Nyitólap  /  Blog  /  Európa  /  Passau

Passau

2014.08.02.

A mai napunk Passauról szólt. Viszonylag későn indultunk reggel. Elmentünk a Városháza melletti hajóállomáshoz. Tudni kell, hogy Passau 3 folyó (Duna, Inn, Ilz) találkozásánál található. Az óváros egy földnyelven van, mely kb. 200 m széles (folyamatosan keskenyedik), egyik oldalán a Duna, másikon az Inn folyó található.
Városháza a Dunáról fényképezve
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi a dunai oldalon szálltunk fel egy kirándulóhajóra. Tettünk ¾ órás hajókirándulást. Először feljebb mentünk a Dunán, majd megfordulva a Duna – Ilz torkolatot elhagyva hajóztunk K-i irányba, innen is megfordultunk és felmentünk kb. 200 m-t az Inn folyón.
A dóm tornyai az Inn folyó felől
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Láthattuk, hogy mennyire komolyan áradt a folyó. Érdekes, hogy az Inn áradása okozta, hogy a dunai oldalon kiáradt a folyó. Visszaduzzadt az összefolyástól.
Duna és az Inn összefolyása (jelenleg rézben víz alatt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Még soha nem hajókáztam Passaunál. Jó volt az idő és szép volt a látvány. Készítettem néhány felvételt a hajózásunkról.
Városháza, mögötte a Dóm tornyai
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kiszállásunk után megtekintettük a Városháza dísztermét. Ezt követően a Dómba mentünk, ugyanis 12 órától orgonahangversenyünk volt. No, nem mi játszottunk J mi csak hallgattuk Európa legnagyobb, a világ (ha igaz) 2. legnagyobb orgonáját. A sípok száma majdnem eléri a 18 ezret (!!).
Dóm barokk stílusú belső része
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hangverseny után elsétáltunk Gizella királynénk (I. István felesége volt) kápolnájához. Még otthon javasoltam a csoportvezetőnknek, hogy vigyünk egy koszorút, magyar szalaggal. Ezt a koszorút helyeztük el Gizella csontjait őrző díszsírhelyre.
Csoportvezetőnk koszorúz Gizella sírjánál
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Programunk után volt egy laza ebéd, beszélgetésekkel, majd szabadprogram ajándékvásárlás céljából. Fél 5-kor beültünk a buszba és irány a müncheni repülőtér. Nem bíztuk a véletlenre a dolgot. 18 órakor már itt voltunk, a gép 22 órakor indul. Fél 7-re már fel is adtuk a csomagokat és most szabadidő van, így van időm megírni a beszámolómat.
Gizella kápolna román stílusú épülete
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Összegezve egy kellemes kiránduláson vettünk részt Bajorországban. Szakmailag nem mondom azt, hogy hatalmas tudással gyarapodtunk (gyarapodtam), de minden ilyen kirándulás hozzájárul ahhoz, hogy jobban megismerjünk egy országot, népet, bővüljenek ismereteink, amiből Önök is kamatozhatnak (remélem). 

Vissza