Nyitólap  /  Blog  /  Ázsia  /  9. Xian

9. Xian

2010.10.30.


Biztos nem jöttem volna el én sem és rajtam kívül az elmúlt években több 10 millió turista ide az ország közepére, ha nem találták volna meg ezt a csodát - az Agyaghadsereget. A város felejthető kategória. Érdekessége, hogy egy kb. 5 m magas teljesen épen maradt fallal van teljesen körbevéve. A fal 4 sarkánál egy érdekes pagoda alakú őrtorony büszkélkedik.
Repülővel este érkeztem Xianba. Mint Tajpejben és Shanghajban is iránybusszal mentem be a központba onnan pedig taxival a szállodába. Úgy jártam, mint Shanghajban, nem akartak a taxisok elvinni a pályaudvartól a szállodáig, mert túl közel van. Nem éri meg neki!? Végül egy fekete taxis vitt el 3 x-os pénzért. Mikor leszálltam az iránybuszról, elegáns, angolul jól besszélő lány felajánlotta teljes segítségét Xianban. Este 8 óra volt… Nem álltam neki kifaggatni, hogy mit ért ez alatt? Inkább udvariasan jeleztem neki, hogy köszönöm, de nem tartok igényt szolgálataira. Pedig lehettem volna szép „szőke herceg” is talán… Este mivel itt gyalogos távolságra volt a központ a szállodámtól, bementem és készítettem esti felvételt a város főtéri ékességéről, a Harangtoronyról.

Harangtorony

Érdekes a városszerkezet. Harangtoronytól 4 égtáj felé 1-1 főút visz, egészen a kb. 3 km-re lévő, 5 m magas, városfalig, mely teljesen épen maradt és körbeöleli a várost.

Városfal

Szóval az igazán szűken vett város kb. akkora, mint Eger (csak sík vidéken), csupán hozzáraktak kb. 50 km-es körzetben minden lakott települést. Ezért lett több milliós. A város látványosságait fel is soroltam. Másnapra maradt az igazi durranás, az Agyaghadsereg.
Erről külön blogban írok legközelebb. Nem is a látványról, hanem… (olvassák el !)

Vissza