17. Saigon – Mekong-delta

2010.11.07.


Megérkeztünk Vietnámba. Néhány napot most itt töltünk. Az első város melyben alszunk Saigon – legalább is mi még így hívjuk. A helyiek már az új nevét, a Ho Shi Minh városnevet használják. Magyarul a kettő ugyanaz. A városban 7 millióan laknak és ehhez van 5 millió (!!) motor. Mindenhol kismotoros. Mennek keresztbe-kasul. Rosszabb, mint Olaszország.
 
Saigon utca

Fejlettségben az eddig látott országokhoz képest nagyon le vannak maradva, de kedvesek, mosolygósak, aranyosak a maguk átlag 155 cm-vel.
Saigon legfőbb látványossága a Függetlenség palotája, mely annak idején a dél-vietnámi elnöki palota és egyben katonai parancsnokság volt, jelenleg múzeum. Berendezése a 60-as éveknek megfelelő, de érdekes néhány feng shui kialakítás. Több szobában térképek a falon, morzegépek … mint annakidején a katonai irányításkor.
 
Függetlenség palotája

Elmentünk a kínai negyedbe, megtekintettünk egy Buddha templomot és a francia időkben készült, pályaudvar épületét.
A városhoz képest, számomra sokkal nagyobb élmény volt a Mekong-delta. A folyó, Tibetben ered  Itt Dél-Vietnámban ömlik a tengerbe, delta torkolattal. Hatalmas területen, kisebb szigetek közt kanyarog a folyó.
 
Mekong

Ha a folyó fő ágát nézzük, az is kb. 2 km! A teljes terület szélessége min. 6-8 km. A hordalék lerakása által kialakult szigeteket tovább bővítették és házakat, éttermeket alakítottak itt ki rajtuk. Fantasztikus dús a vegetáció. Van banánfa, kókuszfa, mangrove, fikuszok és egy csomó számomra ismeretlen trópusi növény.
 
útközben

Megtekintettünk egy helyi „rizsfeldolgozót”. Kb. 7 fős családi vállalkozás. Rizsből készült termékeket kóstoltunk itt és néztük a készítést is: pattogatott rizs, puffasztott, különbözően ízesített rizs, szárított gyömbért…
 
pattogatott rizs

Az egyik szigeten nagyon finomat ettünk (hal, rák, polip, békacomb, gyümölcsök, zöldségek). Természetesen a túra 90 % kis csónakkal történt. Nekem nagy élmény volt. A hőmérséklet kb. 30 C, de erősen párás. Repülővel folytatjuk utunkat Hue-ba a régi császári fővárosba.

Vissza