Adria ékkövei - Beszámoló

2011.10.04.

Adria ékkövei 2011. szeptember 29 – október 3.

Csütörtökön terv szerint indultunk el Horvátország felé csoportunkkal. Már ahogy közeledtünk a határhoz érezhető volt, igen szép idő fog várni minket a városnézések során és a tengerparton is.
Kora délutáni órákban érkeztünk meg a fővárosba Zágrábba, ahol egy városnéző séta során ismertük meg a történelmi várost. Gyönyörű napsütés és 26 fokos melegben élvezhettük mindezt.


Este érkeztünk Pulába, a tengerparthoz kb. 50 méterre található szállásunkra. Ott már finom fánkkal és welcome drinkkel vártak minket. A tartalmas napot egy bőséges vacsorával fejeztük be.
Pénteken engedélyezett volt egy kicsit a henyélés, így csak 9 órakor indultunk el, hogy felfedezzük Porec, Rovinj és Pula ékköveit.
Mind három városnézés kellemes és tartalmas volt látnivalókban. Sokszor úgy érezhettük, hogy nem is Horvátországban, hanem Olaszországban vagyunk. Természetesen ez a korábbi történelemből eredő olasz fennhatóság alatt kialakult és az építészetet meghatározó sajátosságoknak volt köszönhető. 


Az apró kis macskaköves utcák, a régi épületek és az itt-ott beszűrődő napfény adta meg a varázsát a pénteki napunknak. Kora este érkeztünk vissza szállásunkra, ahol néhányan még a kellemes időt kihasználva megmártóztak a habokban.


Szombaton, reggeli után 8 órakor indultunk. Zadar felé vettük utunkat, egyre beljebb Dalmácia csodálatos világába. Az úton végig csodálatos tájakon mentünk keresztül, sokszor nem tudtuk, hogy a buszból melyik oldalról is fényképezzünk. A látvány lenyűgöző volt. Kora délután értünk Zadarba, ahol 28 fokos napsütés fogadott minket. Kellemes séta keretén belül megtekintettük a történelmi és a jelenlegi város központot is, majd végig sétáltunk a tengerparton, a kikötőben. Természetesen, mint minden városnézés során, most is volt némi szabadidőnk, melyet egy kellemes teraszon egy kávé és egy finom sütemény társaságában töltöttünk el.

Később tovább indultunk szállásunkra, mely Sibeniknél volt található egy hatalmas 5 hotelből álló tengerparti komplexumban. Zadari városnézésünk után gyorsan a hotelünkhöz értünk, ahol már a recepcióról láttuk, hogy milyen szép tengerpart vár ránk. A szoba elfoglalását követően, mindenki birtokba vette a partot, és egy kellemes fürdőzés vette kezdetét. Majd egy vacsorával és egy hangulatos tengerparti sétával fejeztük be a napot.


Vasárnap következett a sokak által várva várt fakultatív kirándulás a Krka vízeséshez, Trogirba és Splitbe. Aki ezt választotta, az elé csodálatos természeti és ember által alkotta látvány tárult a nap folyamán. A Plitvicei-tavak kis testvéreként emlegetett Krka vízesés mindenki számára feledhetetlen volt. 


Az ezt követő, csak „kis Velenceként” emlegetett Trogir városnézés középkori hangulata mindenkit magával ragadott. Szerencsére a jó idő folyamatosan a csoporttal volt. Az ókori hangulat és a mediterrán életérzés a Splitben tartott városnézés során is végig velünk volt, így egy igen tartalmas nap után kora esti órákban ért vissza a csoport a szállodába, ahol a közel 30 foknak köszönhetően, sokan „elfoglalták” a napozóágyakat és birtokba vették a tengerpartot.
Természetesen akik nem vettek részt a fakultatív programon, azok egész nap ezt a csodálatos tengerparti környezetet élvezhették.

Hétfőn reggelit követően indultunk Sibenikbe, ahol egy tartalmas városnézésen vett részt a csoport.A városnézést követően, fájó szívvel, de búcsút vettünk a horvát tengertől, és hazafelé vettük az irányt. Este 8 órakor érkeztünk Budapestre.

Az élmények, melyek az 5 nap alatt meghatározták életünket, biztosan sokáig bennünk fognak még élni, és a sok elkészített fényképen keresztül, talán örökre megőrizhetjük magunknak.

Őszintén tudom mindenkinek ajánlani ezt az utunkat!
Túri Krisztián

Vissza