Nyitólap  /  Blog  /  Európa  /  3. nap

3. nap

2011.08.24.


Szurkoltam a mai nap miatt a csoportomnak. Ma mentünk fel a Jungfraujoch-ra. Az egyik, hanem A leglátványosabb magaslati kilátójára Svájcnak. 150 CHF a vonatköltség fel a csúcsra és vissza, igaz a fenti látnivalók költsége is benne van ebben az árban, de akkor is egy magyar embernek ez  brutálisan sok. Ja és ez a csoportos kedvezményes ár. !! Magyar pénzben átszámítva kb. 36.000,- Ft. Ismerik a régi Márkus humoreszket, amikor szétszedi a fotelt, hogy mi kerül ebben a fotelben … forintba. Nos én is megkérdezhetem, de sajnos, ha a svájci általános árakat nézem el kell ismernem, hogy nem brutális, ez csak a magyar keresetekhez viszonyítva sok. 

Nos mit kapunk érte? Egyrészt 2 óra vonatozás fel kb. 600 m-ről 3453 m-re. Ebből 7 azaz hét km egy alagútban megy felfelé a hegy belsejében …!!!Fent van egy szépen kialakított kilátó, egy tetőterasz, mely hóval borított, egy jégpalota és az egyéb kiszolgáló helyiségek, folyosók. Ha ezt mind a svájci árakhoz viszonyítva megnézzük nem is olyan irreális. Itt ahol egy gombóc fagyi 3 CHF, egy perec  4 CHF és mondhatnám tovább a viszonyítási árakat.

Most amikor írom a blogot, dörög villámlik, esik az eső. Nem szakad, de úgy szépen tisztességesen esik. Nos nem csigázom tovább az érdeklődésüket, fent nagyon szép időnk volt. Nem az volt, hogy nem volt felhő az égen, hanem annál érdekesebb. A völgy tiszta volt, minden tökéletesen látszott, a hegy a Möncha 4107 m-rével hol eltűnt a felhőben, hol tökéletesen (felhőtlenül) megmutatta magát a fotósoknak. Ugyanez vonatkozik a Jungfraura (4158 m). (Az Eiger nem látszik onnan.)

Az Aletschgleccser végig szépen látszott és az alattunk lévő táj is. Két és fél órát töltöttünk fent. Hógolyóztak az utasaink, fényképeszkedtek, megnézték a különleges Jégpalotát. 

Szóval mindenki jól eltöltötte a 2,5 óráját. Persze azt nem kell mondanom, hogy ez nem úgy volt, hogy felértünk és elmondtam mi merre van, és  mindenki ment a maga útjára, hanem végig mentem velük minden látványossághoz, ahogy máskor is, mert féltek, hogy eltévednek. Ez nem is baj. Hozzászoktam, hogy a magyar utas nem olyan mint a német, melyet a buszvezető feltesz a völgyben a vonatra és várja őket 6 óra múlva lent.
Érdekes a gk-nk mondta, hogy délután néhányszor esett  a völgyben. Fent ebből semmit sem érzékeltünk. Egy csöpp eső sem volt, sőt olyan borzalmas borulás sem.  

Összegezve: látványos szép napon vagyunk túl. Szerencsénk volt az idővel és azzal, hogy mindent jól láttunk. Holnap Altdorf (Tell Vilmos városa), Rigi egy szép hegy kilátóval kb. 1800 m magasan (kérdés milyen időnk lesz, mivel most esik). és Luzern – az egyik legszebb svájci város. Holnap folytatom a blogomat. Szurkoljanak, hogy jó időnk legyen legalább a hegyen!

Vissza