Katasztrófák és katasztrófaturizmus

2016.08.29.

Alapvető emberi ösztön, hogy félünk a katasztrófáktól és kerüljük azokat a helyeket, ahol ezeknek a veszélye fennáll. Lehet ez cunami, árvíz, tűzvész vagy földrengés. Olaszországot az utóbbi sújtotta augusztus végén. A múlt heti események mellett a közelmúltban Madeira is megszenvedte a természet erejét, ott erdőtüzek tomboltak, amelyeket már azóta sikeresen eloltottak. Közép-Olaszországot szerda hajnalban 6,2-es erősségű rengés rázta meg, amely 290 halálos áldozatot követelt. Aki tud, segít, azonban hosszú idő, mire a könyék visszanyeri régi fényét. Az én véleményem az, hogy a turistáknak kerülnie kell a frissen katasztrófa sújtotta területeket. Sajnos tapasztalataim alapján ezt sokan nem veszik figyelembe. Saját szememmel láttam, hogy amikor Passauban a lakásban küzdöttek a beömlő vízzel, a német turisták a katasztrófavédelmiseket szinte félrelökve fényképezték a helyieket. Nyugaton számos olyan utazási iroda van, amely erre rendezkedett be. A „katasztrófaturizmus” legnagyobb bánatomra nem csak, hogy működik, de igen népszerű iparág. Tavaly a nepáli földrengés után majdnem több német turista utazott, mint a földrengés előtt általában. Felháborítónak szégyenletesnek tartom ezeknek az irodáknak a tevékenységét.

Földrengés olaszországban

Akkor egész Olaszország tabu? Nem.

Itt felmerül a kérdés, hogy utazzunk-e Olaszországba. A földrengés sújtotta vidéket kerüljük el. Egyrészt veszélyes, másrészt ne akadályozzuk a mentőcsapatok munkáját. Túlzásokba azonban ne essünk, Olaszország többi részé ugyanúgy látogatható, mint eddig. Ilyenkor a legjobb kikérni a szakemberek véleményét. Mi jelenleg folyamatosan egyeztetünk az olasz partnerekkel és szállodákkal arról, hogy hol, mi a helyzet, indíthatjuk-e a csoportot, avagy nem. Nálunk a bejegyzés megírásáig egy család jelezte, hogy nem szeretne utazni a földrengéstől való félelem miatt. Ezt elfogadtuk, így sztornómentesen lemondhatják az utat. Az utazók azzal segíthetik a katasztrófa sújtotta területeket, hogy konkrétan arra a helyszínre nem utaznak és nem hátráltatják a mentést, valamint az újjáépítést. Ezzel is tiszteljük emberbarátinkat.

Más téma:

Néhány gondolat az irodában folyó munkákról: Szeptember első hetében 17 csoportunk indul, ami nem kis szervezést igényel. Ebben dolgozik most az egész stáb. Rám vár még egy feladat, a tél-tavasz katalógus szerkesztése. Az ajánlatok kezdenek összeállni, a szövegek nagy része elkészült. Folyamatosan érkeznek a partnerektől és a szállodáktól az ajánlatok. A szerkesztést várhatóan szeptember közepén le tudjuk zárni. Ahogy haladunk előre, folyamatosan informálom Önöket a tél-tavasz útjainkkal kapcsolatban. Az már biztos, hogy 52 oldalas lesz a katalógus, így lesz mit lapozgatni J. Várhatóan a jövő héten feltesszük a web oldalunkra az adventi és a szilveszteri ajánlatainkat, árakkal, időpontokkal.

Kép: Remo Casilli, REUTERS

Vissza