Nyitólap  /  Blog  /  Ázsia  /  18. Hue

18. Hue

2010.11.08.

 
Az igazat megvallva, addig amíg nem néztem utána, Hue számomra nem mondott semmit. A település Vietnám közepén 20 km-re a tengertől a Parfüm-folyó partján fekszik. Nem is ezért híres, hanem az 1800-as évek elejétől a II. Világháború végéig ez volt a főváros és az uralkodók székhelye. A műemlékegyüttes, mely egy kb. 30 km2 -es területen elszórtan található, az UNESCO Világörökségek listájában is szerepel.
Egyik ékessége az Éjkirálynőjének pagodája, mely szinte minden Vietnámról szóló útikönyvben szerepel.
 
Éjkirálynőjének pagodája

A városban van a Citadella, mely az uralkodók székhelye volt. Sajnálatos, hogy az amerikai bombázások nagyon komoly károkat okoztak benne. Most is az UNESCO segítségével csak a 20%-át sikerült felújítani.
 
Citadella

A város sokkal nyugodtabb, csendesebb, igaz szerényebb is, de kifejezetten jó hangulatú. Ehhez a világörökség listájához tartozó emlékek a császári sírhelyek is. Ezek közül hármat kerestünk fel. Szépek, de ezek is felújításra szorulnak. Legjobb állapotban a 12. császár síremlék együttese van, mely a francia gyarmatosítás idején készült, komoly francia támogatással.
 
XII. császár palotája

A másik 2 sírhelyre is jellemző, hogy több épületből áll és a feng shui is fontos szerepet játszott kialakításában. Érdekes volt az is, hogy elefánt és lovas szobrok is díszítették a bejáratot. Minden sírhelynél vagy természetes, vagy mesterséges tó található.
 
palotavédők

Ebédünk egy buddhista szerzetesi épületben volt. Mivel ők vegetáriánusok, mi is azt ettünk. Pontosan miket az nem derült ki, de én mint nagy húsevő, sem maradtam éhen. Ez azért sokat elmond.
 
ebéd

Sajnos ezen a napon esőt fogtunk ki, ezért viszonylag hamar 4 órakor visszatértünk szállásunkra, mely ***-os, de nagyon korrekt. Tartottam tőle, amikor a partner mondta, de most, hogy itt vagyok, látom semmi baj velük. Minimum az európai ***-os szint, de inkább ***+-os szint. Útközben láttunk egy érdekességet. Kicsit elmosódott a felvétel, de aranyos; malacszállítás vietnámi módra.
 
malacszállítás

Holnap új Világörökség, új történet

Vissza