Geysir és a Gullfoss vízesés

2015.05.11.

No, ma olyan látnivalók voltak programunkban, amik mindenki számára ismertek, ha elhangzik Izland neve.
Reggel még egy kicsit forgolódtunk a fővárosban. Többek között megnéztünk a Nemzeti Múzeumot. Nem mondom, hogy lenyűgözött ,néhány érdekes kegytárgy, fafaragás, de semmi extra.
Ezt követően elhagytuk Reykjavikot. Az első hely, ahol megálltunk, egy vulkáni kráter volt. 
Vulkáni kráter egy kis tavacskával
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
A vulkán öble és egész formája csodálatosan látszott. Az 55 m mély kráter alján most egy  tó található. Ezt jártuk körbe. majd lementünk a tópartra is.
Folytattuk utunkat és megálltunk piknikezni – ebédidőben – egy szép vízesés fölötti teraszon. 
Ebben a környezetben piknikeztünk 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Reggel még hóesésre ébredtünk, de délutánra verőfényes napsütés lett. Igaz csak 5 C volt a hőmérséklet, amikor a Geysir vidékre érkeztünk. Az öreg Geysir, amely az összes szökőforrásnak a nevét adta,már csak enyhén bugyborékol, de a közelében lévő Strokkur még nagyon aktív. 
Kitörés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Kiszámíthatatlan időközönként lövel ki, de maximum 10 percet kell várni egy kitörésre, de volt úgy, hogy 1 perc alatt 3 x is kilőtt. A területen sok bugyborékoló gőzforrás van. Ezek vizének hőmérséklete, 80 – 1000 C,de pár méter megtétele után már egészen lehül.  
A kitörés közelről
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Hatalmas élmény a geysírkitörés. Régóta vágytam ennek látványára és nem csalódtam. Ehhez jött a csodás napsütés, szóval egy szavam sem lehet. Jó sok időt töltöttünk ebben a parkban.
Ez jó magas lett
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
Ezt követően folytattuk utunkat a Gullfoss vízeséshez. Amikor odaértünk (kb. 10 km) nem akartuk elhinni, hogy megérkeztünk. A terület köröttünk teljesen sík volt. Hol lesz itt a vízesés?
Távolról a vízesés. Érdekes a megfagyott víz a vízesés oldalánál
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 Nagyon érdekes, mert a jégkorszak a lesimította a teljes területet, de  ahol puhább  volt a kőzet, ott a sík területre is rést vágott. Így lehet, hogy a teljesen síknek tűnő területből még lefelé kanyont vágott a víz és a jég, így alakult ki a lépcsőzetes vízesés. Mesés a látvány. 
közelről a zuhatag egyik lépcsője
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
Nem tudom mennyire adják vissza a képek ezt a 2 lépcsős vízesést, de tény az, hogy nagyon látványos. Itt is eltöltöttünk kb. 2 órát.
A másik lépcső közelről
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Programunk után keskeny hegyi utakon szerettünk volna új szálláshelyünkre utazni, de mindegyik le volt zárva a hóolvadás és a magas vízállás miatt. (Ezek az utak sokszor vízmosásokon mennek keresztül.) 21 órára értük el szállásunkat Hellában.
útközben a táj
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Nagyon szép és tartalmas napunk volt ma is.

Vissza