Korzika

2015.10.18.

Régóta terveztem, hogy megtekintem Korzikát és Szardíniát. Most szeptemberben egy baráti csapattal elmentünk erre a két szigetre. A mostani blogomban erről számolok be.
Livornoból kb. 4 órás komppal jutottunk át Bastiába. Bastia belvárosa látványos. Különösen a főtér és a kikötő környéke. Érdekes, van egy Napoleon szobor, mely a politikust úgy ábrázolja, mint egy római cézárt, (igaz császárrá koronáztatta – koronázta – magát) és egyben egy díjbirkózót. Olyan izomzattal ábrázolják, hogy a konditerem törzsvendége is büszke lenne rá.
 
1
Napoleon szobor Bastiában
 
  Elmentünk egy kicsit északra a Cap Corse vidékére, de a sok kis település és a lassú haladás miatt inkább visszafordultunk és elindultunk nyugati irányba. Innentől megkezdődött a hegyes, kanyargós útszakasz. Szegedtől kocsival mentünk. Végig én vezettem, így megértettem, hogy miért mondják az autóbuszvezetők, hogy „dolgos” a korzikai vezetés. Rengeteg kanyar és mindemellett keskeny utak. Személyautóval sem egyszerű, hát még busszal.
 
2
Korzikai tengerpart
 
Mi 3 éjszakát (azaz 4 éjszakát – majd elmondom miért 4) töltöttünk Korzikán. Megtekintettük Bastia mellett Calvit, Portot és Bonifaciót. Összességében elmondható, hogy ezeknek a településeknek megtekintéséért nem érdemes ennyit utazni. Nem csúnyák, de Franciaországban látni több tucat hasonlót. Ellenben az útközi táj, na az csodálatos. Rengeteg vörös szikla, fantasztikus hegyvonulatok, mindez a türkizkék tengerrel kombinálva. Van több olyan partszakasz, ahol lehet fürdeni is. A sziget egész hangulata olyan, mintha 60 – 70 évvel korábbi időszakban lennénk.
 
3
Calvi tengerpart sétány
 Bonifáció tengerparti szakasza a mészkősziklákkal, talán a legkülönlegesebb. Mi egy nappal megnöveltük a korzikai tartózkodásunkat, mivel akkora vihar volt, hogy egy napig nem közlekedett a komp Korzika és Szardínia között. Naponta 3 időpontban megy a komp. Nos el lehet képzelni, milyen tumultus alakult ki azokon a járatokon, amelyek a kimaradás után indultak. Mi is nagy tolakodással, veszekedéssel, könyörgéssel jutottunk fel az eredeti időpontunkhoz képest 3. járatra. Ez azt jelentette, hogy 24 órával később (!). Arra gondoltam, de jó, hogy nem a csoportunk járt így, hanem mi. Volt egy német busz, mely a délután 5 órás járat helyett, másnap 9-kor hagyta el Korzikát. Nem irigyelltem őket. Szállást kellett keresniük, plusz költség és a program is csúszik…
 
4
Bonifacio tengerpart szakasza
 Mit tudok elmondani és kinek javaslom Korzikát. Olyanoknak, akik szeretik a vadregényes tájat, a sziklás vidéket és a hullámzó tengert. A városkák nyugodtak, keskeny utcácskákkal. A szigeten nincs autósztráda, szinte minden autó a régebbi típusokból való és kisebbek, itt-ott behorpadva – amin nem csodálkozok. Csak nagy vezetési gyakorlattal rendelkezők menjenek saját kocsival. Sok helyen vannak kiálló parkolók, ahonnan kiváló fotók készülhetnek a tájról. Ételek tekintetében azok járnak legjobban, akik szeretik a tengeri ételkülönlegességeket. Finomak még az itt készülő (házi) sajtok. Különösen a kecskesajtok. Szóval; vadregényes táj, hullámzó tenger,finom ételek: ez Korzika.
 
5
Látkép a portoi kikötőből
 
 Legközelebb Szardíniáról írok.
 

Vissza