilyen ellátást nem kap. Álláspontjuk: ha pénzt akarsz, keress valamilyen munkát! (Mindenki maga döntse el, hogy ez így jó vagy nem). Az ÁFA 14%. Van ingyenes közellátás és van magán korház rendszer. Kinek mit bír a pénztárcája. A minőség természetesen nem azonos, de ezt itt mindenki elfogadja, azaz a jobb minőséget meg kell fizetni.
Következő blogomban írok a fővárosról és folytatom összegzésem Costa Rica-ról.
 

Vissza