Nyitólap  /  Blog  /  Ázsia  /  8. Shanghai

8. Shanghai

2010.10.29.


Az igazat megvallva a tervezéskor ez kimaradt a listából, de sikerült úgy repjegyet szerezni, hogy maradt 1 napom Shanghaira. Este érkeztem, és a reptértől a szállodáig menő úton (20 órakor) egy hosszú felüljáróról és egy hídról szép rálátásom volt az Expora. A folyó 2 partjára települt. Okt. 30-án zár. Állítólag most hétvégén több mint 1 millió (!!) ember kereste fel. 800 ezer után már nem akartak többet beengedni, de akkora volt a tömeg, hogy engedtek nekik. Nagyon szépen ki volt világítva, érdekes, azt hittem nagyobb. Mint a bp-i Expo területe 3 x, tele csarnokokkal. Itt Kínában hozzá kell szoknom, hogy másak a méretek. Shanghai pl. 23 millió fős. Ahogy haladtam be a városközpontba, úgy láttam a szépen kivilágított híres toronyházakat, de mire elfoglaltam a szobámat, ettem, már 10:30-kor nem volt lelkierőm bemenni, úgyis másnap 7:20-ra ott volt értem az id. vez. Először azt mondta, hogy 3 főnek vezet, de később kiderült, hogy a másik 2 fő lemondta. Uri dolgom volt, 1 mikrobusz és 1 id. vez állt rendelkezésemre. A végén kezdem. Kár lett volna kihagynom Shanghait. A legfeltűnőbb az volt, 2,5 x Magyarország 1 városban és nem volt nagyobb forgalmi dugó mint Bp-en!! Sőt! Este nehéz volt közlekedni a városban, de nappal simán. Milyen város Shanghaj? Változatos. Vannak hatalmas toronyházak, de régi városrész több száz éves házakkal, emlékekkel, azonkívül az ópium háborús időszakban felhúzott eklektikus paloták, szép folyóparti sétányok, vigalmi negyed…
Természetesen most is készültek képek. Ízelítőnek ebből most is mellékelek néhányat.  

1.    A nép tere: Ide összpontosul a politikai irányítás.

2.    Óváros: Látni, hogy a XXI. sz-i piacközpontúság, hogy tör be a múlt emlékei közé.

3.    Hangulatos régi városmag. Nem szoktam magamat fényképezi, de az. Id. vez erősködött, hogy ő készít rólam, hogy tudják meg, itt voltam.

4.    Ellenben ő imádta volna, ha fényképeztem volna. Egy közös képet betettem az óváros egyik épületének tetejéről készült a modern város látszik a háttérben.

5.    Folyópartról a modern város, melynek 2 legmagasabb épülete bent van a világ legmagasabb 10 épületének listájában.  

Vissza