Japán - I. rész

2017.10.09.

Nehéz mindig új és érdekes vidéket ajánlani utasainknak. Ezúttal egy olyan úti célt szerettünk volna a repertoárunkba venni, amely sok utazó bakancslistáján szerepel, ára miatt mégis nehezen elérhető. Hosszas gondolkodás után Japánra esett a választásunk. Készítettünk egy programot, amelyben korrekt áron ajánljuk Japán szépségeit, Dél-Koreával és Pekinggel kombinálva. Igaz, hogy a híradásokban időnként Észak-Korea miatt veszélyes területnek próbálják beállítani ezt a vidéket, de semmi feszültséget, problémát nem tapasztaltunk ottlétünk alatt Ildikóval. A következő néhány blogbejegyzésben erről az útbejárásról számolok be.

Az Osakai vár 

Japán utazás - Osaka látképe a várból Osaka látképe a várból

Dél-Japánban, Osakában kezdtük nézelődésünket. Osaka az ország 3. legnagyobb városa, közel 3 millió lakossal. Megérkezésünket követően az osakai várhoz mentünk. A tipikus Japán stílusban készült épület inkább tűnik palotának, mint várnak. A vár jellegét a több sorban is megtalálható vizesárok és a várfal biztosítja.

Osakai vár - Japán látnivaló Osakai vár 

A várfal különlegessége, hogy hatalmas kövekből épült. Mellékelek egy képet, mely mutatja ezek méreteit. El sem tudom képzelni, hogy tudtak ekkora köveket kifejteni, lecsiszolni és ide elhozni.

Osakai vár várfal - Japán utazás Ilyen hatalmas kövekből áll a várfal

Látogatás a Dotombori negyedbe

Este a Dotombori negyedbe látogattunk el. Ez Japán egyik legnagyobb bevásárló és szórakoztató központja. Mérhetetlen mennyiségű vásárló és nézelődő volt itt. A boltok mellett természetesen rengeteg étterem is várta vendégeit.

Dotombori negyed - japán látnivalók Dotombori délután

Utunk a Shinkansen szupervonattal Hirosimába

Japánba utazva senkinek sem javaslom az előzetes ebéd és vacsora lekötést. Olyan széles skálája van az éttermeknek, hogy szerencsésebb ott dönteni. Nem beszélve arról, hogy sok olyan étel van, melyet nem biztos, hogy mindenki elfogad. Az éttermek ablakaiban előre elkészített ebéd (vacsora) dobozok láthatóak. Meglepő, de ezeket az ételmintákat műanyagból (!) készítik el, és így teszik ki a kirakatba. Képzeljék el a rizst vagy a zöldbabot műanyagból úgy elkészíteni, hogy első pillantásra frissen elkészített ételnek tűnjön. Osaka utáni napon a híres Shinkansen szupervonattal (mellyel többször is utaztunk) mentünk Hirosimába.

Shinkansen szupervonat - Japán utazás A 300 km-es sebességgel is menő Shinkansen

A megrázó mementó Hirosimában

A város egy sajnálatos esemény miatt lett ismert. Itt robbant fel a világ első pusztító atombombája. A bomba a belvárosban az Iparkamara épülete fölött robbant. (Azért nem a földön, mert így pusztítóbb volt a hatása.) Mementónak meghagyták az épületet és köréje emlékparkot, valamint egy múzeumot emeltek. Rengeteg kép és tárgy utal a szégyenletes eseményre. Megrázó és egyben elgondolkodtató az, amit ott láthatunk.

A megrázó mementó Hirosimában - Japán látnivalók A megrázó mementó Hirosimában

Itsukushima szentély

Ezt követően Japán egyik jelképét, az Itsukushima szentélyt kerestük fel, amely egy Hirosimától Dél-Keletre lévő szigeten található. Már a hajóúton is láttuk a híres Miyajima Torii-t. Az Itsukushima szentély előtt, a tengerben álló kultikus kapu Japán egyik jelképe, amely természetesen a Világörökségek listáján is szerepel.Miyajima Torii, a híres kapu - Japán látnivaló

Miyajima Torii, a híres kapu

Több évszázadon keresztül egyszerű halandó nem látogathatta a tengerben álló szigetet. A szentély a tengerparton cölöpökön áll. Dagálykor a vízben állnak az oszlopok, ellenben apálykor látszik a homokos part. A területen szokatlan módon, az emberek közt, szabadon sétáltak az őzek.

Itsukushima szentély  - Japán utazás Itsukushima szentély 

Éppen egy hagyományos japán esküvőt tartottak a szentélyben, amikor ott voltunk. Érdekes volt a násznép hagyományos japán öltözete. A hölgyek ruhájának szokatlan tartozéka volt a hátukon, a lapockájuk magasságában látható kis „csomag”. Olyan, mint egy hátizsák (lásd fotó fehér ruhás hölgy). Sajnos ruházati ismeretem nem túl magas szintű, így nem tudom ennek ruhatörténeti magyarázatát. Már csak ezen látványosságok miatt is megérte elmennünk Dél-Japánba!

Esküvő utáni fotózás a szentélyben - Japán látnivaló Esküvő utáni fotózás a szentélyben

A következő napon Kyotót és környékét kerestük fel, amelyről egy következő blogbejegyzésemben fogok írni.

Vissza