Nyitólap  /  Blog  /  Ázsia  /  Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri

2011.10.29.

 
Folytattuk indiai útbejárásunkat. A mai napon Fatehpur Sikri megtekintése szerepelt a programunkban.  Ez kis kitérővel Agra és Jairpur közt található. Nem mondom, hogy egyszerűen jutottunk ki Agrából.
Indiai forgalom
 
India életkép az utak mellől
Az út viszonyok és a környék semmivel nem volt másabb egész Jaipurig mint Delhi és Agra közt, csak most nem csodálkoztam amikor a „sztrádán” jött velünk szemben teherautó vagy kocsi.
Sok jó kis helyen is elfér
Mesélek inkább Fatehpur Sikriről. Amogul birodalom idejében a XVI. sz-ban egy ideig ez volt a főváros. Természetesen vallási okai voltak amiért ide tette az uralkodó székhelyét, de tény az, hogy nagyon szépen felépített hatalmas palota együttes található itt. Főként vörös homokkő volt az építőkő, de fát is használtak a díszítéshez.
Fatehpur Sikri - Palota
Érdekes volt látni azt, hogy annak idején a vizet milyen csatornarendszerrel vezették a palota különböző pontjaira. Az uralkodó el tudta érni, hogy az iszlám, a hindú és a keresztény vallású felesége békében éljen egymás  és a 750 ágyasa mellett.
Fatehpur Sikri - palota udvar
Délután folytattuk utunkat Jairpurba. Egy kellemes belvárosi szállodában kaptunk szállást. Kis pihenés után sétáltunk a városban. Holnap városnézés és ha igaz elefántozás is lesz. Ültem már Kambodzsában és Nepálban is elefántháton, de szerintem most is kipróbáljuk.  

Vissza