Nyitólap  /  Blog  /  Európa  /  Isztambul

Isztambul

2015.08.21.

 
Kék mecset [caption id="attachment_3347" align="aligncenter" width="580"]Turkey, Istanbul, Sultanahmet District, classified as World Heritage by UNESCO, Sultan Ahmet Camii (Blue Mosque) Turkey, Istanbul, Sultanahmet District, classified as World Heritage by UNESCO, Sultan Ahmet Camii (Blue Mosque)[/caption]
Egy szakmai csoportnak szervezünk utat Isztambulba és több dolog bizonytalan volt, ezért a múlt héten kiugrottam Isztambulba, mely igaz nem fővárosa Törökországnak, de a legismertebb és legnépesebb települése.
Hippodrom tér egyiptomi oszlopa
Jelenleg kb. 15 millióan (!) lakják. Mostanában a hírekben hallani, hogy itt-ott robbantottak Törökországban és Isztambulban is. A mindennapi életben ennek semmi jelét nem láttam. Még azt sem mondhatóm, hogy nagy volt a rendőri, katonai  készültség. A Nagy Bazár bejáratánál láttam egy fegyveres katonát. Ez volt az összes. (Ilyen alapon, tegnap Pesten is volt vmilyen robbantás). Azt már megszoktuk, hogy a nagyobb műemlékeknél, múzeumoknál elektromos kapun kell átmenni. Itt is ez volt, de nagyon gyorsan és pergőn ment.
Hagia Sophia belseje
Egyeztettem a helyi kamara elnökével, a konzulátussal és természetesen a helyi partnerirodával. A pergő, sikeres tárgyalások után kb. 1,5 napom maradt a városra. Mint gondolom Önök közül is jónéhányan, én is kb. 25 éve a nagy bevásárló korszak időszakában jártam - idegenvezetőként - Isztambulban. Abban az időszakban a Kék mecset helyett a bazár aranyai és ruhaboltjai jóval népszerűbbek voltak. Emlékszem a csoportokból átlagban 5-10 fő jött a városnézésre. Az sem volt több 2 -3 óránál.
5
A Nagy Bazár
Most visszatérve szinte semmire sem emlékeztem, vagy annyit változott a város, vagy az én memóriám romlik. A nagy mecsetek belsejéről, belvárosból alig alig rémlett fel egy-két emlékkép.
Milyen a mostani Isztambul? Egyrészt sokkal kevésbé "nyomulós". Sem a Bazárban sem az utcán nem tukmálják a portékáikat a kereskedők, így az embernek jobban van módja nézelődni a városban és termékek között is. Semmivel sem koszosabb a központ, mint bármely európai nagyvárosban.
6
Mecset és híd az öbölnél
A látnivalók kialakítása, állapota minden igényt kielégít. Érdekes volt, hogy egyik este elvitt a partner egy török zenés estre. - Felejthető kategóriájú volt, de nem is ezért írok róla. - Az est egyik műsorszámaként az énekes körbekérdezte a jelenlévőket, hogy honnan érkeztek és egy dalt elénekelt el az adott országból. Egyedül voltam magyar de egész szépen elénekelte a fickó : Az a szép, az a szép akinek a szeme kék..." dal 2 versszakát. DE ugyanezt megtette vagy 20 országból érkezővel, pedig volt benne: indiai, madagaszkári, fülöp-szigeteki, ausztrál, ciprusi, iráni, türkmén, koreai, japán, dél-afrikai, kanadai, ausztrál és még sorolhatnám. Szép és érdekes volt az énekes teljesítménye, de számomra nem is ez volt a megdöbbentő, hanem az, hogy a jelenlévő kb. 150 főből 3 európai országból érkezett turista (olasz, ciprusi és magyar), (nem volt se német, se angol, se spanyol, se orosz) ellenben közel 20 egyéb országból érkező vendég volt. Ez mutatja, hogy mennyire népszerű ország Törökország illetve Isztambul a turisták számára. Nem tudom, hogy ebbe mennyi szerepet játszik az, hogy a Türkish Airlines rengeteg országba - és megfizethető áron - indítja gépeit Isztambulból, de tény hogy nagyon sok és vegyes a turistaáradat a városban. Hol vagyunk mi ehhez képest ...?? 7
 
Topkapi Szeráj
Teszek be néhány képet illusztrációnak blogomhoz. Őszinte vagyok; nem vittem fényképezőgépet, ezek nem az én fotóim, mivel csak a munkára koncentráltam és nem jutott eszembe a csomagoláskor, és nem tudtam akkor, hogy lesz-e időm a városra. Szerencsére pergőn mentek a megbeszélések - csak a forgalom, a sok autó miatt, volt iszonyú lassú -, így maradt időm a városra is. A képek a fő látványosságok közül mutat meg néhányat. 8
 
Ciszterna - víztároló
Összegezve; ha megkérdeznék érdemes-e elmenni Isztambulba? A válaszom igen, de 2-3 nap szerintem a város megtekintésére bőven elég. Ha ellenben a vásárlás is fontos na akkor még + 2 nap.
Az áruválaszték nagy, az árak jók, a minőség na arról most nem nyilatkoznék.

Vissza